Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η τακτική Μαξίμου στη διαπραγμάτευση και το “ακραίο” ΔΝΤ

Η τακτική Μαξίμου στη διαπραγμάτευση και το “ακραίο” ΔΝΤ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Σταθάκης, Γιώργος Χουλιαράκης, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μνημόνιο, Ντέλια Βελκουλέσκου,

Συνεχίζεται το σκληρό μπρα ντε φερ με τους εκπροσώπους των Θεσμών τόσο για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν από την πρώτη αξιολόγηση όσο και για την προετοιμασία της δεύτερης.

Αναφορικά με τα 15 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζουν τη σιγουριά τους πως ολα θα έχουν κλείσει εντός προθεσμίας μέχρι το τέλος του μήνα και δεν θα υπάρξει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση.

Τα χρήματα αυτά κρίνονται ιδιαιτέρως σημαντικά, καθώς τα 1,7 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, με το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο να θέλει να δώσει ακόμα μία “ανάσα” ρευστότητας στην αγορά.

Χθες το μεσημέρι τον πρωθυπουργό ενημέρωσε το οικονομικό επιτελείο με τους Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Το “παζάρι” για το υπερταμείο και την ένταξη των ΔΕΚΟ συνεχίζεται, ενώ όπως όλα δείχνουν υπάρχει κατ΄ αρχήν συμφωνία για το ακατάσχετο, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την οικειοθελή αποκάλυψη κρυφών καταθέσεων.

Την ίδια ώρα ωστόσο μπροστά σε μετωπική σύγκρουση φαίνεται πως βρίσκεται το Μαξίμου για το θέμα των εργασιακών, που αποτελεί και το μείζον ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο χαρακτηρισμός “ακραίος παίχτης” που χρησιμοποίησε χθες ο Γιώργος Κατρούγκαλος για την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου είναι ενδεικτικός της εμπλοκής που έχει προκύψει για ζητήματα όπως ο κατώτατος μισθός, οι ομαδικές απολύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι μεταξύ των δύο την Τετάρτη σημειώθηκε σχεδόν… θερμό επεισόδιο στο Χίλτον.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως επαναλαμβάνουν σε υψηλούς τόνους πως δεν μπορεί να υποχωρήσει η κυβέρνηση πίσω από τη “γραμμή” του ευρωπαϊκού κεκτημένου, τονίζοντας παράλληλα πως κινείται επιθετικά και στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Τούων δοθέντων και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι συζητήσεις για τα εργασιακά αποτελούν επί του παρόντος προετοιμασία της αξιολόγησης καθώς θα ανοίξουν κανονικά από τον Οκτώβριο, στο κυβερνητικό επιτελείο επιχειρούν να κερδίσουν χρόνο, σπρώχνωντας προς τα πίσω τις διαπραγματεύσεις.

Ο λόγος είναι ότι στην Ηρώδου Αττικού επιχειρούν μέσα σε αυτό το διάστημα, που παρεμβάλλονται αλλεπάλληλες προγραμματισμένες επαφές του Αλέξη Τσίπρα με ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες, να προλειάνουν το έδαφος σε επίπεδο πολιτικής διαπραγμάτευσης, ώστε να υποχωρήσουν σε ορισμένα σημεία οι τεχνοκράτες των θεσμών.

Μία πρώτη τέτοια ευκαιρία θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα για την οποία αναχωρεί σήμερα το βράδυ.

Σχετικά άρθρα