Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υποχώρηση των θεσμών: Προϋπολογισμός υψηλής ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο

Υποχώρηση των θεσμών: Προϋπολογισμός υψηλής ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κρατικός Προϋπολογισμός, Μνημόνιο, Υπουργείο Οικονομικών,

Με τα ιδιαίτερα χαρακτηρηστικά της κοινωνικής πολιτικής μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, κατατίθεται σήμερα ο προϋπολογισμός του 2017 στη Βουλή.

Κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων της κυβέρνησης στις διαπραγαματεύσεις οι εκπρόσωποι των θεσμών επιβεβαίωσαν την υπεραπόδοση των εσόδων του 2016 και για το 2017, με αποτέλεσμα να κατατίθεται ο προϋπολογισμός δίχως επιπλέον επιβαρύνσεις και με το προβλεπόμενο από τη συμφωνία πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,8% για το ερχόμενο έτος.

Πέραν αυτών ωστόσο, περιλαμβάνεται πρόβλεψη για πλήρη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που ανέρχεται σε 760 εκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσε και αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Στον προϋπολογισμό θα υπάρχει και κονδύλι ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών παρεμβάσεων σε υγεία και παιδεία.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό και με την επίσης συντηρητική πολιτική των δαπανών που θα έχει αποκλίσεις μόνο στα ασφαλιστικά ταμεία οδήγησαν τους δανειστές να δεχθούν ότι μπορεί να επιτευχθεί για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ αντί 0,63% που προέβλεπε το προσχέδιο και 0,5% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του προγράμματος.

Η θετική αυτή βάση θα έχει επίδραση και το 2017 εξασφαλίζοντας και με το παραπάνω το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ.

Το κείμενο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ αλλά και αυτή θα είναι συντηρητική αφού η ΕΕ στην φθινοπωρινές προβλέψεις της βλέπει το πρωτογενές πλεόνασμα στα 2,1% του ΑΕΠ.

Ο προϋπολογισμός του 2017 θα προβλέπει επίσης άλλη μια φορά ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7% του ΑΕΠ κυρίως από την αύξηση των επενδύσεων κατά 9,1% και των εξαγωγών κατά 5,3%

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν δηκτικά πως η επιβεβαίωση και με τη σφραγίδα των δανειστών πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2017 έρχεται ως ηχηρή διάψευση όσων ως άλλες Κασσάνδρες έβλεπαν τόσο καιρό κατάρρευση και ενεργοποίηση του κόφτη.

Την ίδια ώρα αν και για το 2017 οι δανειστές υποχώρησαν, παραδεχόμενοι πως δεν τίθεται θέμα δημοσιονομικού κενού, για το 2018 επιμένουν σε απόκλιση 0,4%, με τις διαπραγματεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης να συνεχίζονται.

Σχετικά άρθρα