Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Όλα του γάμου δύσκολα στην κεντροαριστερά – Δεν τα βρίσκουν ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ

Όλα του γάμου δύσκολα στην κεντροαριστερά – Δεν τα βρίσκουν ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Θεοδωράκης, Το ΠΟΤΑΜΙ, Φώφη Γεννηματά,

Όλα του γάμου δύσκολα για ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ. Τα δυο πολιτικά κόμματα φαίνεται δύσκολο να συμπράξουν για μια ενωμένη κεντροαριστερά.

«Από ό, τι φαίνεται κάποιοι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φοβούνται τις καθαρές διαδικασίες και τη διαφάνεια», ανέφερε σε σχόλιό του Ποτάμι το βράδυ της Τρίτης, με αφορμή τις προτάσεις που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς, καταδεικνύοντας έτσι το δύσκολο του εγχειρήματος.

Το Ποτάμι σημειώνει ότι «τα στελέχη του χώρου και οι πολίτες που θέλουν ένα νέο Κίνημα σε γερές βάσεις δεν θα κάνουν πίσω».

Νωρίτερα τις προτάσεις της για τα «επόμενα βήματα» προς τη δημιουργία του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα του «Δημοκρατικού Προοδευτικού χώρου» κατέθεσε προς το Ποτάμι η Δημοκρατική Συμπαράταξη-ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ άλλων, προτείνει εκλογές από τη βάση για την ανάδειξη του επικεφαλής της νέας παράταξης.

Ταυτόχρονα, ανοιχτή επιστολή «για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού κινήματος πέρα από διαρροές και ανακρίβειες» έδωσε στη δημοσιότητα το Ποτάμι το απόγευμα της Τρίτης, απαριθμώντας μία σειρά διαδικασιών που πρέπει να υλοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Μεταξύ των διαδικασιών, το Ποτάμι προτείνει τρίμηνη προεκλογική περίοδο, ντιμπέιτ και ηλεκτρονικές κάλπες για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου αυτού πολιτικού κινήματος.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Εκλογή ηγεσίας από τη βάση

Σε ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Συμπαράταξη σημειώνει ότι οι πολίτες περιμένουν πράξεις και όχι λόγια και δηλώνει ότι αναμένει άμεσα τις παρατηρήσεις του Ποταμιού, προκειμένου να βρεθεί μία κοινή «συνισταμένη» που θα οδηγήσει στην συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη υπογραμμίζει ότι στόχος είναι η δημιουργία του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα του «Δημοκρατικού Προοδευτικού Μεταρρυθμιστικού χώρου» και σημειώνει ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια Εθνική Γραμμή και ισχυρή Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης που θα την υλοποιήσει. «Δεν θα είμαστε κυβερνητικό συμπλήρωμα ούτε της Ν.Δ., ούτε του ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνει.

Περιγράφοντας τα «επόμενα βήματα», η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφέρει:

Συναντήσεις των ηγεσιών των ενδιαφερόμενων δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις, κ.α), για τη συμφωνία ως προς τον κοινό στόχο της συγκρότησης ενιαίου φορέα της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» και ως προς τον οδικό χάρτη για την επίτευξη του στόχου αυτού. Παράλληλα ολοκληρώνεται η διερεύνηση της δυνατότητας της συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαλόγου (ΚΙΔΗΣΟ κ.α.)

Συγκρότηση ολιγομελούς οργάνου (επιχειρησιακού χαρακτήρα) με εκπροσώπηση όλων των φορέων που συμμετέχουν, το οποίο θα έχει την ευθύνη υλοποίησης του οδικού χάρτη και των κοινών δραστηριοτήτων που θα αποφασισθούν.

Κατάθεση υποψηφιοτήτων για την εκλογή του επικεφαλής της Παράταξης. Οι επικεφαλής των κομμάτων που θα συμμετάσχουν και των κινήσεων που ήδη συμμετέχουν στο εγχείρημα, μπορούν αυτοδίκαια να είναι υποψήφιοι. Η υποβολή άλλων υποψηφιοτήτων για την ηγεσία της Παράταξης προϋποθέτει συλλογή 1.000 τουλάχιστον υπογραφών, από τουλάχιστον 30 εκλογικές περιφέρειες – νομούς της χώρας.

Συγκρότηση Εφορευτικής Επιτροπής (κοινής αποδοχής) για την οργάνωση και πραγματοποίηση των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής της Παράταξης από τη βάση, με την συμμετοχή των πολιτών και ανοιχτές – πλήρως διαφανείς διαδικασίες χωρίς αποκλεισμούς.

Κοινή «συνέλευση» των θεσμικών οργάνων των φορέων και συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στο εγχείρημα, με τη συμμετοχή στελεχών του ευρύτερου «προοδευτικού» χώρου, των κινημάτων των παραγωγικών φορέων, της επιστήμης και της αυτοδιοίκησης.

Διαμόρφωση Κανόνων δεοντολογίας για την αξιοπιστία, τη διαφάνεια και την ισοτιμία προβολής όλων των υποψηφίων, κατά τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα.

Εκλογή ηγεσίας από τη βάση με ανοιχτό μητρώο. Επανάληψη της εκλογής μεταξύ των δύο επικρατέστερων εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψηφοδελτίων στην πρώτη εκλογή. Σε αυτή την περίπτωση δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι και όσες συμμετείχαν στην πρώτη ψηφοφορία. Χρονικός ορίζοντας, το α’ Δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου 2016.

Αμέσως μετά την εκλογή ενοποιούνται οι κοινοβουλευτικές ομάδες και συγκροτείται πολιτική – οργανωτική επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη μαζί με τον (την) επικεφαλής για την πολιτική διεύθυνση της παράταξης και την πορεία προς το Συνέδριο.

Οργάνωση Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, το οποίο θα αποφασίσει για την συλλογική συγκρότηση και λειτουργία και την εκλογή κεντρικού πολιτικού οργάνου. Χρονικός ορίζοντας ο Απρίλιος του 2017.

Από την πλευρά του, το Ποτάμι μέσω της ανοιχτής επιστολής «για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού κινήματος πέρα από διαρροές και ανακρίβειες», απαριθμεί τις διαδικασίες που πρέπει να υλοποιηθούν, προτείνοντας τρίμηνη προεκλογική περίοδο, ντιμπέιτ και ηλεκτρονικές κάλπες για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου αυτού πολιτικού κινήματος.

Σχετικά άρθρα