Στο «ρευστό» και «ασταθές» περιβάλλον που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μ. Ανατολής και τους κινδύνους, αλλά και στις προκλήσεις που παρουσιάζονται για τη χώρα μας, αναφέρθηκε στα πλαίσια της τοποθέτησής του στο «Thessaloniki Summit 2016», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης.
Ο κ. Ξυδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα «με τη σταθερότητα που τη διακρίνει», με την πολύχρονη παράδοση του κοινοβουλευτισμού και δημοκρατίας και με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της, «μπορεί να προβάλλει αυτονόμως και αυτοφώτως» ως ένας κόμβος πολιτισμού, ποιότητας γνώσης και αριστείας, κι αυτό είναι ένα «στοίχημα» που δεν το έπαιξε νωρίτερα η χώρα, αλλά «ακόμη και μέσα στην κρίση» υπάρχουν τα εργαλεία.
Έφερε ως παράδειγμα, το πώς το κράτος μπορεί να συνεισφέρει στην οικονομία το ξεμπλοκάρισμα την έκδοσης βίζας στη Ρωσία, με τις κατάλληλες ενέργειες μέσα σε ελάχιστο χρόνο, και πρόσθεσε:
«Θεωρώ ότι και η εξωτερική πολιτική πρέπει να εξυπηρετεί αυτό το στρατηγικό στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης του κράτους, της Ελλάδας της οικονομίας και της δημοκρατικής αναγέννησης του κρατικού μηχανισμού, να φτιαχτεί ένα κράτος, το οποίο θα είναι υπηρέτης του πολίτη, υπηρέτης του ελεύθερου παραγωγού πολίτη και υπηρέτης των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας, κι όχι ένα κράτος – μηχανισμός εξυπηρέτησης του παρασιτισμού και της πλουτοκρατίας».