Στην ανάγκη αποσυμφόρησης της Λέσβου στην οποία φιλοξενούνται χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, σε μέτρα ανακούφισης της τοπικής κοινωνίας, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας και μια σειρά άλλων δράσεων συμφώνησαν Μαξίμου και τοπική αυτοδιοίκηση στη σύσκεψη με επίκεντρο τη Λέσβο και το προσφυγικό ζήτημα.
Τι συμφωνήθηκαν
Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της διευρυμένης σύσκεψης υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη συμφωνήθηκαν τα εξής:
•Η ανάγκη αποσυμφόρησης της Λέσβου
•Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας και στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα
•Η επιτάχυνση των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου-Προσφυγών
•Η δραστηριοποίηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κατόπιν άδειας του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, έπειτα από σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου
•Η καταβολή εντός τριμήνου των καταγεγραμμένων αποζημιώσεων στη Μόρια.
•Η λήψη ειδικών μέτρων ανακούφισης των νησιωτών και αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων
•Η συνέχιση και ένταση της παρακολούθησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπλ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλης, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μόριας, Νίκος Τρακέλης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παναγιούδας Βαγγέλης Βγιόλατζης, ο γενικός συντονιστής του ΥΠΕΘΑ για το προσφυγικό ζήτημα, Υπτγος Κωνσταντίνος Φλώρος και οι βουλευτές της εκλογικής περιφέρειας Λέσβου, κκ. Πάλλης, Αθανασίου, Τάσσου.