Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με την πλάτη στον τοίχο για το ΕΣΡ η ΝΔ – Το σχέδιο της κυβέρνησης

Με την πλάτη στον τοίχο για το ΕΣΡ η ΝΔ – Το σχέδιο της κυβέρνησης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημήτρης Τζανακόπουλος, Διαπλοκή, Εθνικό Μουσείο της Μεγάλης Ελλάδας, Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Νέα Δημοκρατία, Νίκος Παππάς,

Στην αναζήτηση του μαγικού αριθμού “19” βρίσκεται εκ νέου η κυβέρνηση στη σημερινή έκτη κατά σειρά Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν στη συναινετική γραμμή των χαμηλών τόνων προκειμένου να υπάρξει η χρυσή τομή με τη Νέα Δημοκρατία, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει απομονωμένο μετά το σπάσιμο του αντιπολιτευτικού μπλοκ με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, το οποίο προέκυψε από την αναστολή του άρθρου 2Α που κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ και την επιστροφή με τροπολογία όλων των αρμοδιοτήτων για το διαγωνισμό και τις άδειες στο ΕΣΡ.

Ενδεικτικό είναι πως στο Μέγαρο Μαξίμου προτιμήθηκε να μην απαντήσουν στους χθεσινούς όρους που έβαλε η ΝΔ με έκτακτη συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους και ό,τι ειπωθεί να γίνει μέσα στην αίθουσα της Διάσκεψης των Προέδρων.

Οι πιέσεις πάντως στη ΝΔ εντείνονται και από τα στοιχεία δημοσκοπήσεων που έρχονται στη δημοσιότητα, με επτά στους δέκα πολίτες να ζητούν από τη ΝΔ τη συγκρότηση του ΕΣΡ για τις άδειες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη τις περασμένες μέρες ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έχει πραγματοποιήσει νέο κύκλο επαφών με τα κόμματα, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την επίτευξη ευρύτατης συναίνεσης.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται ο κ. Βούτσης να ανακατέψει εκ νέου την τράπουλα, ρίχνοντας και νέα ονόματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Πάντως, παρά την απομόνωση της ΝΔ, στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως η τελική συγκρότηση είναι δύσκολη, δεδομένου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εμμένει στην δέσμευση από τον πρωθυπουργό οι άδειες να μην είναι μόνο τέσσερις, να καταργηθεί το 2Α και στη συνέχεια να βρεθούν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους που να συγκεντρώνουν ευρύτερη συναίνεση για την συγκρότηση του Συμβουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό σε κάθε ευκαιρία στελέχη της κυβέρνησης υπογραμμίζουν πως η ΝΔ είναι αυτή που από την εκλογή Μητσοτάκη αρνείται πεισματικά τη συγκρότηση του ΕΣΡ, καλώντας την να ανταποκριθεί στη συνταγματική της υποχρέωση.

Σε περίπτωση πάντως που και σήμερα δεν επιτευχθεί η συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής, στο Μαξίμου θα εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις τους ανάλογα με τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί.

Εάν υπάρχει περαιτέρω περιθώριο συναίνεσης δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να επιδιώξει νέα προσπάθεια με έβδομη Διάσκεψη των Προέδρων, προκειμένου να βρεθούν τα πρόσωπα κοινής αποδοχής για το ΕΣΡ.

Ωστόσο σε περίπτωση που η ΝΔ επιμείνει στο μπλόκο διαρκείας για το ΕΣΡ, τότε όπως είχε τονίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, “όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά”, αφήνοντας παράθυρο για την κατάθεση του νόμου “γέφυρα” με τις προσωρινές άδειες εκπομπής για τους καναλάρχες.

“Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί το καθεστώς ανομίας”, σημειώνουν χαρακτηριστικά στο Μαξίμου, επαναλαμβάνοντας πως “ο τζάμπας πέθανε. Όποιος θέλει να εκπέμπει θα πληρώνει”.

Σχετικά άρθρα