Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η μισή ΝΔ έχει δώσει “γραμμή” για αντισυνταγματικότητα του ν. Παππά ενόψει ΣτΕ

Η μισή ΝΔ έχει δώσει “γραμμή” για αντισυνταγματικότητα του ν. Παππά ενόψει ΣτΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Διαπλοκή, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Καραγκούνης, Μέγαρο Μαξίμου, Νίκη Κεραμέως, Νίκος Δένδιας, Νίκος Παππάς, Ντόρα Μπακογιάννη, Συμβούλιο της Επικρατείας,

Πολλά ερωτήματα γεννώνται από τη σπουδή της ΝΔ, τέσσερις μόλις ημέρες πριν την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις άδειες, να σηκώσει στην ατζέντα το θέμα, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό και το Μαξίμου ότι παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη.

Δεν χρειάζεται ωστόσο παρά μία απλή αναζήτηση στι διαδίκτυο για να έρθει κανείς αντιμέτωπος με πληθώρα δηλώσεων γαλάζιων – και όχι μόνο – στελεχών που διαμηνύουν πως θα καταργήσουν τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, προεξοφλώντας την αντισυνταγματικότητά του.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο ο επικεφαλής της ΝΔ, από κοινού με μιντιακά συμφέροντα επιχειρούν να επηρεάσουν το ανώτατο δικαστήριο, προκειμένου να βγάλει αντισυνταγματικό το νόμο και να εξυπηρετηθούν τόσο τα συμφέροντα των καναλαρχών, όσο και να καταγράψει μία σημαντική πολιτική νίκη το Μοσχάτο.

Συγκεκριμένα , στις 8/9/2016, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε στους “Φακέλους” του Α. Παπαχελά: «Αφήστε να δούμε καταρχάς, γιατί δική μου εκτίμηση είναι ότι ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να σταθεί στο ΣτΕ» θα ακυρώσουμε τον «Νόμο Παππά» ακόμα και αν το ΣτΕ κρίνει πως είναι συνταγματικός”.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, η Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξη της στον realfm 97.8 και την Κάτια Μακρή, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Πρώτον και κατά την άποψή μας και κατά την άποψη οποιουδήποτε διαθέτει δυνατότητες ανάγνωσης, αυτός ο νόμος είναι αντισυνταγματικός», ανέφερε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, «Τι θα κάνουμε εμείς; Πρώτον, θα ακυρώσουμε τον νόμο Παππά. Δεύτερον, θα περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η απόφαση θα έρθει και θα επιβεβαιώσει, κατά την άποψή μας το παράνομο της όλης κατάστασης που υπάρχει σήμερα». «Από εκεί και μετά, θα προχωρήσουμε στο να δώσουμε άδειες με συγκεκριμένο τίμημα, το οποίο θα πληρωθεί από τους καναλάρχες και θα δώσουμε όσες άδειες χωράει το φάσμα», σημείωσε η ίδια.

Στις άλλες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ ξεχωρίζει η δημόσια τοποθέτηση του Λευτέρη Αυγενάκη στον ΣΚΑΙ 100,3 στις 2 Σεπτεμβρίου όπου διατυπώνοντας τις θέσεις της ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες, δήλωνε ότι όταν έρθει στην εξουσία θα «καταργήσει τον αριθμητικό περιορισμό των καναλιών, θα καταργήσει τον νόμο Παππά, θα μπουν αυστηρά κριτήρια και θέσπιση ασυμβίβαστου». Συμπλήρωσε, δε, ότι θα «ανοίξει η αγορά με κανόνες δικαίου», ενώ τόνισε ότι ο νόμος Παππά θα πέσει είτε από τα ΣτΕ είτε από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

“O νόμος Παππά είναι απολύτως αντισυνταγματικός – Εμείς θέλουμε πολυφωνία” διατυμπάνιζε στις 6 Σεπτεμβρίου μέσω του ΣΚΑΙ και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας τονίζοντας ότι «εμείς θα καταργήσουμε το νόμο και θα χορηγήσουμε και άλλες άδειες, και κατά συνέπεια θα υπάρξει και οικονομικό όφελος»

Αντίστοιχη δήλωση έκανε στις 9 Σεπτεμβρίου στον Αlpha στον 98,9 ο γαλάζιος βουλευτής Κώστας Καραγκούνης όπου σύμφωνα με τα δημοσίευματα τόνιζε ότι “Η ΝΔ θα ακυρώσει τον νόμο Παππά και θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ”. “Ο βουλευτής επιβεβαίωσε πως σε κάθε περίπτωση η ΝΔ θα ακυρώσει τον νόμο και θα αναθέσει στο ΕΣΡ να επαναφέρει τη νομιμότητα με αυστηρούς κανόνες, όχι πλειοδοτικούς αλλά πρωτίστως ποιοτικούς. Με κανόνες που ουσιαστικά θα σπάνε τον ομφάλιο λώρο της διαπλοκής, κάτι που, είναι φανερό, δεν κάνει ο τωρινός διαγωνισμός” τόνιζε χαρακτηριστικά.

