Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξυδάκης: Απομονωμένο το Βερολίνο, αλλάζει το κλίμα για την Ελλάδα

Ξυδάκης: Απομονωμένο το Βερολίνο, αλλάζει το κλίμα για την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Ελληνικό Χρέος, Μετανάστες, Νίκος Ξυδάκης, Πρόσφυγες, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Βολές κατά της Γερμανίας εξαπολύει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, για το ζήτημα του χρέους , ενώ επαινεί “την παλικαρίσια στάση που επέδειξε ο ελληνικός λαός στο προσφυγικό” με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κερδίζει διπλωματικό έδαφος.

«Ακούγεται η φωνή της (Ελλάδας), φωνή ειρήνης και δημοκρατίας σε μια ασταθή περιοχή, πρωταγωνιστεί διπλωματικά στη ΝΑ Μεσόγειο με διμερείς και τριμερείς στρατηγικές σχέσεις και πρωταγωνιστεί σε προοδευτικές κινήσεις στην Ευρώπη», τονίζει ο κ. Ξυδάκης.

Αναφερόμενος στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους σημείωσε ότι «το βιώσιμο χρέος θα είναι το καλό μήνυμα προς τις αγορές και τους επενδυτές, εγχώριους και ξένους, και συνακόλουθα ο ευεργετικός καταλύτης για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» και πρόσθεσε ότι «το ίδιο ισχύει για τους εξωπραγματικούς στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων». «Αυτά δεν τα αρνείται πια κανείς, στις Βρυξέλλες, στην Ουάσιγκτον, στην Φρανκφούρτη ή στο Παρίσι, εκτός μόνον του Βερολίνου», επισήμανε.

Ο κ. Ξυδάκης, σχολιάζοντας το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία, υπογράμμισε ότι «στην απογοήτευση και την κριτική των πολιτών οφείλουμε να απαντάμε με απτά αποτελέσματα που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή τους» και εκτίμησε ότι «μέσα από τη μάχη του αυτονόητου, θα αποκατασταθούν η πληγωμένη αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση, και μόνο έτσι, με πράξεις, θα συγκροτούμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος».

Για την έντονη προκλητικότητα εκ μέρους της Τουρκίας και του Προέδρου Τ. Ερντογάν, με αφορμή και την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης και ζήτημα “γκρίζων” ζωνών ο κ. Ξυδάκης αναφέρει:

“H Τουρκία βιώνει μια πρωτοφανή αναστάτωση στο εσωτερικό, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά και μια εξίσου μεγάλη αναστάτωση στα νοτιοανατολικά σύνορα της, όπου μαίνονται ανεξέλεγκτοι πόλεμοι και μεταβάλλεται η πολιτική γεωγραφίας.Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε τη δήλωση Ερντογάν. ‘Αλλωστε ο Τούρκος Πρόεδρος συνηθίζει τις αιφνίδιες αναθεωρήσεις και εν συνεχεία τις αναδιπλώσεις. Εν προκειμένω, αρκεί να υπενθυμίσω ότι στις 24 Ιουλίου 2016, ημέρα συμπλήρωσης 93 χρόνων από τη Συνθήκη της Λωζάνης, είπε ότι η Συνθήκη είναι η «ιδρυτική πράξη της Τουρκικής Δημοκρατίας» και ότι «η νίκη που επιτεύχθηκε με πίστη και αυταπάρνηση επικυρώθηκε με τη Συνθήκη της Λωζάνης σε διεθνές και δικαιικό επίπεδο».Σε κάθε περίπτωση η ελληνική θέση είναι πως η Συνθήκη, βάσει της οποίας ορίζονται πλέον τα σύνορα της Ε.Ε., δε μπορεί να αγνοηθεί ούτε από την ‘Αγκυρα, ούτε από οποιονδήποτε άλλον”.

Για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει αυτή την προκλητικότητα της Τουρκίας ο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, λέει ότι “Η Ελλάδα είναι ο πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή και υπερασπίζεται αποφασιστικά τα εθνικά συμφέροντα και τη διεθνή νομιμότητα. Είμαστε εν εγρηγόρσει και ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Σχετικά άρθρα