Τα σενάρια που μιλούν για συμμετοχή του ΔΝΤ σε τέταρτο μνημόνιο με τη λήψη πρόσθετων μέτρων διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο κ.Τζανακόπουλος στάθηκε στις δηλώσεις που έκανε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρυ Ράις πως “Δεν ζητούμε περισσότερα μέτρα και περισσότερη λιτότητα”. Εξήγησε ότι το Ταμειο συμμετέχει στο πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος και υπενθύμισε ότι η πάγια πρακτική είναι η κυβέρνηση να υπογράφει ξεχωριστές συμφωνίες με Ευρωπαίους και ΔΝΤ, καμία όμως δε θεωρήθηκε επιπλέον μνημόνιο.
“Η συμφωνία του Ιουλίου-Αυγούστου 2015 εξακολουθεί να ισχύει και είναι η μοναδική που θα συνεχίσει να ισχύει. Δεν υπάρχει πρόθεση για τη λήψη νέων μέτρων ή νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη συμφωνία που πιθανόν να προκύψει, αν το ΔΝΤ αποδεχθεί να συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Χαρακτήρισε κρίσιμο σημείο άλλωστε την έκθεση της Eurostat, απαντώντας στο ερώτημα εάν οι αναφορές Ράις στα πλεονάσματα θα έφερναν νέα μέτρα, καθώς όπως είπε από τη στιγμή που η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία θεωρεί ότι τα υπάρχοντα μέτρα ικανοποιούν τους στόχους δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων.
“Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έχουν συμφωνηθεί και εφαρμόζονται από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ δεν υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής της Συμφωνίας”, είπε αναφερόμενος στις δηλώσεις Ράις και εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ:
“Αλλαγή της Συμφωνίας και 4ο Μνημόνιο επιδιώκει μόνη η ΝΔ, διακαής πόθος της οποίας είναι η αποτυχία του τρέχοντος προγράμματος.
Στόχος της είναι να επιβάλλει μια σκληρή ατζέντα λιτότητας και να την προσφέρει ως αντάλλαγμα για τη ρύθμιση του χρέους. Η πολιτική της αυτή δεν είναι επικίνδυνη για την κυβέρνηση, είναι επικίνδυνη για την ίδια τη χώρα και για την ίδια την ελληνική οικονομία.
Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει αυτή την εξέλιξη και θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση της ρύθμισης του χρέους μαζί με τους εταίρους της στο υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.”
Ο κ.Τζανακόπουλος επανέλαβε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι την 5η Δεκεμβρίου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, να ληφθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να συζητηθούν από εκεί και πέρα τα μεσοπρόθεσμα και μακρυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.