Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σίφουνας ο Κοτζιάς τα “σάρωσε” όλα στη Νέα Υόρκη – Διαβάστε τι έκανε!

Σίφουνας ο Κοτζιάς τα “σάρωσε” όλα στη Νέα Υόρκη – Διαβάστε τι έκανε!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Νέα Υόρκη, Νίκος Κοτζιάς, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Υπουργείο Εξωτερικών,

«Στον ΟΗΕ ήλθαμε να πραγματοποιήσουμε σειρά συναντήσεων, να εκθέσουμε τις ελληνικές απόψεις, τόσο για τα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα, όσο και το πώς εκτιμούμε την πορεία της ΕΕ σήμερα και να κάνουμε ορισμένες συναντήσεις με κράτη-μέλη του ΟΗΕ τα οποία ή θέλαμε να ξαναδούμε ή δεν μπορούμε εύκολα να δούμε λόγω αποστάσεων», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δημοσιογράφους.

«Είχαμε πολυμερείς συναντήσεις, που γίνονται συνήθως κάθε χρόνο, και πέρσι που είχα έλθει τις κάναμε, αφορά την συνάντηση για την Μ. Ανατολή με τους υπουργούς των Αραβικών Κρατών και κρατών-μελών της ΕΕ, αφορά την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου συζητήθηκε η Συρία και είναι και ο ευρωατλαντικός διάλογος που συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ο οποίος έγινε χθες βράδυ και στον οποίο κάθε χρόνο είμαστε καλεσμένοι του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, πέρσι όπως και φέτος του Τζον Κέρι», πρόσθεσε.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι στις πολυμερείς έγινε ανταλλαγή γνωμών για τις διεθνείς εξελίξεις, συζήτηση για την Συρία και αρκετή συζήτηση για το Brexit και το πώς εκτιμά κανείς που πάει το οικοδόμημα της Ευρώπης.

«Είχαμε επίσης μια τετραμερή συνάντηση, που είναι ο νέος θεσμός που έχουμε φτιάξει στην Βαλκανική και στον οποίο συμμετέχουν τα κράτη της Βαλκανικής που είναι μέλη της ΕΕ, δηλαδή η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Κροατία», συνέχισε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι «θέλαμε πάρα πολλά χρόνια να φτιάξουμε ένα σχήμα στο εσωτερικό της Ένωσης από τέτοιου είδους χώρες, όπως έχουμε και το Euromed που είναι για τις χώρες της Νοτίου Ευρώπης και στο οποίο να συζητάμε και να διαμορφώνουμε στον βαθμό του δυνατού κοινές αντιλήψεις και να προωθούμε θέσεις όσον αφορά το μέλλον της ΕΕ και συγκεκριμένες πολιτικές».

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι «αξιοποιήσαμε την παρουσία μας στην Ν. Υόρκη για να κάνουμε τριμερείς συναντήσεις: Φέτος κάναμε δύο τριμερείς, μία που θα γίνει σήμερα (χθες) με την Αίγυπτο και είναι προπαρασκευαστική για την Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 11-12 Οκτωβρίου στο Κάιρο, ενώ κάναμε και μια -με μεγάλη μου χαρά θα έλεγα ως παλιός ακτιβιστής- και για πρώτη φορά Κύπρος-Ελλάδα-Παλαιστίνη».

«Συμφωνήσαμε με τους Παλαιστίνιους να την επαναλάβουμε όχι σε έξι μήνες, αλλά μόλις τον Γενάρη και έχουμε ορίσει και την ημερήσια διάταξη για τις δύο επόμενες συναντήσεις που αφορούν στην αξιολόγηση της γεωστρατηγικής κατάστασης της περιοχής, τον ρόλο και την σημασία του Διεθνούς Δικαίου και κοινές δράσεις σε τομείς από τον τουρισμό μέχρι ανταλλαγή πληροφοριών» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην σειρά διμερών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «στις διμερείς είχε μεγάλη σημασία να επιβεβαιώσουμε μια επιλογή που έχουμε κάνει, την λεγόμενη GC9. Όπως ξέρετε, από πέρσι έχουμε φτιάξει ένα σχήμα για την προστασία των πολιτισμικών και θρησκευτικών κοινοτήτων στην Μ. Ανατολή που θα το επαναλάβουμε το φθινόπωρο του 2017 με συνδιοργανωτές -δεν θα είμαστε πια μόνοι μας- την Αυστρία, τα (σ.σ. Ηνωμένα Αραβικά) Εμιράτα και την Ιορδανία, δηλαδή προσελκύσαμε σε αυτή μας την πρωτοβουλία και άλλες χώρες».

«Κάναμε την διασυνοριακή τετραμερή που αφορά τους βόρειους γείτονές μας -τρεις Βαλκανικές χώρες και εμείς- η πρώτη συνάντηση έγινε τον Απρίλιο φέτος στην Θεσσαλονίκη και θα την επαναλάβουμε τον Οκτώβριο στην Θεσσαλονίκη, ενώ κάναμε και μια σειρά από τριμερείς καινούργιες, όπως αυτή που ανέφερα Παλαιστίνη, Ιορδανία και τον Λίβανο ήταν φετινή, αλλά έχουμε πάρει και μια πρωτοβουλία για το GC9 -το μωρό μου θα έλεγα- είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου θεσμού από εννέα χώρες που έχουμε συμφωνήσει να ξεκινήσουμε και με γεωγραφική σειρά είναι: Κίνα, Ινδία, Ιράν, Ιράκ, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ιταλία, Μεξικό και Βολιβία. Π.χ. (με) χώρες όπως η Βολιβία κάναμε τις συνεννοήσεις εδώ στον ΟΗΕ, ενώ με τις περισσότερες από αυτές τις χώρες είχαμε διμερή συνάντηση προκειμένου να ετοιμάσουμε για τις αρχές Δεκέμβρη, αν προλάβουμε διαφορετικά τον Ιανουάριο, την πρώτη συνάντηση αυτής της ομάδας των εννέα κρατών -ενώ ήδη υπάρχουν από καμιά δεκαριά χώρες επιπλέον να συμμετάσχουν- αυτό θα το συναποφασίσουμε οι εννέα και αφορά τα κράτη και τις περιοχές όπου εξακολουθεί ο πολιτισμός που γέννησαν να έχει παγκόσμια σημασία».

