Κορυφαίο ζήτημα χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος την έλευση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στη χώρα μας.
«Μετά από 17 χρόνια Αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα. Η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει το μέγιστο θέμα του ελληνικού χρέους, ζητήματα που έχουν να κάνει με το προσφυγικό, με το Κυπριακό, αλλά και άλλα διμερή ζητήματα που απασχολούν τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας» ανέφερε μιλώντας στον Real Fm.
Και πρόσθεσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους φάνηκε και από την τελευταία συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου ότι αποτελεί για εκείνον ένα κορυφαίο ζήτημα και νομίζω ότι θέλει να κλείσει την οκταετία της διακυβέρνησής του, της προεδρίας του, με λύσεις σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την αμερικανική οικονομική πολιτική και είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο που, πιθανόν, η νίκη Τραμπ να ενισχύει ακόμη περισσότερο τη βούληση της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης να δοθεί μία λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης και ειδικότερα απαντώντας στο ερώτημα ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα ώστε να ολοκληρωθεί εγκαίρως ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία αφορούν τα εργασιακά. Το ΔΝΤ επιμένει για μείωση του ορίου όπου οι απολύσεις θεωρούνται μαζικές. Σε αυτό το θέμα η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες θέσεις.
«Υπάρχουν κάποιες πολύ μικρές διαφορές σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά οι οποίες αναμένεται να γεφυρωθούν και από κει και πέρα υπάρχει και το ζήτημα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης όπου θα πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη λύση για να συμπληρωθούν τα χρήματα που από τον προϋπολογισμό θα κατευθυνθούν προς το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Δεν πρόκειται για πολύ μεγάλες διαφορές, πρόκειται για διαφορές οι οποίες, κατά τη γνώμη μας, μπορούν να γεφυρωθούν μέχρι το τέλος του Νοέμβρη και να καταλήξουμε σε μία κοινά αποδεκτή συμφωνία».
Στην επισήμανση αν στόχος της κυβέρνησης είναι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχουν λυθεί τα θέματα της αξιολόγησης ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Αυτός είναι ο πολιτικός μας στόχος και νομίζω ότι είναι απολύτως εφικτός».
Aναλυτικά η συνέντευξη:
Ν. Χατζηνικολάου: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε, όπως προαναγγείλαμε, τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κύριε Τζανακόπουλε, καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα. Καλημέρα.
Δ. Τζανακόπουλος: Καλημέρα, κύριε Χατζηνικολάλου, ευχαριστώ πάρα πολύ.
Ν. Χατζηνικολάου: Θα ξεκινήσω με το κορυφαίο θέμα της επικαιρότητας, που είναι η έλευση Ομπάμα στην Ελλάδα. Θέλω να σας ρωτήσω τι προσδοκίες έχει η ελληνική κυβέρνηση από την επίσκεψη αυτή; Εάν κατά τη γνώμη σας παραμένει εξίσου σημαντική η ουσία αυτής της επίσκεψης ή εάν αντίθετα πιστεύετε ότι η εκλογή Τραμπ, που είναι από το αντίπαλο κόμμα, το ρεπουμπλικανικό κόμμα, αποδυναμώνει κατά κάποιον τρόπο τη δυνατότητα του απερχόμενου Προέδρου να παρέμβει στα ανοιχτά μέτωπα της δικής μας πολιτικής, της δικής μας χώρας.
Δ. Τζανακόπουλος: Κύριε Χατζηνικολάου, το είπατε και μόνος σας, είναι ένα κορυφαίο ζήτημα η έλευση του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, χώρα μας. Μετά από 17 χρόνια Αμερικανός Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει το μέγιστο θέμα του ελληνικού χρέους, περιλαμβάνει ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Προσφυγικό, με το Κυπριακό, αλλά και άλλα διμερή ζητήματα που απασχολούν τις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους φάνηκε και από την τελευταία συνέντευξη του Αμερικανού Προέδρου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ότι αποτελεί για εκείνον ένα κορυφαίο ζήτημα και νομίζω ότι θέλει να κλείσει την οκταετία της διακυβέρνησής του, της προεδρίας του, με λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την αμερικανική οικονομική πολιτική και είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο που πιθανόν η νίκη Τραμπ να ενισχύει ακόμη περισσότερο τη βούληση της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης να δοθεί μία λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Ν. Χατζηνικολάου: Επομένως, λέτε, ότι υπάρχει ζωηρή πιθανότητα να δούμε τη λύση στο χρέος πριν από την αλλαγή φρουρά στον Λευκό Οίκο, που είναι στις 20 Ιανουαρίου, αν δεν απατώμαι.
