Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Σπύρος Σιδέρης
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Ας μην κάνουμε μικροπολιτική με τα εθνικά μας θέματα

Ας μην κάνουμε μικροπολιτική με τα εθνικά μας θέματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γεωπολιτική, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σπύρος Σιδέρης, Συνθήκη της Λωζάνης, Τουρκία,

Ένα επικίνδυνο φαινόμενο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα στην ελληνική δημοσιογραφία, κι αν δεν συμβαίνει λόγω ανηκέστου ηλιθιότητας που διακρίνει τακτικά τα media, τότε αυτό που συμβαίνει γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο.

Επικίνδυνο, όχι για την δημοσιογραφία, εξάλλου στην Ελλάδα λίγοι ασκούν δημοσιογραφία, αλλά για την εξωτερική πολιτική, την διεθνή υπόσταση και την ασφάλεια της Ελλάδας.

Σε μικρό χρονικό διάστημα, είδαν τα φως της δημοσιότητας θέματα, που αν μη τι άλλο, δημιουργούν κλίμα αρνητικό, τόσο εντός της Ελλάδας όσο και στις γείτονες χώρες καθώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα.

Μετά την πολύ σημαντική και ουσιαστική συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ελληνικά ΜΜΕ, χρησιμοποιώντας την ομιλία του Τούρκου Προέδρου σε συνάντηση του με στελέχη της αυτοδιοίκησης, ανέδειξαν ως θέμα τους την αμφισβήτηση της Συνθήκης τη Λωζάνης από την τουρκική ηγεσία.

Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά την ομιλία του Τούρκου Προέδρου, αλλά και τις υπόλοιπες ανακοινώσεις από την μεριά της Τουρκίας, που είδαν το φως της δημοσιότητας, μπορεί κάποιος να συμπεράνει απλά ότι ήταν μια αρνητική κριτική απέναντι στο Κεμαλικό καθεστώς που υπέγραψε την Συνθήκη κι όχι αμφισβήτηση της.

Σε κανένα σημείο δεν υπήρξε αναφορά για αμφισβήτηση της Συνθήκης, όσες προσπάθειες κι αν έγιναν από την μεριά των ελληνικών Μέσων για να πείσουν για το αντίθετο, προσπαθώντας προφανώς να ακυρώσουν το θετικό κλίμα στις συναντήσεις αλλά και την συνεργασία των δυο χωρών.

Η προσέγγιση των δυο χωρών προφανώς κάποιους ενοχλεί, καθώς μια ενδεχόμενη συνεργασία των δυο χωρών δεν θα εξυπηρετούσε ούτε τα εθνοπατριωτικά τους ερείσματα ούτε τις επιδιώξεις τους για «επιβίωση» μέσα από την αντιπαράθεση Ελλάδας Τουρκίας.

Πριν ακόμα καταλαγιάσει ο θόρυβος γύρω από την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, ένα κείμενο που δημοσιοποιήθηκε από τις 7 Σεπτεμβρίου του Επιτρόπου Χαν, είδε το φως της δημοσιότητας, την ημέρα που θα πήγαινε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, στην Αλβανία, στις 28 Σεπτεμβρίου, για το υποτιθέμενο «τσάμικο» ζήτημα.

Τυχαίο; Δεν μοιάζει και τόσο τυχαίο να βγαίνει ένα κείμενο στην δημοσιότητα μετά από 3 βδομάδες και λίγο πριν γίνουν διμερείς επαφές σε ανώτερο επίπεδο.

Σαν να μην έφτανα τα προηγούμενα, η τελευταία μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία, ήρθε από την αποκάλυψη ότι τουρκικά υποβρύχια, βγήκαν στο Αιγαίο για να «συντονίσουν» την αμφισβήτηση της Ελληνικότητας του Αιγαίου.

Το ζήτημα θα προκαλούσε γέλιο, αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνο. Προσπαθώντας να «κτυπήσουν» την κυβέρνηση και τον Υπουργό Εξωτερικών, χρησιμοποιούν ευαίσθητα θέματα που κάθε άλλο βοηθούν στην προσπάθεια για πολυδιάστατη κι ενεργητική εξωτερική πολιτική.

Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες απ’ όπου κι αν προέρχονται είναι επικίνδυνες.

Διαβάστε τα άρθρα του Σπύρου Σιδέρη εδώ: Independent Balkan News Agency

Σχετικά άρθρα