Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με “επιθετικό σύστημα” η κυβέρνηση για τα εργασιακά, τονίζει ο Κατρούγκαλος

Με “επιθετικό σύστημα” η κυβέρνηση για τα εργασιακά, τονίζει ο Κατρούγκαλος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Κατρούγκαλος, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ΕΚΑΣ, Μνημόνιο, Ομαδικές Απολύσεις,

«Έχουμε μπει σε μια φάση που δείχνει ότι η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει, και το πραγματικό στοίχημα είναι η ανάπτυξη αυτή να είναι δίκαιη για όλους», τονίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, σημειώνει ότι στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα εργασιακά η ελληνική στάση δεν θα είναι αμυντική, αλλά θετική και επιθετική, προκειμένου να αναστραφεί η γενικευμένη απορρύθμιση που ισχύει σήμερα στην εγχώρια αγορά εργασίας.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εργασίας υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ένας ευρωπαϊκός δρόμος για τα εργασιακά και αυτός είναι ο δρόμος που προτείνουμε εμείς, και όχι ο δρόμος που προτείνει το ΔΝΤ».

Αναφερόμενος, στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών περί μείωσης των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για αναστροφή της πραγματικότητας, διευκρινίζοντας ότι η παρακράτηση υπέρ υγείας, ύψους 6%, θα βοηθήσει τους πολλούς, καθώς όσοι παίρνουν μια μόνο κύρια σύνταξ η-οι περισσότεροι δηλαδή- θα δουν αυξήσεις με την εφαρμογή του μέτρου.

Ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχεται ότι κυβέρνηση δεν μπόρεσε να σώσει το ΕΚΑΣ κάνοντας λόγο για «αναγκαστικές παραχωρήσεις εξαιτίας της συντριπτικής υπεροχής των δανειστών στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου» και πετόντας το μπαλάκι στην αντιπολίτευση.

«Όπως γνωρίζετε, το ΕΚΑΣ δεν ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, διότι είχε ψηφιστεί η κατάργησή του ήδη από τον Ιούλιο με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού», είπε.

Συνέχισε λέγοντας πως «τώρα, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε λίγο αυτούς που θα χάσουν το ΕΚΑΣ μέχρι να έρθει το τέλος του 2018, οπότε θα επανυπολογιστούν οι συντάξεις τους, και με την εθνική σύνταξη η κατάσταση θα ισορροπήσει. Τα πρώτα μέτρα που λάβαμε ήταν να παράσχουμε δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη σε όσους το χάνουν, να προβλέψουμε μια κάρτα αλληλεγγύης που αναπληρώνει το 30% της απώλειας του εισοδήματος, ενώ μεριμνήσαμε να μην πληρώνουν την εισφορά υπέρ υγείας.

«Το 2017 ωστόσο, θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε νέες περικοπές, διότι αυτό προβλέπει το μνημόνιο που ψήφισαν όλες οι δυνάμεις που ήθελαν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρώπη. Όμως, αντί να προχωρήσουμε σε περικοπές, να πάψουν να το λαμβάνουν εντελώς οι δικαιούχοι που εξακολουθούν και το παίρνουν, σκεφτόμαστε ως εναλλακτική λύση τη μείωση του ύψους του επιδόματος έτσι ώστε η ζημιά να είναι μικρότερη» ανέφερε.

Ακόμη ο υπουργός υποστήριξε πως επειδή «το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών είναι πράγματι πολύ υψηλό -φτάνει στο 38%- είχα προτείνει από την αρχή στους επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες, το εφάπαξ για την επικουρική εάν το επιθυμούν να μην το πληρώνουν υποχρεωτικά στο πλαίσιο του δημοσίου συστήματος. Να φτιάξουν επαγγελματικά ταμεία, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μειωνόταν έως και στο 27% το αντίστοιχο ποσοστό. Κατέθεσα, λοιπόν, μια αντίστοιχη πρόταση στη συνάντηση που είχα μαζί τους. Πρόταση, η οποία έγινε καταρχήν θετικά δεκτή και πρόκειται να είναι ένα από τα αντικείμενα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς».

Σχετικά άρθρα