Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξεκινά ο “ανένδοτος” για το χρέος – Στην τελική ευθεία για τη ΔΕΘ

Ξεκινά ο “ανένδοτος” για το χρέος – Στην τελική ευθεία για τη ΔΕΘ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αναδιάρθρωση Χρέους, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μέγαρο Μαξίμου, Μετανάστες, Μνημόνιο, Νίκος Αναστασιάδης, Πιέρ Μοσκοβισί, Πρόσφυγες,

Με το βλέμμα στο Eurogroup της Παρασκευής, για το οποίο αναχωρεί σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι στραμμένο το Μέγαρο Μαξίμου, αναμένοντας ένα θετικό νεύμα για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η κυβέρνηση μετά από την υλοποίηση των συμφωνηθέντων ρίχνει όλο το βάρος στην απομείωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο και να αποτελέσει ένα θετικό σινιάλο στις αγορές για την προσέλκυση επενδύσεων.

Αυτό εξάλλου είναι και το μήνυμα που είχε στείλει εκτός συνόρων προ δύο εβδομάδων και ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι “απαιτούμε μέτρα ρύθμισης του χρέους και μικρότερα πλεονάσματα μετά το 2018”.

Η επιλογή του ρήματος “απαιτούμε” μονάχα τυχαία δεν ήταν από την πλευρά του πρωθυπουργού, με την Αθήνα να προσδοκά εκτός από την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά της Ευρώπης (η Γερμανία προσπαθεί να σπρώξει τις όποιες αποφάσεις μετά τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο του 2017) και στον αμερικανικό παράγοντα, καθώς εντείνονται οι πιέσεις τόσο του ΔΝΤ όσο και της κυβέρνησης των ΗΠΑ για άμεση ρύθμιση του χρέους.

Για αυτό το λόγο και όπως αποκαλύφθηκε χθες από το Reuters στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται μία δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με ελληνικά ομόλογα.

Την ίδια ώρα ενώ είναι ανοιχτό το θέμα της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ στο Μαξίμου και τη Νίκης διαβεβαιώνουν πως δεν θα υπάρξει θέμα καθυστέρησης με την εκταμίευση, καθώς τα προαπαιτούμενα θα έχουν κλείσει μέχρι το τέλος του μήνα, όπως προβλέπεται και από το υπάρχον χρονοδιάγραμμα.

Παράλληλα, στο αυριανό Eurogroup θα δοθεί ένα στίγμα των προθέσεων των δανειστών ενόψει και της δεύτερης αξιολόγησης, στην οποία η κυβέρνηση καλείται να ξεπεράσει τον κάβο των εργασιακών και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για πλήρως νεοφιλελεύθερες ρυθμίσεις απορρύθμισης της εργασιακής αγοράς.

Τελευταίες πινελιές για τη ΔΕΘ

Στο Μέγαρο Μαξίμου πλέον κινούνται σε πυρετώδεις ρυθμούς καθώς μέχρι σήμερα το βράδυ πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι λεπτομέρειες της πρωθυπουργικής ατζέντας ενόψει του Βελλίδειου Ιδρύματος.

Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επεξεργάζονται όλα τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους για την ολοκλήρωση των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ.

Εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει εκ νέου συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η θέση που θα κρατήσει η Αθήνα για εκκρεμή ζητήματα ενόψει και της ΔΕΘ.

Όλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επαναφορά των 100 δόσεων, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο να έρθει σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των πιστωτών, ώστε να δοθεί το σχετικό πράσινο φως.

Το εν λόγω μέτρο, το οποίο ήδη έχει τεθεί επί τάπητος στον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, εφόσον μπει στην πρωθυπουργική φαρέτρα της ΔΕΘ εκτιμάται ότι θα αποτελεί ένα ισχυρό “χαρτί” στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, καθώς αφενός θα ανακουφίσει πολλά φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, αφετέρου θα τονώσει τα δημόσια έσοδα που τον Ιούλιο έδειξαν να «κολλούν» λόγω της φοροδοτικής κόπωσης.

Εν τω μεταξύ στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του λόγου του στο Βελλίδειο Ίδρυμα, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν στα χέρια τους το σύνολο των αιτημάτων και των προτάσεων των παραγωγικών φορέων της χώρας, μετά και τη χθεσινή συνάντηση με εκπροσώπους του ΣΕΒ και του ΕΕΑ.