«Θα φτιάξουμε και μια Διεθνή Διάσκεψη επιστημονική, πολιτική πάνω σε αυτό το θέμα, τα πρώτα μας αντικείμενα στην πρώτη μας συζήτηση θα είναι η σημασία των αρχαίων πολιτισμών στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, ο ρόλος του πολιτισμού ως «ήπια δύναμη» στον σημερινό κόσμο και η βιομηχανία του πολιτισμού και η οικονομική της διάσταση.

»Ελπίζω ότι αν συνεχίσουμε να το προωθούμε με τον τρόπο που το προωθούμε θα ειναι και μια μεγάλη επιτυχία για την χώρα μας που θα προβάλλει παραγωγικά τον πολιτισμό μας, θα είναι μια μεγάλη συμμαχία των πολιτισμών, θα είναι ένας τρόπος η Ελλάδα να έχει έναν πρωτεύοντα ρόλο σε παγκόσμιους οργανισμούς του τύπου G7, G12, G20, αυτός όμως δεν είναι για σκληρή ισχύ, δεν είναι για οικονομική ισχύ, είναι για τον πολιτισμό».

«Είδα επίσης σειρά υπουργών Εξωτερικών της περιοχής, όπως από την φίλη βόρεια γείτονα όπως ονοματίζω την πΓΔΜ, του Κοσόβου π.χ., είδαμε την Λιβύη που κανονίσαμε να την επισκεφθούμε 28-29 Νοεμβρίου και έχουμε πάρει τα πρώτα μέτρα να ξανανοίξουμε την πρεσβεία μας, είδαμε τον υπουργό Εξωτερικών της Κορέας, που έχουμε βάλει πρόγραμμα να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας, έχουμε κάνει κάτι ήδη για την Κίνα, είναι δηλαδή το άνοιγμά μας στην Ασία, είδαμε μια σειρά από χώρες όπως τον ΥΠΕΞ της Λιβύης, του Κατάρ κ.λπ., επίσης συναντηθήκαμε με πρόσωπα που έχουν ειδικές ιδιότητες όπως είναι ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Σκοπιανό» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Επίσης είδαμε και θα δούμε και αύριο (σήμερα) σειρά από ομογενειακές οργανώσεις είτε είναι αμιγώς ελληνικές ή του Ελληνισμού συνολικότερα ή Κυπριακές, κάναμε ορισμένες ειδικές συναντήσεις όπως με τις παγκόσμιες οργανώσεις του εβραϊκού λόμπι και με δεξαμενές σκέψεις, όπως το Council of Foreign Relations, όπου πήγα και μίλησα και βέβαια όπως είναι φυσιολογικό είχα την τιμή να συμμετέχω σε μια σειρά από συναντήσεις και συνεργασίες που έκανε ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως ήταν η συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο του Ιράν» είπε ο κ. Κοτζιάς, καταλήγοντας «κατά συνέπεια είχαμε μια πολύπλευρη δραστηριότητα είχαμε και συναντήσεις άτυπες και συζητήσεις που προέκυπταν στις πολυμερείς συναντήσεις, νομίζω ότι προωθήσαμε με επιτυχία τα εθνικά μας συμφέροντα, προωθήσαμε τις θεσμικές μορφοποιήσεις που στηρίζει, έχει την πρωτοβουλία ή έχει ανοίξει η Ελλάδα και είχαμε συζητήσεις για την καλύτερη κατανόησή μας και στήριξη των ομογενειακών μας οργανώσεων».

Ειδικότερα οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά είχαν ως εξής:

Διμερείς

Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κορέας Yun Byung-se

Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Ibrahim Al Jaafari

Υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας David Choquehuanca Cespedes

Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σεΐχης Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani

Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Esper Barth Eide

ΓΓ Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας Iyad Ameen Madani

Υπουργός Εξωτερικών του Κόσσόβου Hoxhaj

Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Mohamed Taha Siala

Υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Nikola Poposki

Προσωπικός Απεσταλμένος ΓΓ ΟΗΕ για το ονοματολογικό M. Nimetz

Συμμετοχή σε συναντήσεις του Πρωθυπουργού

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayip Erdogan

Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ J. Biden

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιράν Hassan Ruhani

Συνάντηση με τον ΓΓ ΟΗΕ Ban Ki-moon

Τριμερείς

Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Παλαιστίνης

Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Τετραμερείς

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Βουλγαρίας-Κροατίας-Ρουμανίας

Πολυμερείς

Συνάντηση ΥΠΕΞ ΕΕ (με θέματα: Συρία, ΕΕ, Τουρκία)

Διατλαντικό Δείπνο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ομογενειακές Οργανώσεις

Παμμακεδονική Ένωση

Συμμετοχή σε δείπνο με κυπριακές ομογενειακές οργανώσεις Αμερικής

Λοιπές εκδηλώσεις και επαφές

Υπουργικό Δείπνο IPI (International Peace Institute) με θέμα την Μ. Ανατολή

Συνάντηση με δεξαμενή σκέψης «Council of Foreign Relations»

Συνάντηση με εβραϊκές οργανώσεις.

Σχετικά άρθρα