Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξανά στο εδώλιο ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, αποφάσισε ο Άρειος Πάγος

Ξανά στο εδώλιο ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, αποφάσισε ο Άρειος Πάγος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανδρέας Γεωργίου, Άρειος Πάγος, ΕΛΣΤΑΤ, Μνημόνιο,

Την αναίρεση του βουλεύματος του Εφετείου για τον Ανδρέα Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας αποφάσισε ο Άρειος Πάγος, με τη νέα εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου, να προτείνει μάλιστα την παραπομπή του για την παραποίηση στατιστικών στοιχείων.

Πρόκειται για την υπόθεση των greek statistics του ελλείμματος του 2009, η οποία οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια.

Γιατί κατηγορείται

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κατηγορείται ότι εσκεμμένα, μετά από υπόδειξη της Eurostat και αντίθετα με τα διεθνή πρότυπα, περιέλαβε, μεταξύ άλλων, το έλλειμμα των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού 2009 ώστε αυτό να εμφανίζεται τεχνικά αυξημένο.

Στις 22 Ιανουαρίου 2013 ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εναντίον του Ανδρέα Γεωργίου και 2 άλλων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ μετά από αντίστοιχη παραγγελία των οικονομικών εισαγγελέων.

Κατόπιν διενέργειας κύριας ανάκρισης και προτάσεων από τους αρμόδιους εισαγγελείς, πρώτα το 2014 και ξανά το 2015, να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, το Συμβούλιο Εφετών στις 14 Ιουλίου 2015 με βούλευμα του αποφάνθηκε, μεταξύ άλλων, να μην απαγγελθεί εις βάρος του Ανδρέα Γεωργίου και των 2 άλλων στελεχών κατηγορία για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2015, η αντιεισαγγελεύς του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά της αθωωτικής αυτής απόφασης και η οριστική απόφαση εκδόθηκε σήμερα.

Η Ξένη Δημητρίου από τη θέση της αντιεισαγγελέως είχε ζητήσει ο Ανδρέας Γεωργίου να δικαστεί ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Αθηνών και για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης πλέον του πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματος της παράβασης καθήκοντος.

Σχετικά άρθρα