Κατά τις επαφές του κ. Τσίπρα συζητήθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν κόσμο της επιχειρηματικότητας, η οικονομική ανάπτυξη, η προσέλκυση επενδύσεων, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του επενδυτικού κλίματος, καθώς και η ενίσχυση της απασχόλησης με διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και συγκεκριμένα στα ζητήματα που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, και στους τρόπους με τους οποίος αυτά μπορούν να επιλυθούν.

Εξάλλου με τη χθεσινή του παρέμβαση με άρθρο στο περιοδικό του ΑΠΕ, «Πρακτορείο», ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι εξαγγελίες αλλά και οι στόχοι που θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη ενώπιον των παραγωγικών και επιχειρηματικών δυνάμεων της χώρας.

«Η επιδίωξή μας, είναι η χώρα να βρει ξανά το βηματισμό της. Για το λόγο αυτό εργαζόμαστε καθημερινά με σχέδιο και όραμα. Ο στόχος μας είναι η επιστροφή σε μία ανάπτυξη δίκαιη και βιώσιμη. Ανάπτυξη με πρόσημο και ιεραρχήσεις» αναφέρει ο πρωθυπουργός και τονίζει ότι «έχει έρθει η στιγμή να σηκώσουμε τα μάτια μας και να δούμε προς το μέλλον. Να οραματιστούμε τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες. Μια χώρα απαλλαγμένη από επιτροπεία, έξω από τον κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας. Μια Ελλάδα της δημιουργίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης».

Τετ α τετ με Αβραμόπουλο για το προσφυγικό

Η μέρα πάντως για τον Αλέξη Τσίπρα θα ξεκινήσει με έντονο το «άρωμα» του προσφυγικού, καθώς στις 10 το πρωί θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο κ. Αβραμόπουλος έχει εκφράσει την πρόθεσή του κάθε φορά που έρχεται στην Αθήνα να έχει εκ του σύνεγγυς συνομιλία με τον πρωθυπουργό για να παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο του προσφυγικού.

Η σημερινή συνάντηση έρχεται ωστόσο σε μία χρονική συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για την Αθήνα, καθώς οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές τις τελευταίες ημέρες και με ορόσημο το αποτυχημένο πραξικόπημα της Τουρκίας αυξάνονται, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στην Ηρώδου Αττικού.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να θέσουν επί τάπητος όλες τις περαιτέρω κινήσεις, καθώς και τις «απειλές» του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Ντε Μεζιέρ και την επαμφορετίζουσα στάση της Κομισιόν αναφορικά με το ενδεχόμενο επανέναρξης των επαναπροωθήσεων μεταναστών στην Ελλάδα.

Στο Μαξίμου φοβούνται πως ένεκα του εσωκομματικού ακροατηρίου στο Βερολίνο και των χαμηλών πτήσεων των Χριστιανοδημοκρατών, μία αλλαγή στάσης της Γερμανίας στο θέμα του προσφυγικού θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα όξυνση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα.

Ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και να επαναφέρει το θέμα του relocation, καθώς μέχρι στιγμής πολλές ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως της βόρειας Ευρώπης και της γραμμής του Βίζενγκραντ) αρνούνται να συμβάλλουν στην κοινοτική αντιμετώπιση της κρίσης.

Στο επίκεντρο και το Κυπριακό

Εν τω μεταξύ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επανέρχεται και το Κυρπιακό, στο οποίο παρατηρείται έντονη κινητικότητα τον τελευταίο καιρό, με τον Αλέξη Τσίπρα να υποδέχεται σε δείπνο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη το βράδυ της Πέμπτης.

Στόχος είναι ο συντονισμός των κινήσεων μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας για μία κοινή γραμμή.

Η συνάντηση των δύο χαρακτηρίζεται ως προπαρασκευαστική για την επικείμενη Σύνοδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στις 19-24 Σεπτεμβρίου.

Το θέμα της Συνόδου εφέτος είναι ειδικά το προσφυγικό, ωστόσο η κινητικότητα που παρατηρείται σε επίπεδο ΟΗΕ αλλά και από την αμερικανική πλευρά αφορά και το Κυπριακό.

Μέσα στις επόμενες ημέρες άλλωστε την Αθήνα θα επισκεφθεί και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Σχετικά άρθρα