Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έξαλλοι οι Τούρκοι με τον Τσίπρα – Τους “τίναξε στον αέρα” τα βρόμικα σχέδια για την Κύπρο

Έξαλλοι οι Τούρκοι με τον Τσίπρα – Τους “τίναξε στον αέρα” τα βρόμικα σχέδια για την Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μουσταφά Ακιντζί, Νίκος Αναστασιάδης,

Στην Ελλάδα ρίχνουν την ευθύνη τα τουρκικά ΜΜΕ για το γεγονός ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις συζητήσεις Ακιντζί-Αναστασιάδη για το Κυπριακό στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι NTV η διαπραγμάτευση περνάει κρίση εξαιτίας της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα του τουρκικού καναλιού αναφέρεται ότι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Προέδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το θετικό κλίμα που επικρατούσε μέχρι εκείνη την ώρα, άλλαξε.

Σύμφωνα με το NTV ο Έλληνας πρωθυπουργός, επέμεινε στο θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων. Δηλαδή, ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε την παραμονή τουρκικού κατοχικού στρατού στην Κύπρο.

Το τουρκικό κανάλι μάλιστα αναφέρει ότι «εξαιτίας του όρου της Ελλάδας για κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων δεν υπήρξε αποτέλεσμα στη σύνοδο».

Όμως η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη και δημόσια διακηρυγμένη. Η Ελλάδα έχει τονίσει ότι δεν θα υπάρξει καμία λύση στο Κυπριακό που να συμπεριλαμβάνει την παραμονή τουρκικού στρατού στην Κύπρο, η οποία είναι και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην «κρίση» των διαπραγματεύσεων αναφέρεται και το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, καθώς αναφέρει μεταξύ άλλων ότι υπάρχει κώλυμα στη διαδικασία και ότι χθες δεν έγινε κανένα ουσιαστικό βήμα.

Αναφέρει ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το εδαφικό ζήτημα, τον χάρτη ή για άλλα κριτήρια.

Το Ανατολού αναφέρει ακόμη ότι η διαδικασία «σκάλωσε» επειδή η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είχαν μια ξεκάθαρη στάση στο θέμα της πολυμερούς συνάντησης και επομένως η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πήρε μια ικανοποιητική απάντηση στο θέμα αυτό παρά τις διπλωματικές επαφές που έγιναν μεταξύ Ελλάδας και Ελληνικής πλευράς.

Το Ανατολού εικάζει ότι αν δεν υπάρξει σήμερα ημερομηνία τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να χαλάσει η συμφωνία που έγινε μεταξύ των δυο πλευρών, πριν την μετάβασή τους στην Ελβετία και η διαδικασία δεν θα προχωρήσει.

“Ψήνεται” τετ α τετ Τσίπρα – Ερντογάν

Την ίδια ώρα πληροφορίες τόσο από το διπλωματικό όσο και από το κυβερνητικό στρατόπεδο, αναφέρουν πως το βράδυ της Κυριακής ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ πριν από 3 ημέρες ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο για 20 λεπτά για το Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται έτοιμος για την ανάληψη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού, με ένα ενδεχόμενο τετ α τετ του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να φαντάζει ορατό για το προσεχές διάστημα.

Βασικός όρος ωστόσο που παραμένει από την ελληνική πλευρά είναι η επίλυση στο θέμα των εγγυήσεων και η απόσυρση των κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων από το νησί.

Μάλιστα η ανταπόκριση ή οχι της Αγκυρας σε μια τέτοια συνάντηση αλλά και η γενικότερη στάση που θα κρατήσει θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις όποιες προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή με τον Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος βρίσκεται στην Ελβετία σε συνομιλίες με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί.

Ο πρωθυπουργός σε πρόσφατες δηλώσεις του έχει ξεκαθαρίσει ότι πολυμερής συνάντηση θα έχει νόημα να πραγματοποιηθεί μόνο αν εχει υπάρξει συμφωνία για την κατάργηση των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Λογαριάσατε λάθος με το νου σας εμπόροι
δε μετριέται πατρίδα λευτεριά με τον πήχη
κι αν μικρός είναι ο τόπος και το θέλει και μπορεί
τον ασήκωτο βράχο να τον φάει με το νύχι
Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει
χίλια χρόνια αν περάσουν δεν πεθαίνουμε σκλάβοι

Η ελληνική Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει συμμετοχή σε πολυμερή διάσκεψη υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει προηγούμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας

Καθώς οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού εισέρχονται σε ευαίσθητη φάση, τονίζεται για ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα εξαρχής έθεσε ως θέμα αρχής το ζήτημα της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και της ασφάλειας στην Κύπρο.

Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού που είναι πρωτίστως πρόβλημα κατοχής χωρίς να λυθεί το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Η στάση αυτή της ελληνικής Κυβέρνησης είναι ενιαία, ξεκάθαρη και διαχρονική.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια επανειλημμένων συνομιλιών με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στο Κυπριακό πρόβλημα, κατέστησε σαφές ότι συμφωνεί να συμμετάσχει σε πολυμερή συνάντηση, υπό την αίρεση της προηγούμενης συζήτησης και συμφωνίας με την Τουρκία, επί του θέματος των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Άνευ διεξαγωγής της συγκεκριμένης συζήτησης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσέλθει σε πολυμερείς συνομιλίες και αυτό οφείλει να γίνει κατανοητό από όλους, του κ. Έιντε συμπεριλαμβανομένου.

Πιο σημαντική είναι η συμφωνία επί χάρτου ή η αποχώρηση του στρατού κατοχής;

Ο κ. Ακιντζί ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί περαιτέρω και πιο συγκεκριμένα επί του εδαφικού, εάν δεν εξασφαλιστεί η πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα εξαρτήσει τη στάση της από τις συζητήσεις για το εδαφικό ή για άλλες πτυχές του προβλήματος που αφορούν τα 4 κεφάλαια διαπραγμάτευσης, τα οποία διαπραγματεύονται οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Η παρούσα Κυβέρνηση είναι η πρώτη ελληνική Κυβέρνηση που δεν έκανε καμία παρατήρηση ή παρέμβαση στη διαπραγμάτευση των 4 κεφαλαίων αυτών, μέχρι στιγμής, και δεν προτίθεται να αλλάξει τη στάση της.

Είναι, όμως, αυτονόητο ότι έχει λόγο και θέση αρχής για τα δύο κεφάλαια στα οποία εμπλέκεται η Ελλάδα και τα οποία σχετίζονται με τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας, καθώς αυτά αφορούν την ουσία του Κυπριακού που είναι ζήτημα κατοχής.

Πρέπει να είναι λοιπόν σαφές σε όλες τις πλευρές ότι η συμμετοχή της Ελλάδας σε μία πολυμερή διάσκεψη θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις πτυχές του Κυπριακού που σχετίζονται με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Βεβαίως, όσοι επέμεναν να γίνει η συζήτηση για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια όχι πριν αλλά μετά την διαπραγμάτευση των υπολοίπων 4 κεφαλαίων, πρέπει τώρα να προσέλθουν στο τραπέζι καθώς η συζήτηση για τα δύο αυτά κεφάλαια δεν επιδέχεται καμία άλλη αναβολή.

Ευθύνες Τουρκίας

Για να στεφθεί, καταρχάς, με επιτυχία η πολυμερής διάσκεψη, σε αυτά τα δύο θέματα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε μία πρότερη συνεννόηση/συμφωνία με την Τουρκική Κυβέρνηση.

Η Τουρκία, όμως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ακολουθεί παρελκυστική πολιτική στο θέμα αφού, α) ουδέποτε διατύπωσε προτάσεις για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, β) ακύρωσε την συνάντηση στην Αττάλεια μεταξύ του κ. Κοτζιά και του Τούρκου ομολόγου του κ. Cavusoglu, ο οποίος είχε απευθύνει και την σχετική πρόσκληση.

Αντίθετα η Ελλάδα είναι η μόνη που καθόρισε με σαφήνεια και εγκαίρως τις θέσεις της για το καθεστώς των εγγυήσεων και της ασφάλειας αλλά και τις εν προκειμένω προτάσεις της –οι οποίες είναι εν γνώσει όλων των εμπλεκομένων μερών- με γνώμονα την επίτευξη μιας δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, την οποία και στηρίζει.

Σχετικά άρθρα