Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Φρένο” Nτομπρόβσκις στην αναπροσαρμογή των στόχων για το πλεόνασμα

“Φρένο” Nτομπρόβσκις στην αναπροσαρμογή των στόχων για το πλεόνασμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βάλντις Ντομπρόβσκις, Δημόσιο Χρέος, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνικό Χρέος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πρωτογενές Πλεόνασμα,

Οριστικό τέλος φαίνεται πως βάζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, στα σενάρια που θέλουν πιθανή αναπροσαρμογή των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2018.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΜΝΙ, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σχολιάζει τις θέσεις του… σκληρού Πολ Τόμσεν, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό στήριξης και ότι είναι αντιπαραγωγικό να μιλάμε για αναπροσαρμογή των στόχων.

“Όχι, δεν θα ξανανοίξουμε τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, που παραμένουν 3,5%, το 2018. Είχαμε debate με το ΔΝΤ την περασμένη άνοιξη για τον προληπτικό μηχανισμό μέτρων (κόφτη) καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, εάν τα απαραίτητα μέτρα παρθούν, η Ελλάδα θα μπορέσει να πιάσει τους στόχους. Με το απαισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα έπιανε 1,5% σε πρωτογενές πλεόνασμα, υπήρχε η διαφορά του 2% και γι’ αυτό αποφασίσαμε τον προληπτικό μηχανισμό. Στο κάτω κάτω είναι ένα πρόγραμμα του ΕSM και οι στόχοι έχουν μπει. Θα ήταν αντιπαραγωγικό να τους επανεξετάσουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Η Κομισιόν έχει πει πολλές φορές ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι απαισιόδοξες. Τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο, οι προβλέψεις του Ταμείου δίνουν σε ένα πολύ υψηλότερο δείκτη χρέους με ΑΕΠ (debt-to-GDP ratio) σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Αν κοιτάξει κανείς την εφαρμογή του προγράμματος, θα δει ότι η Ελλάδα υπεραπέδωσε πέρυσι και είναι σε τροχιά να πιάσει τον στόχο φέτος, ενώ προετοιμάζεται για τον προϋπολογισμό του 2017”, τόνισε ακόμη, όπως μεταδίδει το euro2day.gr, για να προσθέσει: “Βλέπουμε όμως ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017, του 1,75%, είναι επιτεύξιμος και αναμένουμε η ελληνική οικονομία να ανακάμψει αρκετά δυναμικά (quite strongly) του χρόνου, αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί. Η απαισιοδοξία του ΔΝΤ δεν δικαιολογείται”.

Τα χρονικά περιθώρια

Ερωτώμενος εάν το ορόσημο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ελλάδα με νέο πρόγραμμα -τέλος του έτους- είναι ρεαλιστικό, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απαντά διπλωματικά ότι ενώ η ΕΕ εργάζεται στο βασικό σενάριο, που είναι η παραμονή του ΔΝΤ, σίγουρα ένα ανοικτό θέμα παραμένει η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στην οποία πρέπει να συμφωνήσει η ΕΕ με το ΔΝΤ.

“Θα επανεξετάσουμε το θέμα εντός της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό είναι το βασικό μας σενάριο. Όμως ένα θέμα παραμένει η έκθεση βιωσιμότητας το χρέους (DSA), για την οποία πρέπει να συνεργαστούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί με το ΔΝΤ. Σε αυτό ακόμα χρειαζόμαστε δουλειά”.

“Το χρέος θα συζητηθεί επίσης στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και αναμένουμε κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα να αποσαφηνιστούν περαιτέρω. Βεβαίως πάντα υπογραμμίζω ότι η Κομισιόν δεν ανήκει στους δανειστές και στο τέλος της ημέρας αυτοί θα αποφασίσουν για το χρέος και τα μέτρα”.

Για την αξιολόγηση

Ερωτώμενος για την επικείμενη αξιολόγηση, ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι «υπάρχουν αρκετά θέματα ανοικτά, που πρέπει ακόμα να συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές».

“Για να προετοιμάσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, πρέπει να συζητήσουμε τον προϋπολογισμό του 2017, τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 -που θεωρούμε ότι είναι επιτεύξιμος-, να προωθήσουμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και κάποια θέματα που αφορούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα”.

Ερωτώμενος για τις δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ αν κάποιοι Ελληνες υπουργοί δεν τηρούν τις δεσμεύσεις, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι περιμένει τη δεύτερη αξιολόγηση και ότι είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα.

Ερωτώμενος για πιθανό ανασχηματισμό και εάν αυτό δημιουργήσει καθυστερήσεις, είπε “δεν σχολιάζουμε εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στις χώρες-μέλη, όμως σίγουρα αναμένουμε από την Ελλάδα να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις όπως αναγράφονται στο Memorandum of Understanding”.

Όσο για τις επιπτώσεις του Brexit στην ΕΕ, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι στις προβλέψεις της Κομισιόν του Νοεμβρίου θα υπάρχει ελαφρά αναπροσαρμογή της ανάπτυξης προς τα κάτω, λόγω του βρετανικού δημοψηφίσματος, όμως η μεγάλη επίπτωση θα υπάρξει στη βρετανική οικονομία.

Είπε ότι η ΕΕ είναι ενωμένη στο θέμα αντιμετώπισης της Βρετανίας και ότι η Βρετανία είναι αυτή που θα επιλέξει εάν θα ακολουθήσει τον δρόμο ενός «καθαρού» Brexit ή ενός «βρόμικου» Brexit, υπογραμμίζοντας ότι εάν η Βρετανία επιθυμεί πρόσβαση στην ενιαία αγορά, πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ όπως για παράδειγμα η Νορβηγία.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ανησυχία του για την Πορτογαλία και τις αργές μεταρρυθμίσεις και για τον ιταλικό τραπεζικό τομέα που αντιμετωπίζει ακόμα σοβαρά προβλήματα λόγω των υπερβολικών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σχετικά άρθρα