Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Όλγα Γεροβασίλη: “Η Ελλάδα επιστρέφει στον γεωπολιτικό της κομβικό ρόλο”

Όλγα Γεροβασίλη: “Η Ελλάδα επιστρέφει στον γεωπολιτικό της κομβικό ρόλο”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γεωπολιτική, Ελληνική Κυβέρνηση, Όλγα Γεροβασίλη,

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Σπύρο Σιδέρη και στο Independent Balkan News Agency παραχώρησε η κυβερνητικός εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Η κ. Γεροβασίλη μίλησε για τη “Δίκαιη Ανάπτυξη”, σχολίασε την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και αναφέρθηκε εκτενώς στην εξωτερική πολιτική της χώρας που αναδεικνύει την Ελλάδα σε πόλο σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης, δημοκρατίας και ανάπτυξης στην ανατολική Μεσόγειο.

Το νέο αφήγημα της Κυβέρνησης για «Δίκαιη Ανάπτυξη» πόσο εφικτό είναι και πώς μπορεί να υπάρξει η ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής και η παραγωγική ανασυγκρότηση;

Ο στόχος της δίκαιης ανάπτυξης υπήρξε θεμελιώδης ήδη από το προεκλογικό μας πρόγραμμα.

Τότε περιγράψαμε στους Έλληνες πολίτες όλα όσα επρόκειτο να γίνουν στην περίοδο εφαρμογής της συμφωνίας του καλοκαιρού του 2015.

Ένα χρόνο μετά, τηρούμε με επάρκεια το χρονοδιάγραμμα.

Πετύχαμε σημαντικά καλύτερες επιδόσεις σε όλους τους δείκτες την πρώτη χρονιά εφαρμογής και έχουμε ήδη περάσει το πιο δύσκολο σκέλος του με επιτυχία.

Από την αρχή ήταν διατυπωμένο ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη αναμενόταν προς τα τέλη του 2016.

Όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή είναι εφικτή και μπορεί να ολοκληρωθεί.

Από εκεί και πέρα όμως δεν μπορεί να επαναληφθεί το αναπτυξιακό μοντέλο του παλαιού κατεστημένου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Δηλαδή τεχνητή μεγέθυνση της οικονομίας, σε σαθρές βάσεις και με διοχέτευση τεράστιων αναπτυξιακών κονδυλίων σε πέντε-δέκα εκλεκτούς.

Ο ελληνικός λαός πλήρωσε πολύ ακριβά.

Αυτή τη στιγμή δίνεται μία μοναδική ευκαιρία για τα δεδομένα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, οι συμπολίτες μας θα μπορέσουν επιτέλους να απολαύσουν τους καρπούς του κόπου τους.

Πραγματική παραγωγή, με ουσιαστικό αποτέλεσμα και δίκαιη αναδιανομή.

Αυτό ακριβώς το νέο αναπτυξιακό μοντέλο έχει ήδη περιγράψει ο πρωθυπουργός και το χτίζουμε βήμα-βήμα, κρατώντας ταυτόχρονα με όλες μας τις δυνάμεις την κοινωνία όρθια και σε συνοχή.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε στη ΔΕΘ μία «Συμφωνία Αλήθειας», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του. Εμφανίζεται ως πρωθυπουργός εν αναμονή και οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας του δίνουν τον αέρα του νικητή. Πόσο σας ανησυχούν αυτά τα δεδομένα;

Τι ακριβώς να μας ανησυχήσει;

Ένα πορτραίτο που στήνεται με μιντιακούς όρους και από μιντιακούς μηχανισμούς;

Στη ΔΕΘ παρακολουθήσαμε μία τηλεοπτική παράσταση. Με σκηνοθεσία, φωτισμό και σενάριο.

Ως εκεί μπορεί να φτάσει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Σκαλίζοντας όμως λίγο το γκλάμουρ περιτύλιγμα, ο πολίτης αντικρίζει τον ήδη γνωστό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ήδη γνωστή πολιτική πραγματικότητα της Νέας Δημοκρατίας.

Όλα όσα βίωσε στο πετσί του τα περασμένα χρόνια και θέλει να ξεχάσει.

Και ο κ. Μητσοτάκης τού ζητά να φάει ξαναζεσταμένο φαγητό και να πιστέψει ότι απολαμβάνει πιάτο γκουρμέ.

