Ένα μέτωπο που αίφνης είχε ανοίξει και στον ορίζοντα ήταν ορατό το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε… ιερό πόλεμο δείχνει να κλείνει για το Μέγαρο Μαξίμου, μετά και τη χθεσινοβραδυνή συνάντηση της κυβερνητικής αντιπροσωπείας με αυτήν της Εκκλησίας.
Αμφότερες οι πλευρές μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, στην οποία από πλευράς κυβέρνησης μετείχαν εκτός του Αλέξη Τσίπρα και οι Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Φίλης και Πάνος Καμμένος υπογράμμιζαν πως διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.
Μάλιστα, πληροφορίες του TRIBUNE αναφέρουν πως στο σπάσιμο του “πάγου” συνέβαλε σημαντικά και ο Πάνος Καμμένος, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει στη συνάντηση στο Μαξίμου.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις και λύθηκαν οι παρεξηγήσεις, ενώ και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως ο γόνιμος διάλογος θα συνεχιστεί.
Ένα θέμα το οποίο κατέστη σαφές τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είναι ότι κανείς από τους δύο δεν θέλει να προχωρήσει σε σύγκρουση με τον άλλον, δεδομένου ότι η μέχρι στιγμής συνεργασία τους υπήρξε καλή και ειλικρινής (βλέπε σύμφωνο συμβίωσης κλπ).
Το Μαξίμου βγαίνει με θετικό πρόσημο από το μπρα ντε φερ με την Εκκλησία, δεδομένου ότι αφενός αποκαταστάθηκαν οι δίαυλοι επικοινωνίας (υπενθυμίζεται ότι η αρχική στάση της Εκκλησίας ήταν ότι “δεν μιλάμε με τον Νίκο Φίλη”). Αφετέρου δε οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως το πρόγραμμα σπουδών που έχει καταρτιστεί θα εφαρμοστεί κανονικά και θα αξιολογηθεί στο τέλος του έτους, ενώ θα συνεχίζεται ο γόνιμος διάλογος με την Εκκλησία.
Μάλιστα, αναφορικά με τις παρεξηγήσεις που είχαν δυναμιτίσει το κλίμα πηγές του Μαξίμου σημειώνουν πως η Εκκλησία της Ελλάδος δεν είχε ενημερωθεί σωστά για τις κυβερνητικές προθέσεις, ενώ δόθηκε χθες βράδυ η δυνατότητα να ξεκαθαριστεί ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να καταργήσει το μάθημα των Θρησκευτικών.
Πάντως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως θα πρέπει να περιμένουμε και τις επόμενες κινήσεις της Εκκλησίας, καθώς πέραν του Αρχιεπισκόπου υπάρχουν ορισμένες σκληροπυρηνικές φωνές που δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν πίσω. Ένα σημαντικό δείγμα γραφής θα δοθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας.
Στροφή στη Συνταγματική Αναθεώρηση
Την ίδια ώρα πλέον η κυβέρνηση στρέφει το ενδιαφέρον της στη Συνταγματική Αναθεώρηση και την Επιτροπή Διαλόγου για το νέο Σύνταγμα.
Στις 12:30 το μεσημέρι θα περάσουν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου τα επτά μέλη της Επιτροπής, με τον Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με πληροφορίες να βρίσκεται στα τηλέφωνα μέχρι αργά το βράδυ για να “κλειδώσει” τα ονόματα και να καμφθούν αντιστάσεις.
Και τούτο διότι πέραν του καθηγητή του ΕΚΠΑ, Μιχάλη Σπουρδαλάκη που θα είναι πιθανότατα επικεφαλής, μεταξύ των έξι άλλων μελών θα βρίσκονται πιθανότατα και πρόσωπα (αυτή είναι η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα), τα οποία θα προκαλέσουν πολιτικό… σεισμό.
Ο δημόσιος διάλογος θα κρατήσει μέχρι την άνοιξη του 2017 και όπως έχει διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός, πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο διάλογος αυτός να γίνει και σε επίπεδο φορέων και τοπικών κοινωνιών. Όταν ο διάλογος καταλήξει, τότε η επιστημονική επιτροπή θα κωδικοποιήσει τις προτάσεις που θα έχουν κατατεθεί, ούτως ώστε να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία. Υπενθυμίζεται πως η Συνταγματική Αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί στην επόμενη Βουλή, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Εν τω μεταξύ, λίγο νωρίτερα στις 09:30 το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχθεί στο Μαξίμου τους Προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων, Βασιλική Θάνου, (Πρόεδρος του Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου) και Νίκο Σακελλαρίου (Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας) –με τον τελευταίο η συνάντηση θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, δεδομένης της κατάστασης στο ΣτΕ και την εμπλοκή του στην υπόθεση του τηλεοπτικού διαγωνισμού.