Δ. Τζανακόπουλος: Είναι στις 20 Ιανουαρίου βεβαίως. Το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν είναι κάτι που μπορεί να επιλυθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Έχουμε, όμως, την προηγούμενη απόφαση του Eurogroup του Μαΐου, η οποία λέει με το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης και ταυτόχρονα με τη λήξη της θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και συγκεκριμενοποίηση των … και των μακροπρόθεσμων.
Ν. Χατζηνικολάου: Αυτά, κύριε Υπουργέ, φαίνεται ότι θα τα έχουμε στις 5 Δεκεμβρίου τα βραχυπρόθεσμα.
Δ. Τζανακόπουλος: Έτσι ακριβώς.
Ν. Χατζηνικολάου: Το θέμα είναι πόσο μπορούμε να ελπίζουμε ότι σε πρώτο χρόνο, δηλαδή τώρα, στις επόμενες εβδομάδες μπορούμε να έχουμε ένα θετικό νέο και στα μακροπρόθεσμα.
Δ. Τζανακόπουλος: Τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα χρειάζεται να συγκεκριμενοποιηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Από τη στιγμή που θα συγκεκριμενοποιηθούν, δεν έχει σημασία η στιγμή της εφαρμογής τους, αλλά η δέσμευση των Ευρωπαίων, αλλά και των θεσμών, στο ότι είναι συγκεκριμένα πια τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μας δημιουργεί έναν καθαρό διάδρομο 10ετίας, ίσως και παραπάνω και επαναφέρει πλήρως την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα στη συνέχεια θα υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αυτό δημιουργεί τις συνθήκες για να έχουμε μία μακρόπνοη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αυτή είναι η στρατηγική, αυτή τη στιγμή, της ελληνικής κυβέρνησης και νομίζω ότι υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες πιθανότητες αυτή η στρατηγική να ευοδωθεί μέσα στις επόμενες 20-25 ημέρες.
Ν. Χατζηνικολάου: Είπατε, κύριε Υπουργέ, πριν ότι όλα αυτά βέβαια εκκινούν με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Το ερώτημά μου, λοιπόν, είναι: πόσο αισιόδοξη είναι η χώρα μας και η κυβέρνησή μας ότι θα ολοκληρωθεί αυτή η διαβούλευση, η διαπραγμάτευση στην ώρα της και με τι κόστος; Γιατί εδώ ακούγονται πάλι διάφορα σενάρια, με πιο έντονο αυτό που η REAL NEWS ανέδειξε την Κυριακή, ότι δηλαδή, απ’ ό,τι φαίνεται οι δανειστές προσπαθούν να συνδέσουν το θέμα των κόκκινων δανείων και της εκχώρησής τους σε funds, αλλά και το θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, με την πολυαναμενόμενη ποσοτική χαλάρωση, για την οποία φαντάζομαι ότι εργάζεται πυρετωδώς και η κυβέρνησή σας. Είναι ο μόνος τρόπος σε αυτή τη φάση να αυξήσουμε τη ρευστότητα της αγοράς.
Δ. Τζανακόπουλος: Βεβαίως, θα σας απαντήσω. Τα μεγάλα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης είναι διαφορετικά. Είναι το ζήτημα των εργασιακών, το οποίο έχουμε αναλύσει στο παρελθόν και η νέα υπουργός Εργασίας έδωσε μια αναλυτική συνέντευξη, στην οποία περιέγραψε ακριβώς τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι το ζήτημα του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης και από εκεί πέρα είναι και το κομμάτι της διαπραγμάτευσης σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά. Σε ό,τι αφορά ειδικά τα κόκκινα δάνεια, στα οποία βεβαίως υπάρχουν κάποιες πολύ μικρές διαφορές οι οποίες αναμένεται να γεφυρωθούν μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, έτσι ώστε να καταλήξουμε στο λεγόμενο Staff Level Agreement, δηλαδή στη Συμφωνία μεταξύ των κλιμακίων της ελληνικής κυβέρνησης και των κλιμακίων των Θεσμών και στη συνέχεια να επικυρωθούν οι αποφάσεις από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Σε ό,τι αφορά το θέμα των κόκκινων δανείων, αυτό θα σας θυμίσω ότι ήταν ζήτημα της προηγούμενης αξιολόγησης. Έχουμε προχωρήσει σε ένα θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και αυτή τη στιγμή υπάρχουν όλες οι θεσμικές προϋποθέσεις για μία ορθή διαχείριση αυτού του προβλήματος.
