Δεν μπορεί να σταθεί μια αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη, χωρίς να έχει τη δύναμη της κοινωνίας, χωρίς να την αφουγκράζεται και χωρίς να προσπαθεί συνεχώς να απαντά στις δικές της ανάγκες», τονίζει σε συνέντευξη της στην τηλεόραση της ΕΤ1, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, η οποία αναφορικά με τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή εκτίμησε πως «ο κ. Μητσοτάκης μετά από αυτήν είναι έκθετος».
Αναφερόμενη στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, η κ. Σβίγκου τονίζει ότι το κριτήριο είναι το κατά πόσο το Συνέδριο θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα της συγκυρίας και στα διλήμματα που βάζει εκ των πραγμάτων η διαχείριση της εξουσίας».
«Σίγουρα», προσθέτει «μέσα από την υπογραφή και την υλοποίηση της συμφωνίας του Αυγούστου, έχουν διαρραγεί σχέσεις με κοινωνικά στρώματα», τονίζει όμως ότι «την ίδια στιγμή, γίνονται βήματα και πολλές προσπάθειες ώστε να προστατευθούν εκείνοι που είναι πιο αδύναμοι και που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση».
«Υπάρχουν πλήθος ζητημάτων τα οποία δεν άπτονται της διαχείρισης των δημοσιονομικών» αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «στα οποία θα πρέπει η σύγχρονη Αριστερά να δώσει απαντήσεις μέσα σε ένα δεδομένο ευρωπαϊκό πλαίσιο, που θα αναγνωρίζει τις δυσκολίες σε αυτό και τους αρνητικούς συσχετισμούς, ταυτόχρονα, όμως, θα παλεύει για να τους αλλάξει».
Πρόκειται για ζητήματα «τα οποία αφορούν στην αλληλεγγύη, αφορούν στο προσφυγικό -είδαμε και πριν τις εικόνες με τα προσφυγόπουλα να χειροκροτούνται από τους Έλληνες μαθητές-, υπάρχουν τα ζητήματα των δικαιωμάτων, της οικολογίας, των θεσμικών μεταρρυθμίσεων σε Παιδεία και Υγεία».
Σχολιάζοντας τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, αναφέρει πως «ο κ. Μητσοτάκης μετά από αυτήν είναι έκθετος» και «πως οι Έλληνες πολίτες κατάλαβαν πολλά από τη χθεσινή συζήτηση. «Αντί για απαντήσεις επί των συγκεκριμένων ερωτημάτων που τέθηκαν από τον πρωθυπουργό, σχετικά με τη στάση της Ν.Δ. και του ιδίου που αφορούσαν τις τηλεοπτικές άδειες, στην εμπλοκή στην υπόθεση Siemens, τα θαλασσοδάνεια του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., είδαμε την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να συσπειρώσει το δικό του ακροατήριο και να υπεκφύγει των απαντήσεων, κάνοντας αναφορές στο πόσα πτυχία έχει και στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
«Η χθεσινή συζήτηση κατέδειξε δυο κόσμους» υπογραμμίζει η κ. Σβίγκου. «Ο ένας είναι αυτός που αντιπροσωπεύει τις ανάγκες των πολλών και την απαίτηση για διαφάνεια και το τέλος αυτού του σάπιου καθεστώτος της διαπλοκής, που ζητάει απαντήσεις για όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και απαντήσεις για το μέλλον ώστε να μην ξαναφτάσουμε στις καταστάσεις που είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν».
“Η κοινή αγωνία όλων, είναι να υπάρξει ένα κόμμα ακόμα πιο δημοκρατικό”
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις τάσεις στο κόμμα και αν θα υπάρξει πρόταση για την κατάργησή τους, η κ. Σβίγκου σημειώνει ότι «δεν είναι οι τάσεις ως ιδεολογικά ρεύματα το πρόβλημα του οποιοδήποτε κόμματος, αλλά η ύπαρξη μηχανισμών», και τονίζει ότι, «κοινή αγωνία όλων, είναι [να υπάρξει] ένα κόμμα ακόμα πιο δημοκρατικό και ακόμα πιο αποτελεσματικό για τις μάχες που έρχονται, ένα κόμμα το οποίο θα έχει ενιαία έκφραση, αλλά στο οποίο οι αποφάσεις θα παράγονται μέσα από τις συνθέσεις των διαφορετικών απόψεων και των διαφορετικών ρευμάτων», ανέφερε και συνέχισε:
«Πολλές φορές προσπαθούμε να δούμε τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τα μάτια άλλων κομμάτων, δηλαδή, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, που έχουν συνηθίσει να κάνουν μόνο εκστρατείες για τους υποψήφιους αρχηγούς και με αυτόν τον τρόπο αδυνατούμε να δούμε τη διαμάχη μεταξύ ιδεών. Νομίζω ότι είναι αυτή η οποία προχωράει, ωθεί, μπροστά και τα κόμματα και τις ιδεολογίες».
Σχολιάζοντας δημοσιεύματα για μικρή προσέλευση στις προσυνεδριακές διαδικασίες στον Πειραιά, η κ. Σβίγκου υποστηρίζει, ότι το θέμα δημιουργήθηκε από «δημοσιογραφικές διαρροές οι οποίες απέχουν από την πραγματικότητα. Έγινε η ιστορία», προσθέτει, «για μια από τις δεκάδες οργανώσεις του Πειραιά, για ένα διαμέρισμα της Α’ Πειραιά και ούτε καν όλου του Πειραιά. Δεν είναι, όμως, αυτό το κύριο.
Το κύριο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσπαθήσει κατ’ αρχήν να διεξάγει ένα προσυνεδριακό διάλογο με ανοιχτά τα χαρτιά του στους πολίτες, κάνοντας ως κυβερνητικό κόμμα μια πρωτοφανή και ειλικρινή αυτοκριτική για τα λάθη της προηγούμενης περιόδου, για τα πεπραγμένα, για τις δυσλειτουργίες τις κομματικές αλλά και τις κυβερνητικές.
Αν ανατρέξετε στα συνέδρια όλων των κομμάτων και στις προσυνεδριακές τους διαδικασίες, δεν πρόκειται να το βρείτε πουθενά. Εκεί θα δείτε μόνο διαμάχες υποψηφίων για την αρχηγία και δελφίνων. Εμείς, αντίθετα, αποφασίζουμε να συζητήσουμε. Και όταν αποφασίζουμε να συζητήσουμε, θέλουμε και να αντιπαρατεθούμε και να ακουστούν οι διαφορετικές φωνές πάνω στα επίδικα της πολιτικής συγκυρίας. Και για αυτά που έγιναν και για αυτά που θα γίνουν», υπογραμμίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:
«Εμείς δεν έχουμε συνηθίσει να έχουμε αριστίνδην αντιπροσώπους στα συνέδρια. Και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε σύνεδρος στην οργάνωση των Αμπελοκήπων, όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοί του βουλευτές. Μπορεί να υπάρξουν και βουλευτές που δεν θα εκλεγούν».