Για θεσμική εκτροπή μιλούσε και η Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 11 Σεπτεμβρίου, “που μέχρι σήμερα ανερυθρίαστα εξακολουθεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει” και ξεκαθάριζε ότι η ΝΔ “θα επαναφέρει τη νομιμότητα, ακυρώνοντας το “νόμο Παππά” και επιστρέφοντας τις αδειοδοτικές και εποπτικές αρμοδιότητες στο ΕΣΡ”.

Τέλος και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο Mega (6 Ιουλίου) στην εκπομπή “Κοινωνία ώρα μηδέν χαρακτήριζε αντισυνταγματική την ρύθμιση για τις τηλεοπτικές άδειες και εμφασνιζόταν βέβαιος ότι θα καταπέσει στο ΣτΕ. Σε ερώτηση του Δημήτρη Καμπουράκη (0:19′): “Ποιος θα το βγάλει αντισυνταγματικό; Το ΣτΕ;” ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δήλωνε: “Το ΣτΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο”.

Σφοδρή επίθεση Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τα όσα είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την σχετική απόφαση στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ και τον Αλέξη Παπαχελά, καθώς και με αφορμή την επίθεση του Μοσχάτου για υποτιθέμενη παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Η ΝΔ έκανε λόγο για «ωμή, προκλητική και χωρίς προηγούμενο παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» από τον πρωθυπουργό, προκαλώντας τη σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης, που κατηγόρησε την Πειραιώς ότι λειτουργεί σαν γραφείο τύπου των καναλαρχών.

«Στην συνέντευξή του στην ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός δήλωσε επί λέξει ότι «η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη να πάρει τις αποφάσεις της και η Κυβέρνηση θα την σεβαστεί απολύτως».

«Ας μην ανησυχεί λοιπόν η Νέα Δημοκρατία, που θυμήθηκε προσφάτως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Και κυρίως ας βρει κάτι άλλο να κάνει, από το να λειτουργεί σαν γραφείο τύπου των καναλαρχών» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι το γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας, θεωρεί παρέμβαση στην Δικαιοσύνη και τις δηλώσεις του ίδιου του κ. Μητσοτάκη» απάντησε η κυβέρνηση αναφορικά με παλιότερες δηλώσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.

«Αφήστε να δούμε καταρχάς, γιατί δική μου εκτίμηση είναι, κύριε Παπαχελά, ότι ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να σταθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οποιοσδήποτε διαβάζει το Σύνταγμα καταλαβαίνει ακριβώς τι λέει ο συνταγματικός νόμος» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης.

Από το Μαξίμου σημειώνουν χαρακτηριστικά πως η ΝΔ «ωρύεται ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις άδειες», τώρα «περιμένουμε πύρινη καταγγελία από το γραφείο Τύπου της εναντίον του αρχηγού τους».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως με την εν λόγω δήλωση ο επικεφαλής της ΝΔ, που έχει συνταχθεί εξαρχής στο πλευρό των καναλαρχών, επιχειρεί να περάσει «γραμμή» στο ΣτΕ.

Να ξεκαθαρίσει εάν θα επιστρέψει τα 246 εκατ. ευρώ

Παράλληλα, συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως στη ΝΔ θα πρέπει να εξηγήσει ευθέως αν θα επιστρέψει τα 246 εκατομμύρια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, αναφορικά με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας και την ενίσχυση των κρατικών ταμείων με 246 εκατ. ευρώ που διοχετεύονται σε κοινωνικές δράσεις στην Υγεία και την Παιδεία.

«Παρακολουθούμε σχεδόν καθημερινά και με αμείωτο ενδιαφέρον τον κ. Δένδια να υπόσχεται στους καναλάρχες ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιστρέψει τα 246 εκατομμύρια του διαγωνισμού για τις άδειες, και τον κ. Κουμουτσάκο να τον αδειάζει, πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα», αναφέρουν, ειδικότερα, οι ίδιες πηγές και σχολιάζουν: «Ωραία “Συμφωνία Αλήθειας”.. Ας συνεννοηθούν επιτέλους μεταξύ τους».

Σχετικά άρθρα