Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προετοιμασίες για πρόγραμμα “φωτιά” στο Μαξίμου – Οι εντολές Τσίπρα

Προετοιμασίες για πρόγραμμα “φωτιά” στο Μαξίμου – Οι εντολές Τσίπρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ελληνική Κυβέρνηση, Μέγαρο Μαξίμου, Μνημόνιο, Τρομοκρατία,

Ο Αύγουστος μπορεί να έχει μπει για τα καλά, ωστόσο στο κυβερνητικό επιτελείο οι ετοιμασίες για το δίμηνο “φωτιά” Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου συνεχίζονται κανονικά.

Οι πολλαπλές και πολυεπίπεδες υποχρεώσεις της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για θερινή ραστώνη, με τον πρωθυπουργό να έχει δώσει σαφείς εντολές στους υπουργούς και τους συνεργάτες του για το βαρύ πρόγραμμα που ακολουθεί.

Ο οδικός χάρτης για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στην πρώτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του Αλέξη Τσίπρα με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς μετά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.

Όπως είναι φυσιολογικό πλέον όσο πλησιάζει ο Σεπτέμβρης το μείζον για την Ηρώδου Αττικού είναι το θέμα της αξιολόγησης και ο σκόπελος των εργασιακών.

Στην Αθήνα ο Ντάισελμπλουμ

Στα τέλη του μήνα αναμένεται να περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με κυρίως “μενού” το θέμα της αξιολόγησης, καθώς αμφότερες πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι παρά τις διαφωνίες, οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις (Τρομοκρατία, Brexit, Προσφυγικό) καθιστούν επιτακτική ανάγκη την άμεση ολοκλήρωσή της.

Επί τάπητος ωστόσο θα τεθούν και τα φλέγοντα για την ελληνική πλευρά ζητήματα των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους, το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά και με τη συνδρομή του αμερικανικού παράγοντα να έχει “κλείσει” μέσα στο έτος.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις και μέσα από την εξοικονόμιση πόρων να ενισχύσει την κοινωνική ατζέντα της.

25 Αυγούστου ο Τσίπρας στο Παρίσι

Λίγο πριν “αναχωρήσει” ο Αύγουστος, ο Αλέξης Τσίπρας στις 25 του μήνα θα ταξιδέψει στο Παρίσι με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των διαύλων του με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, προκειμένου να προωθηθεί περαιτέρω ο λεγόμενος “άξονας του Νότου” για αλλαγή πολιτικής και τερματισμό της λιτότητας.

Euroworikng Group στις 29 Αυγούστου

Λίγο πριν φύγει το καλοκαίρι, στο Μαξίμου θα περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις πρώτες αντιδράσεις που θα έχει ο Γιώργος Χουλιαράκης από την πλευρά των δανειστών σε σχέση με την δεύτερη αξιολόγηση, όπως αναφέρει το news247. Η ελληνική πλευρά στοEuroworking Group αναμένεται να θέσει εξαρχής την πρόθεση της για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης.

8-9 Σεπτεμβρίου η διάσκεψη της Ρόδου

Ο Νίκος Κοτζιάς, θα συγκαλέσει στη Ρόδο Σύνοδο για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην περιοχή με τη συμμετοχή 7 Υπουργών της Ε.Ε και 7 Υπουργών από χώρες εκτός Ε.Ε.

Οι Υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Κροατίας, και της Σλοβακίας θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους ομολόγους τους από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Λιβύη, της Σαουδική Αραβία, την Τυνησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την ασφάλεια στη Μεσόγειο και τη σταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή μέσω και της σύσφιξης των σχέσεων των χωρών δια του εμπορίου, των ενεργειακών συνεργασιών και του πολιτισμού.

Οι ηγέτες του «νότου» στην Αθήνα

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση, στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συγκαλέσει, στο Ζάππειο Μέγαρο, Σύνοδο των Αρχηγών των χωρών του “Νότου” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση στον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, στον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι, στον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και στον πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ.

Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός κοινού πόλου πάνω σε ζητήματα που αφορούν στην κοινωνική Ευρώπη, στην οικονομία, στην ασφάλεια, στο brexit και στο προσφυγικό.

Eurogroup στις 9 – 10 Σεπτεμβρίου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει την πρώτη ευκαιρία στην Μπρατισλάβα να αντικρούσει την πάγια «σκληρή» θέση του ΔΝΤ για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και ειδικότερα στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. Ο κατώτατος μισθός και οι συλλογικές συμβάσεις είναι μερικά από τα σημεία «αγκάθια» με τον υπουργό Οικονομικών να «βολιδοσκοπεί» τις προθέσεις των εταίρων σε σχέση με το χρέος.

Θεσσαλονίκη 10-11 Σεπτεμβρίου

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ένας πυρετός διεργασιών – σε ανοιχτή γραμμή με τα υπουργεία – προκειμένου να διαμορφωθεί η ατζέντα της Θεσσαλονίκης η οποία, όμως, όπως διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές «θα είναι ειλικρινής και ρεαλιστική».

Πέρα από την ανάπτυξη προτεραιότητα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα δοθεί στην κοινωνική πολιτική με τον πρωθυπουργό να δίνει έμφαση στους συνταξιούχους, καθώς οι περικοπές του ΕΚΑΣ έχουν «πλήξει» σημαντικά το προφίλ της κυβέρνησης.

Σχετικά άρθρα