Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προκλητικό το καταστατικό της “Εθνικής Αυγής”

Προκλητικό το καταστατικό της “Εθνικής Αυγής”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Χρυσή Αυγή,

Το καταστατικό της ίδρυσης της Εθνικής Αυγής, του κόμματος-κλώνου της Χρυσής Αυγής, δημοσιεύουν σήμερα σ πρωτοσέλιδο άρθρο “Τα Νέα”. Το κείμενο είναι καρμπόν του καταστατικού της Χρυσής Αυγής ενώ είναι προκλητική η προσπάθεια να κρύψει τα στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στον χαρακτηρισμό της εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως μάθαμε δια στόματος Ηλία Κασιδιάρη η Εθνική Αυγή θα επιχειρήσει να κατέλθει σε εκλογές μόνο στην περίπτωση που θα αποκλεισθεί από την εκλογική διαδικασία η Χρυσή Αυγή.

Το καταστατικό της κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο Μιχάλης Γιαννόγκωνας, μέλος της Κεντρικής της Επιτροπής της Χρυσής Αυγής. Το κείμενο συνοδεύεται από 206 υπογραφές ιδρυτικών μελών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γνωστοί χρυσαυγίτες πολιτευτές της οργάνωσης και μέλη των οικογενειών τους, γράφουν “Τα Νέα”. Με την κατάθεση του καταστατικού ο πρόεδρος της καινούργιας Χρυσής Αυγής και οι υπογράφοντες διεκδικούν διαβατήριο νομιμοποίησης με τη σφραγίδα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, όπως επιτάσσει ο νόμος.

Τα καταστατικά των δύο οργανώσεων ελάχιστα διαφέρουν. Τα περισσότερα άρθρα τους μάλιστα είναι πανομοιότυπα και σε άλλα οι διαφορές τους είναι επουσιώδεις. Ωστόσο, έχουν διαγραφεί από το καταστατικό της Εθνικής Αυγής βασικές ιδεολογικές έννοιες, που θα μπορούσε να έχουν αξιόποινες παρενέργειες. Στο καταστατικό-αντίγραφο, το γνωστό έμβλημα της Χρυσής Αυγής (μαίανδρος που περιβάλλεται από δάφνες) αντικαθίσταται από ένα κεφαλαίο γράμμα Ε, το οποίο βρίσκεται μέσα σε έναν κύκλο που περιέχει τον αρχαιοελληνικό μαίανδρο. Η νέα Χρυσή Αυγή, πάντως, παραμένει αρχηγικό κόμμα.

ethnikh-aygh

Ο πρόεδρος

Με τη διαφορά ότι ο ισχυρός άνδρας δεν θα ονομάζεται πλέον γενικός γραμματέας, αλλά θα είναι ο πρόεδρος του κόμματος. Σε αυτό το σημείο μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι αν στην κομματική ιεραρχία κατατάσσεται, στο άρθρο 10, πρώτο το συνέδριο του κόμματος και δεύτερος ο πρόεδρός του, στα επόμενα άρθρα υπάρχει μία αντίφαση σχετικά με το πρόσωπο ή το όργανο που θα έχει τον ρόλο του ανώτατου κομματικού οργάνου. Και αυτό γιατί ενώ στο άρθρο 12 ορίζεται σαφώς ότι «Το Τακτικό Συνέδριο του κόμματος είναι το ανώτατο κομματικό όργανο, οι δε αποφάσεις του είναι υποχρεωτικές και δεσμεύουν όλα τα κομματικά όργανα», στο ίδιο κεφάλαιο που αφορά την κεντρική οργάνωση και τα όργανα του κόμματος, συγκεκριμένα στο άρθρο 16, αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος του Κόμματος αποτελεί το ανώτατο κομματικό όργανο, οι δε αποφάσεις του είναι υποχρεωτικές και δεσμεύουν όλα τα κομματικά όργανα». Πάντως, η ίδια ακριβώς αντίφαση υπάρχει και στο καταστατικό της… πρωτότυπης Χρυσής Αυγής.

Παράνομοι Μετανάστες

Από την ανάγνωση και την αντιπαραβολή των δύο καταστατικών – της Χρυσής και της Εθνικής Αυγής – προκύπτει ότι ο πρόεδρος και τα ιδρυτικά μέλη του νέου κόμματος έχουν απαλείψει κάθε έννοια ή λέξη όπως «πυρήνες» και «λαθρομετανάστες», που θα μπορούσαν να παραπέμψουν σε δράσεις της Χρυσής Αυγής που βρίσκονται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης.
Ετσι, οι «Ιδεολογικές Αρχές του Κόμματος» περιγράφονται σε σχεδόν τρεις δακτυλογραφημένες σειρές ως εξής: «Το πολιτικό κόμμα Εθνική Αυγή είναι ένα κίνημα με χαρακτήρα λαϊκό, με πίστη στην εθνική ανεξαρτησία, στην ευημερία της πατρίδας μας, στην αξιοκρατία, στην κοινωνική Δικαιοσύνη και στην ιδεολογία του Εθνικισμού».
Αντίθετα, στο καταστατικό της η Χρυσή Αυγή πρέσβευε επιπλέον ότι «βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στο Εθνοκτόνο Μνημόνιο, καθώς και ενάντια στην πληθυσμιακή αλλοίωση με τα εκατομμύρια λαθρομετανάστες, και τη διάλυση της Ελληνικής κοινωνίας, την οποία συστηματικά προωθούν τα κόμματα του κατεστημένου και της λεγόμενης αριστεράς».

Τα συσσίτια

Επιπλέον, από το καταστατικό του νέου κόμματος έχει διαγραφεί το άρθρο που υπήρχε σε εκείνο της Χρυσής Αυγής και αφορούσε ουσιαστικά τη διοργάνωση και διανομή συσσιτίων από μέλη του κόμματος αποκλειστικά και μόνο σε Ελληνες, κάτι που είχε αποτελέσει σημείο τριβής και πολιτικής αντιπαράθεσης πολλές φορές στο παρελθόν.
«Οι Τοπικές Οργανώσεις (Πυρήνες) μπορούν να συνιστώνται σε κάθε πόλη, γειτονιά ή περιοχή της επικράτειας» αναφέρει στο Καταστατικό της η Χρυσή Αυγή. Αντίθετα, η Εθνική Αυγή προβλέπει μεν τη σύσταση τοπικών οργανώσεων, φροντίζει όμως να απαλείψει από το δικό της καταστατικό τη λέξη «πυρήνες» που παραπέμπει ευθέως σε μέλη της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι είχαν τον τίτλο του «πυρηνάρχη» και ήδη βρίσκονται στη φυλακή για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Σχετικά άρθρα