Ν. Χατζηνικολάου: Πάντως – θα μου συγχωρήσετε τη διακοπή – δεν ήρθε ποτέ η νομοθετική ρύθμιση την οποία είχαν υποσχεθεί οι υπουργοί της κυβέρνησης και ο κύριος… – δεν θυμάμαι τώρα ποιος συγκεκριμένος υπουργός. Πάντως, από πολλές πλευρές είχε δοθεί η δέσμευση ότι θα υπάρξει η ρύθμιση που θα απαγορεύει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Και η ρύθμιση αυτή δεν ήρθε ποτέ. Δεν ήρθε στη Βουλή υπουργέ μου.
Δ. Τζανακόπουλος: Όχι, όχι, μισό λεπτό θα σας πω. Η απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς τις τράπεζες είναι μία ρύθμιση που είναι ψηφισμένη στην Ελληνική Βουλή. Είναι όλο το καθεστώς προστασίας το οποίο ισχύει με τον τροποποιημένο πια νόμο Κατσέλη, τον 3869. Είναι ένα και στο χέρι. Αυτό το οποίο είχαμε υποσχεθεί και θα υλοποιήσουμε μέσα στο επόμενο διάστημα αφορά την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, με τα ίδια κριτήρια, και για χρέη προς το ελληνικό δημόσιο. Αυτό είναι το θέμα που πρέπει αυτή τη στιγμή να χειριστούμε και αυτή η ρύθμιση θα έρθει μέσα στο επόμενο διάστημα. Δεν έχει παρθεί πίσω η συγκεκριμένη δέσμευση.
Ν. Χατζηνικολάου: Ναι, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει αντίδραση και σε αυτό από την τρόικα.
Δ. Τζανακόπουλος: Δεν νομίζω ότι υπάρχει αντίδραση σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Θα το δούμε μέσα στο επόμενο διάστημα, θα δείτε κι εσείς μέσα στο επόμενο διάστημα ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Ν. Χατζηνικολάου: Ποια είναι τα μέτωπα, αυτή τη στιγμή, τα οποία δυσχεραίνουν την αξιολόγηση; Γιατί ακούω από τους υπουργούς να λένε ότι «γενικά πηγαίνουμε καλά, αλλά υπάρχουν αγκάθια». Ποια είναι τα αγκάθια αυτά;
Δ. Τζανακόπουλος: Σας είπα. Υπάρχουν κάποια ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά. Γνωρίζετε ότι το ΔΝΤ επιμένει για μείωση του ορίου όπου οι απολύσεις θεωρούνται μαζικές. Σε αυτό το θέμα η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες θέσεις. Υπάρχουν κάποιες πολύ μικρές διαφορές σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, οι οποίες αναμένεται να γεφυρωθούν. Και από κει και πέρα υπάρχει και το ζήτημα του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, όπου θα πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη λύση για να συμπληρωθούν τα χρήματα που από τον προϋπολογισμό θα κατευθυνθούν προς το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Δεν πρόκειται για πολύ μεγάλες διαφορές, πρόκειται για διαφορές που -κατά τη γνώμη μας- μπορούν να γεφυρωθούν μέχρι το τέλος του Νοέμβρη και να καταλήξουμε σε μία κοινά αποδεχτή συμφωνία.
Ν. Χατζηνικολάου: Επομένως, μου λέτε ότι στις 5 Δεκεμβρίου θα πάμε στο Eurogroup με λυμένα τα θέματα.
Δ. Τζανακόπουλος: Αυτός είναι ο πολιτικός στόχος μας και νομίζω ότι είναι απολύτως εφικτός.
