Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία για να κληρονομήσει η ΕΛΙΑ και τα χρέη του ΠΑΣΟΚ

ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία για να κληρονομήσει η ΕΛΙΑ και τα χρέη του ΠΑΣΟΚ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Ελλήνων, Ελιά, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ,

Πόλεμο με το ΠΑΣΟΚ και την ΕΛΙΑ άνοιξε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αφού η τροπολογία που κατέθεσε στην Βουλή δημιουργεί θέμα με την χρηματοδότηση αλλά και την βαριά κληρονομιά των χρεών του ΠΑΣΟΚ.

Με τροπολογία που κατέθεσαν πριν από λίγο στην Βουλή 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν μεταξύ άλλων τα κόμματα τα οποία προέρχονται από το μετασχηματισμό κομμάτων -όπως η Ελιά- και τα οποία έχουν εκλεγεί στις τελευταίες εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογές, να θεωρούνται καθολικοί διάδοχοι των κομμάτων από τα οποία προέρχονται ως προς το σύνολο των οφειλών τους προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τους εργαζόμενους τους, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και κάθε τρίτον με τον οποίον είχαν συναλλαγές, ανεξαρτήτως εάν το εκ μετασχηματισμού προερχόμενο κόμμα απέκτησε νέο ΑΦΜ.

Διαβάστε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ:

Θέμα: Ρυθμίσεις για Οικονομικά Κομμάτων

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. Με την παρ.1 δημιουργείται η νομική έννοια της διαδοχής στα πολιτικά κόμματα, όσον αφορά τις οφειλές τους από τη λειτουργία τους, ώστε να διασφαλίζονται το Δημόσιο και οι Τράπεζες αλλά και οι εργαζόμενοι σε περίπτωση αλλαγής της νομικής προσωπικότητας ή και φορολογικής ταυτότητας.

2. Με την παρ.2 ορίζεται η έννοια του μετασχηματισμού και της δημιουργίας καθολικής διαδοχής μεταξύ κομμάτων ενδεικτικά, προκειμένου να περιλαμβάνονται και άλλες παρόμοιες διαδικασίες αλλαγής, δημιουργείται δε αρμοδιότητα του Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου να αποφαίνεται επί αμφισβητήσεων καθενός που έχει έννομο συμφέρον από την εφαρμογή της διάταξης, είτε αυτό είναι το νέο κόμμα, ή τα μέλη του συλλογικού οργάνου του μετασχηματισθέντος κόμματος, είτε οι δανειστές τους.

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Άρθρο 1

1. Κόμματα τα οποία προέρχονται από το μετασχηματισμό κομμάτων που έχουν εκλεγεί στις τελευταίες εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογές θεωρούνται καθολικοί διάδοχοι των κομμάτων από τα οποία προέρχονται ως προς το σύνολο των οφειλών τους προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τους εργαζόμενούς τους, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και κάθε τρίτον με τον οποίον είχαν συναλλαγές, ανεξαρτήτως εάν το εκ μετασχηματισμού προερχόμενο κόμμα απέκτησε νέο ΑΦΜ και κατέθεσε νέα δήλωση στον Άρειο Πάγο κατ΄ εφαρμογήν του άρθρου 29 παρ. 1 του νόμου 3023/2002.

2. Ως μετασχηματισμός κομμάτων για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου, νοείται, ενδεικτικά, η συγχώνευση δύο ή περισσοτέρων κομμάτων, η αλλαγή ονομασίας, η ίδρυση νέου κόμματος στη θέση άλλου που διέκοψε την λειτουργία του, και γενικά κάθε αλλαγή στα χαρακτηριστικά του κόμματος που οδηγεί στη δημιουργία νέας νομικής προσωπικότητας και φορολογικής ταυτότητας.

Αμφισβητήσεις εγειρόμενες ως προς την εφαρμογή των διατάξεων αυτών επιλύονται με απόφαση του Αρείου Πάγου στον οποίο προσφεύγει οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον.

Οι προτείνοντες βουλευτές

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Βούτσης Νίκος

Βαλαβάνη Νάντια

Διακάκη Μαρία

Γελαλής Δημήτρης

Γάκης Δημήτρης

Διαμαντόπουλος Βαγγέλης

Ιγγλέζη Κατερίνα

Δερμιτζάκης Κώστας

Σαμοΐλης Στέφανος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Σχετικά άρθρα