Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αντεπίθεση Τσίπρα με την πρώτη σύγκρουση της “σεζόν” – Οι κινήσεις του Μαξίμου

Αντεπίθεση Τσίπρα με την πρώτη σύγκρουση της “σεζόν” – Οι κινήσεις του Μαξίμου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αναδιάρθρωση Χρέους, Διαπλοκή, Μνημόνιο, Νέα Δημοκρατία, Νέα Υόρκη, Τηλεόραση,

Να συνδυάσει την επιστροφή του στην Αθήνα με το κλείσιμο των μετώπων που έχουν ανοίξει επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που το πολιτικό θερμόμετρο έχει εκτιναχθεί καθόλη τη διάρκεια των κρίσιμων επαφών που είχε για προσφυγικό και χρέος σε Μπρατισλάβα, Νέα Υόρκη και Βιέννη.

Πρωταρχικής σημασίας για το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι να περάσει μέχρι το βράδυ της Τρίτης και ο νέος κάβος των προαπαιτούμενων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, προκειμένου να δοθεί στην αγορά ένεση ρευστότητας 1,7 δισ. ευρώ.

Με το έγκαιρο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, σε διάψευση των Κασσάνδρων που έκαναν λόγο για νέα εμπλοκή, στο Μέγαρο Μαξίμου στρέφουν πλέον όλες τις δυνάμεις τους στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου και παράλληλα την υλοποίηση της δέσμευσης των δανειστών για μέτρα απομείωσης του χρέους μέχρι το τέλος του έτους.

Το καλεντάρι της εβδομάδας προοιωνίζει μετωπική σύγκρουση του Μαξίμου με την αντιπολίτευση με αιχμή του δόρατος το φλέγον θέμα των τηλεοπτικών αδειών, με τον πρωθυπουργό να έχει εκτενή ενημέρωση και να χαράσσει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στην διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11 το πρωί της Δευτέρας.

Ένα θέμα το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει με την επιστροφή του ο πρωθυπουργός είναι και η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της Αρχιεπισκοπής για το μάθημα των θρησκευτικών.

Το μήνυμα που στέλνει το Μαξίμου είναι πως οι αλλαγές είναι απαραίτητες για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ωστόσο επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι και να αποφεύγονται οι εμπρηστικές δηλώσεις.

Μετά από μία εβδομάδα που ξεκίνησε στη Μπρατισλάβα, συνεχίστηκε στη Νέα Υόρκη και ολοκληρώθηκε στη Βιέννη, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να δώσει εντός της Ολομέλειας της απαντήσεις για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ενώ δεδομένο θεωρείται πως από βήματος της Βουλής θα προβεί και σε έναν απολογισμό των διεθνών επαφών που είχε για τα ζητήματα του χρέους και του προσφυγικού.

Σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει πως το μείγμα πολιτικής που ακολουθείται είναι ικανό να βγάλει τη χώρα από την κρίση, επααμβάνοντας πως πρέπει και οι δανειστές να τηρήσουν τα συμπεφωνηθέντα για το χρέος.

“Η στιγμή είναι τώρα” σημείωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη βιωσιμότητά του εντός του 2016, στέλνοντας το μήνυμα από το βήμα του Concordia Summit, με συνεργάτες του να κάνουν λόγο για “ισχυρό σήμα από τις ΗΠΑ που τάχθηκαν υπέρ της άμεσης διευθέτησης του χρέους”.

Παράλληλα, στην κυβέρνηση προσδοκούν η επιστροφή του πρωθυπουργού να συνοδευθεί και με μία αντεπίθεση του Μαξίμου, μέσα από την αποδόμηση των επιχειρημάτων που όπως τονίζουν, “υιοθετούν από κοινού καναλάρχες και Νέα Δημοκρατία”.

Για το θέμα των αδειών στην Ηρώδου Αττικού υπογραμμίζουν πως “δεν κάνουμε βήμα πίσω”, απορρίτοντας πως υφίσταται θέμα Καλογρίτσα.

“Όποιος μέχρι σήμερα δεν καταβάλλει την πρώτη δόση και όποιος έχει εμπλοκή κατά τη διαδικασία κόβεται και η άδεια πηγαίνει στον επόμενο” σημειώνει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Στην αντεπίθεση που εξαπολύει ο Αλέξης Τσίπρας έχει στη φαρέτρα του τα ακάλυπτα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ύψους 13 εκατ. ευρώ τα οποία αποκαλήφθηκαν από την τράπεζα Αττικής, θέμα το οποίο αναμένεται να αποτελέσει και ισχυρό μοχλό πίεσης στην αξιωματική αντιπολίτευση, που μέχρι στιγμής, όπως τονίζεται “ποιεί τη νήσσαν”.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται ενόψει και της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, εφόσον ο πρωθυπουργός προκληθεί σχεδιάζει να απαντήσει εκτενώς, τόσο για τα θέματα της προ ημερησίας, όσο και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, επιχειρώντας να αποδείξει τις σκοπιμότητες της πολιτικής που χαράσσει η ΝΔ την ώρα που οι ίδιοι οι καναλάρχες πληρώνουν τον καταγγελόμενο από το Μοσχάτο ως “άκυρο διαγωνισμό”.

Εξάλλου στο Μαξίμου τονίζουν πως το προσεχές διάστημα οι επιθέσεις με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα θα ενταθούν με στόχο να καλλιεργηθεί κλίμα εκλογολογίας.

“Η διαπλοκή δίνει τα ρέστα της για να πέσουμε και η ΝΔ τα πάντα για να την εξυπηρετήσει” σημειώνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, απορρίπτοντας ως “ανέκδοτο” τα περί εκλογών που θέλει να βάλει στη δημόσια συζήτηση η Νέα Δημοκρατία.

Σχετικά άρθρα