Ν. Χατζηνικολάου: Τώρα δύο κουβέντες για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Πάμε προς τη σύσταση ενός νέου Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα τώρα; Τι προβλέπεται για το επόμενο διάστημα; Θα υπάρξει διαγωνισμός; Και πότε;
Δ. Τζανακόπουλος: Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης συγκροτήθηκε επιτέλους. Η Ν.Δ., παρά τη δεκάμηνη προσπάθεια να υπονομεύσει κάθε προσπάθεια συγκρότησής του, τελικά υποχώρησε και οδηγήθηκε στο να συναινέσει για τα…
Ν. Χατζηνικολάου: Υποχώρησε, αλλά πριν υποχωρήσατε κι εσείς. Και στο θέμα των τεσσάρων αδειών υποχωρήσατε και πίσω πήρατε ορισμένες από τις ρυθμίσεις του νόμου Παππά, με τις οποίες οι αρμοδιότητες πήγαιναν στον υπουργό.
Δ. Τζανακόπουλος: Να θυμίσω κάτι. Στον αρχικό νόμο οι αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ανήκαν όλες στο ΕΣΡ. Από κει και πέρα, όταν η Ν.Δ. αρνήθηκε να συμβάλει στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, εξαναγκαστήκαμε να οδηγηθούμε σε μία ρύθμιση που μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας, τον αρμόδιο για θέματα Τύπου. Αυτό λοιπόν δεν ήταν ένα αρχικό χαρακτηριστικό του νόμου Παππά, του νόμου που είχε ψηφιστεί, του 4339, για τις τηλεοπτικές άδειες. Εξαναγκαστήκαμε σ’ αυτή την κίνηση, διότι είχαμε δεσμευτεί πως θα προχωρήσουμε στη διενέργεια του διαγωνισμού. Από κει και πέρα, μετά τις εξελίξεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου -απ’ ό,τι φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες- το ΣτΕ καταλήγει να θεωρήσει αυτή την κίνηση αντισυνταγματική, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε άλλο παρά να αναστείλουμε την ισχύ της συγκεκριμένης τροποποίησης -ξαναλέω- του αρχικού νόμου. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των τεσσάρων αδειών, είπαμε ότι πλέον ο αριθμός των αδειών θα καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Επικρατείας, μετά τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Δηλαδή, το θέμα στο ποίο υποχωρήσαμε έχει να κάνει με το ό,τι μετατρέψαμε την αιτιολογημένη γνώμη που απαιτούνταν, με βάση τον αρχικό νόμο, σε σύμφωνη γνώμη. Με αυτή την έννοια πλέον ο αριθμός των αδειών, χωρίς σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, δεν μπορεί να καθοριστεί. Δεν νομίζω ότι πρόκειται για υποχωρήσεις αρχών, σε αντίθεση με τη Ν.Δ, η οποία από την αρχή είχε κάνει τα πάντα έτσι ώστε να υπονομεύσει, προσέξτε όχι τη συγκρότηση του ΕΣΡ, αλλά τη διενέργεια του ίδιου του διαγωνισμού. Αυτή είναι η βασική διαφορά. Η Ν.Δ., μετά τη γενική κατακραυγή, θεωρώ ότι υποχώρησε ως προς τον βασικό πολιτικό στόχο της, ο οποίος ήταν να αποτρέψει πάση θυσία τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Και με αυτή την έννοια, θεωρώ ότι αποτελεί μία νίκη του κράτους δικαίου, ο εξαναγκασμός της Ν.Δ. να συναινέσει για να συγκροτηθεί ΕΣΡ.
Ν. Χατζηνικολάου: Πότε βλέπετε να έχουμε ρύθμιση;
Δ. Τζανακόπουλος: Αυτή τη στιγμή έχει συγκροτηθεί το νέο ΕΣΡ. Θα υπάρξουν μέσα στο επόμενο διάστημα διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Περιμένουμε να ακούσουμε το χρονοδιάγραμμα που θα καταθέσει το ΕΣΡ σε ό,τι αφορά τη διενέργεια του διαγωνισμού και από κει και πέρα η κυβέρνηση θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της. Η εκτίμησή μου είναι ότι ο διαγωνισμός θα πρέπει να διενεργηθεί το συντομότερο δυνατόν, αλλά αυτό πια είναι θέμα του ΕΣΡ, το οποίο πρέπει να καταλήξει το ίδιο στο χρονοδιάγραμμά του. Έχει ένα βαρύ καθήκον, έχει μια δύσκολη αποστολή πράγματι και με αυτή την έννοια η κυβέρνηση έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα σταθεί δίπλα στο ΕΣΡ σε όλη αυτή την προσπάθεια για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Ν. Χατζηνικολάου: Σας ευχαριστώ θερμά κύριε υπουργέ. Καλημέρα σας.
Δ. Τζανακόπουλος: Καλημέρα σας.