Στη Θεσσαλονίκη ο κύριος Μητσοτάκης ομολόγησε σιωπηρά ότι θα ανεβάσει τον ΦΠΑ στα φάρμακα, αν και δεν μας είπε αν θα τον πάει στο 11 ή στο 22%.

Ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι συμβάσεις και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, κι ότι αν χρειαστεί -για λόγους «ανταγωνισμού»- μπορεί να ξανακατρακυλίσουν ακόμη πιο κάτω οι μισθοί.

Περιέγραψε το μοντέλο δημοσίων υπηρεσιών που θα ακολουθήσει, με επιπρόσθετες απολύσεις συμβασιούχων, μεταφέροντας δραστηριότητες και προφανώς πόρους στα χέρια κρατικοδίαιτων ιδιωτών.

Δεν έκρυψε ότι θεωρεί πως υγεία και παιδεία αντέχουν να υποστούν περαιτέρω περικοπές.

Για την ακρίβεια, δεν είπε τίποτε που να μη γνωρίζει ο κόσμος, καθώς επιμένει στις ήδη αποτυχημένες συνταγές της ΝΔ.

Ταυτόχρονα, έκλεισε ξανά το μάτι στα ίδια συμφέροντα τα οποία απομυζούσαν το Κράτος όλα τα περασμένα χρόνια.

Εν τέλει γιατί να μας ανησυχεί ο κ. Μητσοτάκης, τη στιγμή που ο ίδιος παραδέχτηκε ότι όλα όσα υπόσχεται, θα συμβούν κάτω από ένα σωρό προϋποθέσεις για την πορεία της οικονομίας, βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο;

Πολύ απλά γιατί γνωρίζει και ο ίδιος ότι έχει μπροστά του τρία χρόνια ως τις επόμενες εκλογές.

Η Σύνοδος των Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε., που για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, στοχεύει στην δημιουργία ενός «Μετώπου του Νότου» απέναντι στην πολιτική που σαφώς εκπορεύεται από τον «Βορρά» της Ευρώπης. Οι προσπάθειες δημιουργίας συμμαχιών εντός της Ε.Ε. του πρωθυπουργού θα έχουν κάποιο απτό αποτέλεσμα;

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέτρεψε μία πραγματικότητα δεκαετιών για τη χώρα μας.

Είχαμε συνηθίσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η Ελλάδα να αντιμετωπίζεται ως ο φτωχός συγγενής της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Όταν λοιπόν ενέσκηψε η οικονομική κρίση, η πολιτική ηγεσία η οποία την προκάλεσε, όχι μόνο δεν διαπραγματεύτηκε για τα συμφέροντα της χώρας, αλλά επέβαλε γενικό σιωπητήριο στην κοινωνία που έφερνε αντίσταση.

Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό ένας Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνθηκε σαν ισότιμο μέλος της Ε.Ε.

Ο δρόμος της επανάκτησης της εθνικής αξιοπρέπειας όμως είχε γίνει ήδη πολύ μεγαλύτερος και δυσκολότερος.

Ακόμη και σε συνθήκες απόλυτης επικράτησης του μοντέλου λιτότητας, σε εποχές που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έφταναν στο σημείο να καταγγέλλουν τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την έξοδο από την κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πτοήθηκε.

Σταθερά και επίμονα αναζήτησε την διέξοδο εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας και αυτή του η προσπάθεια αρχίσει να στέφεται με επιτυχία.

Το γεγονός ότι η Σύνοδος των Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. θορύβησε τους πρεσβευτές της ευρωπαϊκής λιτότητας, δείχνει τη σημαντικότητα αυτής της πρωτοβουλίας.

Η αμφισβήτηση της ασφυκτικής πολιτικής είναι πλέον παραπάνω από εμφανής και εκφράζεται σε επίπεδο κορυφής.

Πιστεύω ότι το 2017 θα είναι χρονιά σημαντικών εξελίξεων στην Ευρώπη και παραμένω αισιόδοξη ότι θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, μετά το σοκ που υπέστη η Ένωση από το Brexit.

Η Ελλάδα και μπορεί και θα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, από ισχυρότερη και πολύ πιο αξιόπιστη θέση.

