Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ολική επαναφορά Τσίπρα με αντεπίθεση και μετωπική στη Βουλή

Ολική επαναφορά Τσίπρα με αντεπίθεση και μετωπική στη Βουλή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αναδιάρθρωση Χρέους, Διαπλοκή, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πιέρ Μοσκοβισί,

Για μετωπική σύγκρουση ετοιμάζεται ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία.

Συνεργάτες του έφτιαχναν τις τελευταίες λεπτομέρειες της ομιλίας του μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, με στόχο να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που θα θίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του αλλά και να ξεδιπλώσει τον νέο οδικό χάρτη για τη διευθέτηση του χρέους μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια για την Παιδεία στη δεδομένη χρονική συγκυρία εκλαμβάνεται ως μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δώσει το σύνθημα της αντεπίθεσης ο πρωθυπουργός..

Ήδη συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν από το απόγευμα της Τρίτης και αφού είχε αποσοβηθεί το ενδεχόμενο κυβερνητικής κρίσης με την παρέμβαση Τσίπρα για τους Οικολόγους βουλευτές, πως μετά και το τυπικό κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, όλες οι δυνάμεις της κυβέρνησης επικεντρώνονται στη μάχη για τα εργασιακά της δεύτερης αξιολόγησης και το «ιερό δισκοπότηρο» του χρέους εντός του τρέχοντος έτους.

«Διαψεύστηκαν εκείνοι που εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης» τόνιζαν στο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε εντάξει με τα χρονοδιαγράμματα που είχαμε θέσει».

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο για σειρά εξελίξεων, που η κυβέρνηση αναμένει να τροχιοδρομήσουν μια λύση στη βιωσιμότητα του χρέους και τη δυνατότητα της χώρας να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτό το μήνυμα εξάλλου έλαβε και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού από το Τζο Μπάιντεν, ενώ το ίδιο έφτασε στην Αθήνα και την Τρίτη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί να εκτιμά πως εντός του 2016 θα έχει λυθεί το θέμα του χρέους και η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Παράλληλα, κατακόρυφα ανεμένεται να ανεβάσει ο πρωθυπουργός τους τόνους και για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ταυτίζοντας πλήρως τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τα συμφέροντα υπερθεματιστών που δεν θέλουν να καταβάλουν το αντίτιμο που τους αναλογεί και καναλάρχες που δεν εξασφάλισαν άδεια στη δημοπρασία.

Από στην Ηρώδου Αττικού χαρακτηρίζουν «Φωνή των καναλαρχών» τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμώντας ότι η όλη προσπάθεια για πτώση της κυβέρνησης μέσα από την αποδόμηση της διαδικασίας έχει ήδη πέσει στο κενό.

Στο Μαξίμου σημειώνουν ότι μετά και την απόσυρση Καλογρίτσα στη ΝΔ ήλπιζαν να τιναχθεί στον αέρα ο διαγωνισμός, όπερ… δεν εγένετο.

Τέλος, όσον αφορά στο επίδικο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται για «δυναμική παρέμβαση», καθώς όπως τονίζουν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον «η ΝΔ έχει εγκλωβιστεί σε ένα πλαίσιο θέσεων που δεν προάγει την υπόθεση της Παιδείας».

Ως παράδειγμα αναφέρουν οι ίδιες πηγές το γεγονός ότι η ΝΔ υπερασπίστηκε την καθιέρωση του ενός τρίτου των ολοήμερων σχολείων, σε αντίθεση με την πρωτοβουλία Φίλη, καθώς και υπερασπίστηκε απροκάλυπτα τα συμφέροντα τα σχολαρχών, αντιμαχόμενη την επιστροφή της υπαγωγής τους στο υπουργείο Παιδείας από αυτό της Ανάπτυξης.

«Οι θέσεις τις οποίες πρεσβεύει η ΝΔ δεν προάγουν την Παιδεία» είναι το κεντρικό μήνυμα που θα φέρει στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, υπερτονίζοντας τη διαφορά αντίληψης του ζητήματος. Από τη μία η ΝΔ τη βλέπει ως εμπορικό προϊόν, ενώ η κυβέρνηση ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, θα είναι η αντιδιαστολή που θα επιχειρήσει να κάνει ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως τα ισοδύναμα που βρήκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για τις εξαγγελθείσες φοροελαφρύνσεις θίγουν σε μεγάλο βαθμό την ίδια την Παιδεία.

Για αυτό το λόγο στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την πεποίθηση πως «η κυβέρνηση έχει ηγεμονική ατζέντα στο θέμα εν μέσω κρίσης».

Σχετικά άρθρα