Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το μαχαίρι στο λαιμό για την ΕΛΣΤΑΤ βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το μαχαίρι στο λαιμό για την ΕΛΣΤΑΤ βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανδρέας Γεωργίου, Γιώργος Σταθάκης, ΕΛΣΤΑΤ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, Μνημόνιο, Πιέρ Μοσκοβισί,

Το μαχαίρι στο λαιμό της χώρας επιχειρεί να βάλει η Κομισιόν για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της παραπομπής Γεωργίου για τα στοιχεία του 2009 θα βρίσκεται επί τάπητος από τον Πιερ Μοσκοβισί μαζί με τις συζητήσεις για προαπαιτούμενα, χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα στις επαφές που έχει σήμερα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά, διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη του επιτρόπου Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ.

«Η επιστολή της Επιτροπής ήταν πολύ σαφής», δήλωσε ο Μ. Σχοινάς, υπενθυμίζοντας ότι φέρει την υπογραφή τριών επιτρόπων (Π. Μοσκοβισί, Β. Ντομπρόβσκις και Μ. Τάισεν) και ως εκ τούτου το περιεχόμενό της δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Ο ίδιος εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή έχει ήδη λάβει την απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα θα απασχολήσει και το Eurogroup του Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η Επιτροπή εδώ και καιρό υπογραμμίζει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης και πως μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η ανάγκη «αποπολιτικοποίησης της ελληνικής διοίκησης».

«Η Επιτροπή, ως ζήτημα αρχής, δεν σχολιάζει εθνικές νομικές διαδικασίες», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, ωστόσο σημείωσε ότι η Κομισιόν ανησυχεί για τις αναφορές σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης που αμφισβητούν την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ.

«Η Eurostat και η Επιτροπή είναι οι αρμόδιες αρχές», επεσήμανε ο Μ. Σχοινάς και πρόσθεσε ότι τόσο στην επιστολή, όσο και στις δηλώσεις της επιτρόπου Απασχόλησης, Μ. Τίσεν, την περασμένη Τετάρτη, υπογραμμίζεται ότι η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010-2015 είναι «υπεράνω κάθε αμφιβολίας».

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων και η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων είναι προς το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Ελλάδας.

Η ελληνική ατζέντα

Όλη η ατζέντα του προγράμματος και της διαπραγμάτευσης αναμένεται να τεθεί το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντηση του κοινοτικού επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, καθώς και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο, στη συνάντηση στη βελγική πρωτεύουσα θα συζητηθούν θέματα που άπτονται τόσο της ολοκλήρωσης της υλοποίησης των 15 ορόσημων από την πρώτη αξιολόγηση- και κατ’ επέκταση της εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ- όσο και της προετοιμασίας για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση (στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα εργασιακά).

Σημαντικά ζητήματα για το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση αποτελούν, επίσης, η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς και για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά, όταν η Ελλάδα θα είναι εκτός προγράμματος.

Ειδικά για το χρέος, αναμένονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με βάση την έκθεση αυτή, θα υπάρξει διαπραγμάτευση μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, προκειμένου να αποφασιστεί η συμμετοχή εκ νέου του Ταμείου στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Πρωτογενή πλεονάσματα και χρέος είχαν, επίσης, τεθεί κατά την επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί στην Ελλάδα και τώρα θα συνεχιστεί η συζήτηση στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, στη συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Με βάση τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τα «κόκκινα» δάνεια πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% έως το 2019. Ενώ μεταξύ των ορόσημων- προαπαιτούμενων είναι και οι αλλαγές στον «νόμο Δένδια» για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Τέλος, σημειώνεται, ότι αύριο θα συνέλθει στις Βρυξέλλες και το Euro Working Group, με αντικείμενο την προετοιμασία της συνεδρίασης του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου. Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, θα αποφασιστεί και η ακριβής ημερομηνία της επανόδου στην Αθήνα των εκπροσώπων των θεσμών (περί τα μέσα Σεπτεμβρίου) για την αξιολόγηση των ορόσημων.

Σχετικά άρθρα