Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οργιώδες παρασκήνιο για συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν για το Κυπριακό

Οργιώδες παρασκήνιο για συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν για το Κυπριακό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ελβετία, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μουσταφά Ακιντζί, Νίκος Αναστασιάδης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Οργιώδες διπλωματικό παρασκήνιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Μοντ Πελεράν, με μία συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες προ των πυλών.

Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού τελεί σε κατάσταση συναγερμού, δεδομένου πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει εμφανιστεί έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες για να μην ναυαγήσει η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Πληροφορίες που επικαλείται ο «Φιλελεύθερος» στην Κύπρο κάνουν λόγο για επικείμενη συνάντηση στις 4 Δεκεμβρίου σε ουδέτερο μάλιστα έδαφος, ωστόσο πηγές του Μεγάρου Μαξίμου μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνουν μέχρι στιγμής πως έχει κλειδώσει το ραντεβού.

Διπλωματικές πηγές την ίδια ώρα αναφέρουν στο TRIBUNE με νόημα πως η 4η Δεκεμβρίου είναι μία πιθανή ημερομηνία.

Η Αθήνα με αφορμή τα όσα μεταδίδονται, στο παρασκήνιο αλλά και στο προσκήνιο, ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει συμμετοχή σε πολυμερή διάσκεψη υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει προηγούμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα θέματα των Εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Καθώς οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού εισέρχονται σε ευαίσθητη φάση, τονίζεται για ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα εξαρχής έθεσε ως θέμα αρχής το ζήτημα της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και της ασφάλειας στην Κύπρο. Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού, που είναι πρωτίστως πρόβλημα κατοχής, χωρίς να λυθεί το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Η στάση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης είναι ενιαία, ξεκάθαρη και διαχρονική. Η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει συναφώς, κατά τη διάρκεια επανειλημμένων συνομιλιών με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στο κυπριακό πρόβλημα, κατέστησε σαφές ότι συμφωνεί να συμμετάσχει σε πολυμερή συνάντηση, υπό την αίρεση της προηγούμενης συζήτησης και συμφωνίας με την Τουρκία, επί του θέματος των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας.

Άνευ διεξαγωγής της συγκεκριμένης συζήτησης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσέλθει σε πολυμερείς συνομιλίες και αυτό οφείλει να γίνει κατανοητό από όλους, του κ. Άιντα συμπεριλαμβανομένου. Αρμόδιες πηγές έθεταν παράλληλα το εξής ερώτημα: Πιο σημαντική είναι η συμφωνία επί χάρτου ή η αποχώρηση του στρατού κατοχής;

Ο κ. Ακιντζί, όπως συναφώς επισημαίνεται, ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί περαιτέρω και πιο συγκεκριμένα επί του εδαφικού, εάν δεν εξασφαλιστεί η πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα εξαρτήσει τη στάση της από τις συζητήσεις για το Εδαφικό ή για άλλες πτυχές του προβλήματος που αφορούν τα 4 κεφάλαια διαπραγμάτευσης, τα οποία διαπραγματεύονται οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Η παρούσα κυβέρνηση, όπως συναφώς υποδεικνύεται, είναι η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που δεν έκανε καμία παρατήρηση ή παρέμβαση στη διαπραγμάτευση των 4 κεφαλαίων αυτών, μέχρι στιγμής, και δεν προτίθεται να αλλάξει τη στάση της. Είναι, όμως, αυτονόητο, τονίζεται, ότι έχει λόγο και θέση αρχής για τα δύο κεφάλαια στα οποία εμπλέκεται η Ελλάδα και τα οποία σχετίζονται με τα θέματα Εγγυήσεων και Ασφάλειας, καθώς αυτά αφορούν την ουσία του Κυπριακού που είναι ζήτημα κατοχής.

Πρέπει να είναι λοιπόν σαφές σε όλες τις πλευρές, αναφέρουν οι ίδιες αρμόδιες πηγές, ότι η συμμετοχή της Ελλάδας σε μία πολυμερή διάσκεψη θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις πτυχές του Κυπριακού που σχετίζονται με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Βεβαίως, προστίθεται, όσοι επέμεναν να γίνει η συζήτηση για τις Εγγυήσεις και την Ασφάλεια όχι πριν αλλά μετά την διαπραγμάτευση των υπολοίπων 4 κεφαλαίων, πρέπει τώρα να προσέλθουν στο τραπέζι καθώς η συζήτηση για τα δύο αυτά κεφάλαια δεν επιδέχεται καμία άλλη αναβολή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για να στεφθεί, κατ’ αρχάς, με επιτυχία η πολυμερής διάσκεψη, σε αυτά τα δύο θέματα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε μία πρότερη συνεννόηση/συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση.

Η Τουρκία, όμως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ακολουθεί παρελκυστική πολιτική στο θέμα αφού:

α) ουδέποτε διατύπωσε προτάσεις για τις Εγγυήσεις και την Ασφάλεια,

β) ακύρωσε την συνάντηση στην Αττάλεια μεταξύ του κ. Κοτζιά και του Τούρκου ομολόγου του κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε απευθύνει και την σχετική πρόσκληση.

Αντίθετα, τονίζεται, η Ελλάδα είναι η μόνη που καθόρισε με σαφήνεια και εγκαίρως τις θέσεις της για το καθεστώς των εγγυήσεων και της ασφάλειας αλλά και τις εν προκειμένω προτάσεις της -οι οποίες είναι εν γνώσει όλων των εμπλεκομένων μερών- με γνώμονα την επίτευξη μιας δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, την οποία και στηρίζει.

Υπό τον όρο να γίνει συνάντηση

Το προηγούμενο 24ωρο πύκνωσαν οι τηλεφωνικές επαφές στο τρίγωνο Λευκωσία-Αθήνα-Άγκυρα, με στόχο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα των εγγυήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους κ.κ. Ερντογάν και Αναστασιάδη για το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Αθήνα που επικαλείται το ΑΠΕ, ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε στον Τούρκο πρόεδρο ότι οι διαφορές των δύο πλευρών στις εγγυήσεις είναι μεγάλες, γι’ αυτό και του πρότεινε να συναντηθούν, προκειμένου να βρουν από κοινού λύση στο θέμα των εγγυήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, η πολυμερής συνάντηση θα αποτύχει, εκτιμά η Αθήνα.

Ενώ, εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Έλληνας πρωθυπουργός, στη συνομιλία που είχαν, συμφώνησαν να δώσει ο Αναστασιάδης ημερομηνία για την πολυμερή, υπό έναν όρο όμως, να προηγηθεί διμερής συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων.

Σχετικά άρθρα