Τον ερχόμενο μήνα θα γίνει η τέταρτη Σύνοδος Κορυφής στα πλαίσια της Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Καρποφορεί αυτή η διπλωματική πρωτοβουλία στην ευαίσθητη γεωστρατηγικά γειτονιά μας;

Η Τριμερής Συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου παρουσιάζει δυναμική, μέσω ενός παραγωγικού κι εποικοδομητικού διαλόγου, με συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Οι τριμερείς συναντήσεις έχουν ήδη θέσει τα θεμέλια ενός μηχανισμού συνεργασίας και εταιρικής σχέσης.

Λειτουργώντας ως πρότυπο περιφερειακού διαλόγου, συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ενίσχυση της δημοκρατίας, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προωθεί περαιτέρω τη σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του αραβικού κόσμου και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα τρίγωνο συνεργασίας με προστιθέμενη αξία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Οι τρεις μεσογειακές χώρες, ευρισκόμενες πολύ κοντά σε περιοχές κρίσεων, τις επηρεάζουν αναπόφευκτα.

Πέρα όμως από τη συμβολή στη σταθερότητα και την ειρήνη, η τριμερής προωθεί συγκεκριμένα έργα και προγράμματα στους τομείς του εμπορίου και της ενέργειας.

Σε αυτό το σύνθετο διπλωματικό περιβάλλον η Ελλάδα διαθέτει πολύ δυναμική παρουσία, με συνεχείς πρωτοβουλίες.

Μετά από πολλά χρόνια αδράνειας, επιστρέφει στον κομβικό της ρόλο, μεταξύ χωρών της Μεσογείου, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Όχι μόνο στηρίζεται η θέση της Κύπρου, αλλά και ενισχύεται ευρύτερα ο ρόλος της χώρας μας ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας.

Οι πρωτοβουλίες συνεργασίας και προώθησης της ειρήνης στην περιοχή, δεν σταματούν εδώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά πραγματοποιείται σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Παλαιστίνης, στο περιθώριο της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Τι να αναμένουμε από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ για την 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, από τις επαφές και τις συναντήσεις που θα έχει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών;

Το αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής στον ΟΗΕ αποτελεί το διογκούμενο και παγκόσμιων διαστάσεων ζήτημα του προσφυγικού και μεταναστευτικού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει την τιμή να απευθυνθεί στην Ολομέλεια και να συμπροεδρεύει στη Στρογγυλή Τράπεζα για τη διαχείριση προσφυγικών-μεταναστευτικών μετακινήσεων μεγάλης κλίμακας.

Η ατυχής για τη χώρα μας συγκυρία δύο κρίσεων, οικονομικής και προσφυγικής, μας προκάλεσε αυξημένες δυσκολίες, ωστόσο απέδειξε ότι παραμένουν πολύ ψηλά ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη και η φιλοξενία στον αξιακό κώδικα των Ελλήνων.

Κατά δεύτερον, έφερε τη χώρα μας στην πρωτοπορία των εξελίξεων για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Την εποχή που η Ευρώπη δεν αντιλαμβανόταν καν το μέγεθος του προβλήματος, η χώρα μας αντιμετώπιζε ροές χιλιάδων ανθρώπων που έφταναν στα παράλια των νησιών μας.

Η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια διαχείρισης του μεταναστευτικού υπήρξε αναμφίβολα η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, για την οποία η συνεισφορά της Ελλάδας ήταν κομβική.

Και πάλι βρισκόμαστε σε πρωταγωνιστικό ρόλο, σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο, προκειμένου να υπερισχύσουν οι αρχές του ανθρωπισμού και της διεθνούς νομιμότητας για τη διαχείριση του προσφυγικού, κάτω και από την «ομπρέλα» των Ηνωμένων Εθνών.

Στόχος είναι η διεύρυνση της συντονισμένης προσπάθειας για την ασφαλή μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών, με όρους νομιμότητας, ώστε ταυτόχρονα να ανακουφιστούν οι χώρες πρώτης υποδοχής οι οποίες δέχτηκαν μεγάλη πίεση τα προηγούμενα χρόνια.

Η ατζέντα περιλαμβάνει και θέματα περιφερειακής ασφάλειας, αλλά και αντιμετώπισης των αιτιών που γεννούν την προσφυγιά.

Στα πλαίσια του ταξιδιού του, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ιρανό πρόεδρο, Χασάν Ρουχανί.

Σχετικά άρθρα