Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δεν άρεσε στους Αλβανούς ο “απειλητικός τόνος” του ελληνικού ΥΠΕΞ για τη Χειμάρρα

Δεν άρεσε στους Αλβανούς ο “απειλητικός τόνος” του ελληνικού ΥΠΕΞ για τη Χειμάρρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βόρεια Ήπειρος, Ελληνική Ομογένεια, Υπουργείο Εξωτερικών, Χειμάρρα,

«Η Αλβανία δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με τις αρχές του κράτους Δικαίου», αναφέρει το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις επικείμενες κατεδαφίσεις των σπιτιών 19 οικογενειών της Χειμάρρας που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα, απαντώντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Κυριακή, μέσω της οποίας καλούσε τις αλβανικές Αρχές να προβούν στην ακύρωση της κατεδάφισης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας υποστηρίζει ότι «οι νομικές διαδικασίες που ακολουθούνται από το Δήμο Χειμάρρας, οι οποίες επικεντρώνονται στην μεταμόρφωση της πόλης σε ένα ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό, είναι διαφανείς και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

Στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σημείωνε ότι «η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των πέντε προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ως εκ τούτου, ανέφερε η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, «εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως».

Ο εκπρόσωπος του αλβανικού ΥΠΕΞ Γκλεβις Ντερβίσι χαρακτήρισε «αναχρονιστική» τη θέση αυτή του ελληνικού υπουργείου, υποστηρίζοντας ότι ο «απειλητικός», όπως σχολίασε, τόνος της ανακοίνωσης προορίζεται «για εγχώρια κατανάλωση».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «απαράδεκτες και αντίθετες προς τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου που διέπουν τις δραστηριότητες των θεσμικών οργάνων του κράτους» τις δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Χειμάρρα.

Με αιχμή τέλος την αναφορά στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι «η πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, παραμένει πάντοτε στο πλευρό των Ομογενών μας, και έχει ενημερώσει για το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αρμόδιες αλβανικές Αρχές, τους αρμόδιους διεθνείς Οργανισμούς και τους εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας» η αλβανική πλευρά σημειώνει ότι έχει κληθεί για εξηγήσεις η Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα.

*Στη φωτογραφία Έλληνες της Χειμάρρας διαδηλώνουν ενάντια στην κατεδάφιση των σπιτιών τους.

Σχετικά άρθρα