Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο ταξιδεύει στις Βρυξέλλες για τη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τα προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη δεύτερη αξιολόγηση, η κυβέρνηση ρίχνει τους τόνους για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ.
Από την πρώτη στιγμή η απαντητική επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου χαρακτηρίστηκε πολύ προσεκτική, καθώς από τη μία η ωμή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιδοχόταν… σκληρής απάντησης, αλλά από την άλλη η εν εξελίξει διαπραγμάτευση δεν άφηνε πολλά περιθώρια για συγκρούσεις.
Το σύνθημα για τη στάση της κυβέρνησης έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Real News, στην οποία σε σχετική ερώτηση απάντησε με μόλις 13 λέξεις: «Η υπόθεση Γεωργίου βρίσκεται στην δικαιοσύνη και επομένως δεν χρειάζεται κανένα παραπάνω σχόλιο» απάντησε ο πρωθυπουργός, περνώντας στην αντεπίθεση κατά της ΝΔ για τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό της ΝΔ.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι εί του παρόντος δεν συντρέχουν λόγοι να διατηρηθεί μία κόντρα ανακοινώσεων με την Κομισιόν, η οποία αποτελεί τον κατ’ εξοχήν σύμμαχο της χώρας μεταξύ των θεσμών.
Χαρακτηριστική είναι πέραν των εργασιακών, ακόμα και η τοποθέτηση του Πιερ Μοσκοβισί στη θέση του “απόμακρου” Βάλντις Ντομπρόφσκις, η οποία εκλήφθηκε από το Μαξίμου ως μία φιλική κίνηση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Επιπλέον, στην Ηρώδου Αττικού εκτιμούν πως εφόσον στο ολιγόλεπτο τετ α τετ που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πιερ Μοσκοβισί την Παρασκευή στο Παρίσι δεν διαπιστώθηκε κάποια “εμπλοκή” από πλευράς Κομισιόν για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, η Αθήνα δεν έχει λόγο να συνεχίσει να “σεντράρει” τον πρώην υπάλληλο του ΔΝΤ και επικεφαλής της Υπηρεσίας, αφήνοντας το θέμα αμιγώς στη Δικαιοσύνη.
Την ίδια ώρα πάντως, με αναφορές κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο, πιο “κομματικός” εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Ο κ. Βούτσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τόνισε πως «μεγάλα ερωτήματα προκαλούν το ύφος και η απολυτότητα με τα οποία επιχειρείται αυτή η ωμή παρέμβαση στο εσωτερικό της χώρας, διότι υπερβαίνει σαφώς τη διατύπωση μιας άποψης που, κατά τα άλλα, προφανώς ο καθένας έχει το δικαίωμα να την εκφράσει»