Το χαρτί της πολιτικής απομόνωσης της Νέας Δημοκρατίας εγείρει πλέον η κυβέρνηση, μετά και το διεμβολισμό του μπλοκ της “τρόικας εσωτερικού”.
Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι υπερψήφισαν την εναλλακτική πρόταση για το ΕΣΡ που έριξε στο τραπέζι ο Νίκος Βούτσης στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων, αφήνοντας τη ΝΔ στην άχαρη θέση της υπεράσπισης της γραμμής των καναλαρχών.
Οι προοπτικές ευρείας συναίνεσης που πλέον έχουν καλλιεργηθεί παρά το ότι δεν συγκεντρώθηκαν τα 4/5, παραπέμπουν σε νέα Διάσκεψη την Τετάρτη, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο η κυβέρνηση θα προσέλθει με τα ίδια ονόματα και με εκ νέου συναινετική διάθεση, όπως φάνηκε και από την αποδοχή του αιτήματος αλλαγής τόσο του Βύρωνα Πολύδωρα με τον κ. Μορώνη όσο και από αυτή του Βασίλη Μουλόπουλου από τον Νίκο Κιάο.
Έτσι, το Μαξίμου θέλοντας να αποφύγει να τινάξει στον αέρα κάθε πιθανότητα συναίνεσης, σπρώχνει εκ νέου πίσω χρονικά τη ρύθμιση γέφυρα του Νίκου Παππά για τις βεβαιώσεις προσωρινής εκπομπής των καναλιών.
Όσον αφορά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τη τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και την αλλαγή της ορολογίας από το Μαξίμου δηλώνουν πως δεν θα υπάρξει καμία διαφοροποίηση. Με βάση την νέα ρύθμιση, του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρου 2Α του ν. 4339/2015, όπως προστέθηκε με το άρθρο τρίτο του ν. 4367/2016, μέχρι την δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, επί των αιτήσεων ακυρώσεως κατά των αναφερόμενων υπουργικών αποφάσεων, σχετικά με:
– Τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας.
– Τον τρόπο διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας κατά την πρώτη εφαρμογή του.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως ο όρος «αναστέλλεται» δεν μπορεί να αντικατασταθεί με το «καταργείται», όπως ζητούσε επίμονα η ΝΔ, από το γεγονός ότι δεν έχει δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτΕ και κανείς δεν γνωρίζει τις απαιτήσεις που μπορεί αυτή να εγείρει. Η τροπολογία θα ψηφιστεί την Πέμπτη.
Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα μετά και τη χθεσινή Διάσκεψη αλλά και την πρόταση νόμου που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση επικεντρώνουν την κριτική τους απέναντι στη ΝΔ σε δύο βασικά σημεία:
– Η ΝΔ καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της, δεδομένης της προοπτικής ευρείας συναίνεσης που καλλιεργεται και από τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης.
– Το Μοσχάτο είναι έκθετο από τον γαλάζιο οδυρμό όλων των προηγούμενων εβδομάδων για τους εργαζόμενους, δεδομένου ότι η πρόταση νόμου που κατέθεσε διαφέρει από το νόμο Παππά μονάχα στο γεγονός ότι δεν έχει πρόβλεψη για μίνιμουμ 400 εργαζόμενων και ότι εξαιρεί την πλειοδοτική διαδικασία, εξασφαλίζοντας πολύ μικρότερα έσοδα για το Δημόσιο (ή πολύ μικρότερα έξοδα για τους καναλάρχες, όπως το δει κανείς).