Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μία μία οι οβιδιακές κυβιστήσεις στη “γραμμή” της ΝΔ για τις άδειες

Μία μία οι οβιδιακές κυβιστήσεις στη “γραμμή” της ΝΔ για τις άδειες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Κουμουτσάκος, Διαπλοκή, Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Νέα Δημοκρατία, Νίκος Δένδιας, Νίκος Παππάς, Συμβούλιο της Επικρατείας, Τηλεόραση,

Με την πρόταση Κουτρομάνου για την προεδρία του ΕΣΡ και την αποστασιοποίηση Μεϊμαράκη από τη γραμμή σύγκρουσης της ηγεσίας της ΝΔ εισέρχεται στην επόμενη φάση η “γραμμή” της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Η πολιτική απομόνωση, μετά και την υπερψήφιση της πρότασης Βούτση από πέντε κόμματα, αποτελεί μία σκληρή πραγματικότητα για τη ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρεί να απεγκλωβιστεί από την παγίδα του ΕΣΡ, την οποία επί μακρόν έστηνε για την κυβέρνηση.

Ενδεικτικές του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι οβιδιακές αλλαγές στάσης που έχει τηρήσει στη “γραμμή” του για τις τηλεοπτικές άδειες τις τελευταίες ημέρες.

Διαρκής τοποθέτηση της ΝΔ για το θέμα των αδειών ήταν πως αποτελεί αφορμή για πολιτικές εξελίξεις, ενώ οι διαρκής διολίσθησή της σε νέα αιτήματα προκαλεί ερωτηματικά αναφορικά με τους πραγματικούς στόχους της γαλάζιας ηγεσίας και το κατά πόσο προσδοκά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ή όχι.

Στις 26/10/2016 ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για παταγώδη πολιτική ήττα της κυβέρνησης. “Ήδη απαξιωμένη, είναι πια σε δίνη ανεξέλεγκτης φθοράς. Υπάρχει ανάγκη εκλογών στη χώρα” τόνιζε ο κ. Κουμουτσάκος, ζητώντας “να φύγει η κυβέρνηση“.

Μία ημέρα μετά, στις 27 Οκωβρίου επανήλθε ο πορτ παρόλ της ΝΔ με νέο αίτημα “να αποσυρθεί ο νόμος Παππά“. “Είναι επιτακτική ανάγκη να οριστικοποιηθεί το νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, αντικαθιστώντας τον νόμο Παππά που κρίθηκε αντισυνταγματικός”, τόνιζε ο κ. Κουμουτσάκος.

Τέσσερις μέρες αργότερα, στις 31 του μήνα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΙ ζητούσε να αλλάξει ο νόμος Παππά και να επιστραφούν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. “Η ΝΔ έχει μια συνολική θέση στο ζήτημα. Προηγούνται οι θεσμοί- η επιστροφή του συνόλου των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και η αλλαγή του νόμου Παππά”.

Μετά την ντρίμπλα της κυβέρνησης με επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, όπως προβλέπεται και από την απόφαση του ΣτΕ, ο εκπρόσωπος της ΝΔ στη Διάσκεψη των Προέδρων χθες, Νίκος Δένδιας έθεσε εμφατικά το αίτημα να αλλάξει η διατύπωση της τροπολογίας. “Κρίνουμε ανεπαρκή τη διατύπωση “αναστολή” και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη διατύπωση που θα αποτελούσε επαρκή συνθήκη”.

Λίγη ώρα αργότερα μόλις χθες ο κ. Δένδιας υπογράμμιζε πως πρώτα πρέπει να επιστραφούν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και εν συνεχεία να αποφασιστούν τα πρόσωπα. “Ζητάμε την επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ με νομοθετική παρέμβαση που θα την συμφωνήσουμε όλοι μαζί και θα την ψηφίσουμε όλοι μαζί. Αμέσως μετά – κυριολεκτικά αμέσως μετά – να συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να συμφωνήσουμε στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ΕΣΡ. Ομως η απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έρθει ο νόμος που επιστρέφει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ».

Μία ημέρα αργότερα, σήμερα, η ΝΔ έχοντας απομείνει μόνη στο διαρκές μπλόκο στη συγκρότηση του ΕΣΡ προχώρησε στην πρόταση του Αθανάσιου Κουτρομάνου για την προεδρία του ΕΣΡ. “Σήμερα η ΝΔ κάνει ένα ακόμα υπεύθυνο βήμα για την άρση του αδιεξόδου. Προτείνει για τη θέση του Προέδρου του Ε.Σ.Ρ. τον κ. Αθανάσιο Κουτρομάνο. Τέως Πρόεδρο του Αρείου Πάγου” ανέφερε σχετική ανακοίνωση.

Mε την πρόταση για τον κ Αθ Κουτρουμάνο για την θέση του Προέδρου του ΕΣΡ , η ΝΔ ακυρώνει επί της ουσίας τη χθεσινή θέση του κ Ν Δένδια στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής οτι θα πρέπει να προηγηθεί η κατάργηση του νόμου 4339 στο σύνολο του να εκδηλωθεί νέα νομοθετική πρωτοβουλία και να ακολουθήσει η συγκρότηση του ΕΣΡ.

Την ίδια ώρα ωστόσο ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας στο Real FM τόνιζε σε πλήρη αντιδιαστολή με την γραμμή Μητσοτάκη – Γεωργιάδη πως πρέπει να συγκροτηθεί πλέον το ΕΣΡ. “Μετά και τη δημιουργική πίεση που ασκήσαμε και η κυβέρνηση υποχώρησε σε όλα, ενώ αποδέχθηκε και τον Ροδόλφο Μορώνη για πρόεδρο του ΕΣΡ, πρόταση που είχε γίνει και επί της προεδρίας μου, είναι η ώρα να επανεξετάσουμε τη στάση μας στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ”.

Σε όλα αυτά αξίζει να συνυπολογίσει κανείς πως στην πρόταση νόμου την οποία κατέθεσε χθες Δευτέρα η ΝΔ στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες και παρά τις μέχρι πρότινος προλεταριακές ανησυχίες της ηγεσίας για τους εργαζόμενους στα κανάλια που θα κλείσουν, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους και τη μορφή εργασίας που θα έχουν.

Από το καμία απόλυση και κανένα λουκέτο στα κανάλια για το νόμο Παππά, που προέβλεπε μίνιμουμ 400 εργαζόμενους σε κάθε κανάλι με εξαρτημένη σχέση εργασίας, εν μία νυκτί η ΝΔ όταν κλήθηκε να βάλει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων πέρασε στο “η αγορά θα ρυθμίσει τον αριθμό των εργαζομένων”, όπως τόνισε σήμερα ο κ. Καραγκούνης της ΝΔ, επαναφέροντας στο γαλάζιο λεξιλόγιο εμμέσως το λεγόμενο “διευθυντικό δικαίωμα” που είχε επικαλεστεί η ΝΔ κατά την εισήγηση του νόμου Παππά αναφορικά με το μίνιμουμ εργαζομένων.

Σχετικά άρθρα