Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε… γραμμή Τσίπρα ο Γιούνκερ: Ζητά χαλάρωση των κανόνων για ανάπτυξη

Σε… γραμμή Τσίπρα ο Γιούνκερ: Ζητά χαλάρωση των κανόνων για ανάπτυξη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΕΠ - Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, Αλέξης Τσίπρας, Βερολίνο, Γερμανία, Δημοσιονομικό Έλλειμμα, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Λιτότητα, Οικονομική Ανάπτυξη, Πρωτογενές Πλεόνασμα,

Υπέρ της “χαλάρωσης” των σκληρών δημοσιονομικών κανόνων που έχει επιβάλει το Βερολίνο είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του περιοδικού Politico.

Το Politico επικαλούμενο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Κομισιόν και των Βρυξελλών αναφέρει πως ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ζητήσει την εξαίρεση των δαπανών για επενδύσεις και εκπαίδευση από τον υπολογισμό των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο ίδιος έχει ήδη παρουσιάσει την εν λόγω πρόταση στο Κολέγιο των Επιτρόπων και υπέρ αυτής έχουν εκφραστεί οι Επίτροποι Πιερ Μοσκοβισί και Μαριάνα Τισέν.

Τη διαφωνία του σύμφωνα με το Politico εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι κινείται δορυφορικά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σημειώνεται ότι σχετική πρόταση έχει υποβάλλει πολλάκις και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ το θέμα θα βρεθεί στο μικροσκόπιο και της Ευρωμεσογειακής Σύσκεψης της Παρασκευής, στο πλαίσιο μίας πιο αναπτυξιακής ατζέντας στην Ευρώπη.

Έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ

Σημειώνεται ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ ορίζει ότι οι χώρες – μέλη θα πρέπει να διαθέτουν έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος έως 60% του ΑΕΠ.

Γαλλία και Ιταλία έχουν ζητήσει επανειλημμένως τη «χαλάρωση» του συγκεκριμένου κανονισμού, με το αίτημά τους ωστόσο, να προσκρούει στο σταθερό «όχι» του Βερολίνου.

Σχετικά άρθρα