Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Είμαστε προπύργιο σταθερότητας – Να τηρηθεί η δέσμευση για το χρέος

Τσίπρας: Είμαστε προπύργιο σταθερότητας – Να τηρηθεί η δέσμευση για το χρέος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αναδιάρθρωση Χρέους, Άνγκελα Μέρκελ, Βρυξέλλες, Γερμανία, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι, Μάρτιν Σουλτς, Σύνοδος Κορυφής, Φρανσουά Ολάντ,

«Είμαστε το τελευταίο προπύργιο σταθερότητας» ανάμεσα στις πολλαπλές κρίσεις της περιοχής, και είναι καιρός να τηρήσουν οι πιστωτές και η Γερμανία τις υποσχέσεις τους για το χρέος, ώστε να δοθεί ένα θετικό σινιάλο στις αγορές και στους επενδυτές» δήλωσε σήμερα το πρωί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξη στο France 24.

Στη συνέντευξη, όπως αυτή αποδόθηκε στα γαλλικά από το κανάλι, ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση για μείωση της δημοτικότητας της κυβέρνησής του, απάντησε πως εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι «το αποτέλεσμα στις κάλπες το 2019».

Εν τω μεταξύ στα τετ α τετ που έχει από το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας με φόντο την απομείωση του χρέους ως το τέλος του έτους επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ολάντ,οι δύο πλευρές βρήκαν κοινό τόπο στο οτι πρέπει να υπαρξει μια λυση για το χρέος, ενώ υπογραμμίστηκε οτι είναι απαραίτητο να δοθει ενα σήμα οτι η Ευρώπη λύνει τα προβληματα της.

Ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να σημείωσε πως “αυτό θα θελαμε να συμβεί” και αναγνωρίστηκε απο τις δυο πλευρες η αναγκη να αρθεί η αβεβαιοτητα ως προϋπόθεση για να υπαρξει η λύση αυτή.

Παράλληλα, αμφότεροι συμφώνησαν οτι το ζητημα της ποσοτικής χαλαρωσης ειναι κρισιμο για την αποκατασστη του επενδυτικού κλιματος και τονίστηκε απο την ελληνικη πλευρα αυτο που λέει πάντα ειναι ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρουνται από όλα τα μέρη που έγινε δεκτο από την γαλλική πλευρά.

Στη συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με το προσφυγικό υπογραμμίστηκε ότι πρέπει να ληφθουν ολα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ενώ η Γερμανίδα αναγνώρισε πως θα πρέπει ναυπαρξει αμεσα ενισχύση της Ελλάδας σε ειδικούς και επιτυχυνση της επανεγκατάστασης, θέμα το οποίο έγινε δεκτό και σε επίπεδο ΕΕ.

Για την οικονομία, τέθηκε το ζήτημα της τήρησης, της συμφωνίας από όλες τις πλευρές, ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα προκειμένου να υπαρξει γρήγορη λύση για εξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Από τη συνάντηση με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το Μαξίμου προσδοκά μία ακόμη δήλωση στήριξης τόσο για την αξιολόγηση όσο κυρίως για το χρέος, με το στόχο της λύσης «πακέτο» ως το τέλος του έτους να παραμένει κεντρική στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα.

Στη «φαρέτρα» του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος για πρώτη φορά ξεκινά γύρο επαφών με μείζον ζήτημα την άμεση απομείωση για το χρέος στις Βρυξέλλες, έχει εκτός από δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων και το χαρτί της συμφωνίας του Eurogroup του περασμένου Μαΐου και η επικείμενη παρέμβαση των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να υπογραμμιστεί εμφατικά με το ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου.

«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται είπε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς, με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να συμφωνεί και να τονίζει πως «πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε μια στρατηγική που να ρυθμίζει το θέμα του χρέους έως το τέλος του 2016».

Το ευρωκοινοβούλιο και το χρέος

Αναφορικά με το ντόρο που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης για το αν τελικά το ευρωκοινοβούλιο θα αναλάβει ή όχι πρωτοβουλίες στο ζήτημα του χρέους, κυβερνητικές πήγες μεταφέροντας το κλίμα που υπήρχε στη συνάντηση εξηγούσαν πως πιθανότατα να υπάρξουν κάποιες κινήσεις το επόμενο διάστημα.

Ο ντόρος προκλήθηκε όταν ο Σουλτς σε ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε πως «άκουσα και εγώ αυτή την φήμη, αλλά ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεν μπορώ να απαντήσω αυτή την ερώτηση. Με εξέπληξαν οι φήμες ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία. Μίλησα με τον Αλέξη Τσίπρα για το ελληνικό χρέος και για τις συζητήσεις που έχει η κυβέρνηση στην Αθήνα με τον ESM, IMF, EC και την ΕCB και νομίζω πως η πηγή της φήμης βρίσκεται στo πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στην ατζέντα της οποίας θα υπάρξει συζήτηση τις επόμενες ημέρες και είναι φυσικό αυτό. Αυτό, όμως δεν αποτελεί μία συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Όπως και να έχει το θέμα έληξε μετά και τις διευκρινιστικές δηλώσεις του εκπροσώπου του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο οποίος εξήγησε ότι πρόεδρος Σουλτς εξέφρασε την έκπληξή του για τη διατύπωση της ερώτησης αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει δράση στην ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα.

«Ο πρόεδρος Σουλτς δεν εξεπλάγη με την θέση της ελληνικής κυβέρνησης και δεν διαφωνεί με αυτήν. Ο πρόεδρος Σουλτς πρόσθεσε ότι αν είναι να γίνει συζήτηση (για το θέμα του χρέους), θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων που είναι η αρμόδια επιτροπή του ΕΚ», τόνισε ο εκπρόσωπος του Σουλτς.

«Χρησμοί» Ντράγκι για χρέος και QE

Την ίδια ώρα αναφορικά με τα όσα είπε ο ισχυρός άνδρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κυβερνητικές πηγές στέκονται σε δύο σημεία, τα οποία όπως τονίζουν, επιδεικνύουν τις αποστάσεις που τηρεί η Φρανκφούρτη από το Βερολίνο και οι οποίες μπορούν να αποβούν θετικές για την Αθήνα.

Σε αυτή την κατεύθυνση συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζουν την ανησυχία της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας και το αίτημα για πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί αυτή, καθώς και την πρόθεση για εξέταση της βιωσιμότητας με ανεξάρτητη ανάλυση χρέους. Τούτο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υποδηλώνει την σκληρή κόντρα μεταξύ της ΕΚΤ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάτι που μπορεί να αποβεί χρήσιμο για την Ελλάδα.

Ωστόσο, παρά τις διαφορετικές αναγνώσεις των δηλώσεων Ντράγκι, ουδείς παραγνωρίζει πως το κούρεμα ελπίδας για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ διά στόματος Ντράγκι εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τον ίδιο το στόχο του QE που λήγει το Μάρτιο και δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσο θα επεκταθεί.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλάμε για την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» σημείωσε, έχοντας πρώτα τονίσει πως απαιτούνται μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σχετικά άρθρα