Σκληρή στάση απέναντι σε μια δικαστική απόφαση και μάλιστα από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο το ΣτΕ, που βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αποφάσισε να τηρήσει η κυβέρνηση και φέρνει νέα ρύθμιση έστω και προσωρινή για την λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών που εκπέμπουν χωρίς άδεια.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη , προφανώς με την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά των Συμβούλων της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικό ένα νόμο που στην κυριολεξία ξεβρόμιζε το τηλεοπτικό τοπίο, ενώ είχαν κρίνει συνταγματικούς τους νόμους των μνημονιακών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γα το κλείσιμο της ΕΡΤ, την επιβολή του PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ.
Παράλληλα βέβαια η κ. Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας απέναντι στην διαπλοκή και την ανομία θα συνεχιστεί και προανήγγειλε ότι έρχεται νέος νόμος, μέχρι την συγκρότηση του ΕΣΡ που θα στέλνει τους καναλάρχες στο ταμείο αν θέλουν να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Όπως είπε η κ. Γεροβασίλη μέχρι να υπάρξει αδειοδότηση από το ΕΣΡ όποιος θέλει να εκπέμπει θα πρέπει να πάρει βεβαίωση προσωρινής άδειας. Για να την πάρει θα πρέπει να πληρώσει και βέβαια να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση΄αριθμό εργαζομένων, υποδομές , πρόγραμμα κλπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βεβαιώσεις λειτουργίας αφορούν σε παλιούς και νέους καναλάρχες που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου 4339 , γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν Mega, Ε και το κανάλι Καρατζαφέρη, με ετήσιο κόστος λειτουργίας αρκετά εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο χειρισμός του θέματος θα παραμείνει στα χέρια του Νίκου Παππά, ο οποίος έχει την στήριξη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν από τούδε και στο εξής για το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Αναλυτικά η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη
«Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση».
Το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου.
Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο:
έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα,
έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ,
έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται.
Κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής.
Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί:
Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης:
στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.
εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό
στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη
και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών.
Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς.
Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί.
Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.
Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015.
Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο.
Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή.
Η δωρεάν νομή και χρήση των δημοσίων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν.