Με μία συμβολική πρωτοβουλία για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, την επίσκεψή του με τον κ. Τσαβούσογλου στο σπήλαιο όπου γεννήθηκε ο Δίας και οδήγησε εκεί την Ευρώπη μετά την απαγωγή της από τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συνέδεσε τη στήριξη της Ελλάδας προς τη γειτονική χώρα.
«Θεώρησα ότι είναι σωστό μιας και η συνάντησή μας έγινε στην Κρήτη να έρθουμε στο μέρος όπου γεννήθηκε ο Δίας και που έκανε τη μεγάλη απαγωγή της Ευρώπης, δείχνοντας το πώς εμείς πιστεύουμε ότι ο φίλος λαός της Τουρκίας ανήκει στην Ευρώπη και μπορεί και πρέπει να έρθει στην ΕΕ εφόσον και όταν ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια».
Ο κ. Κοτζιάς, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο σπήλαιο με τον Τούρκο ομόλογό του, απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τα θέματα που συζήτησαν με τον κ. Τσαβούσογλου, τα οποία εκτός από τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, όπως είπε, ήταν οι εξελίξεις στην περιοχή, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και το προσφυγικό, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας όπως αυτές διαμορφώνονται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, το οποίο πολλάκις η Ελλάδα έχει καταδικάσει.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών, είπε ότι αυτό δεν συζητήθηκε καθώς, όπως τόνισε, το υπουργείο Εξωτερικών έχει εξ αρχής αποσαφηνίσει ότι αυτό το ζήτημα θα λυθεί στα ελληνικά δικαστήρια με βάση το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη και εφόσον διευκρινιστεί αν και σε ποιο βαθμό αυτοί συμμετείχαν στο πραξικόπημα.
Απαντώντας σχετικά με τις προσφυγικές ροές και τον κίνδυνο κατάρρευσης της σχετικής συμφωνίας Τουρκίας- ΕΕ, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι, όπως ο ίδιος έχει κατανοήσει, «η Τουρκία θέλει να κρατήσει αυτή τη συμφωνία».
«Αυτό που εκείνοι υπογραμμίζουν» σημείωσε «είναι ότι και η ΕΕ από την πλευρά της πρέπει να κρατήσει το δικό της τμήμα της συμφωνίας. Εμείς φροντίζουμε, όσο είναι δυνατόν, όλες οι πλευρές να ανταποκριθούν σε όσα έχουμε συμφωνήσει».
Τέλος σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι είναι γνωστή η θέση του που έχει καταθέσει σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων.
«Αναζητούμε μια λύση και θα επανέλθουμε σ΄ αυτό το θέμα» είπε εκφράζοντας την ελπίδα να έχει μία θετική κατάληξη, καταλήγοντας ότι «η διεθνής πολιτική χρειάζεται πάντα συμβιβασμούς, αλλά καλούς και όχι σάπιους».