Την πολιτική του υπουργείου Υγείας, για ενίσχυση των δομών της πρωτοβάθμιας υγείας, με πόρους από το ΕΣΠΑ και τη δημιουργία 300-350 τοπικών δομών υγείας με 4000 άτομα προσωπικό, ανέλυσε στα Ιωάννινα ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης.
Διετές πρόγραμμα με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού
Σε ομιλία του κατά την παράδοση 11 ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ, ο αν. υπουργός Υγείας, εξήγησε πως πρόκειται για ένα διετές πρόγραμμα του οποίου η λειτουργία θα συνεχιστεί με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.
Ειδικότερα ο κ. Πολάκης ανέφερε πως «ετοιμάσαμε και ανασχεδιάσαμε τον προγραμματισμό της χρήσης των χρημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του ΕΣΠΑ προς όφελος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και όχι μόνο στον τομέα ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων.
Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα πάει στην μαζική ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας με τις τοπικές μονάδες Υγείας, όχι μόνο στις 4 πιλοτικές δομές που λέγαμε πρόσφατα, αλλά σε 300-350 σημεία σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους νομούς και Περιφέρειες της χώρας. Αυτό θα γίνει με την χρησιμοποίηση αυτών των χρημάτων – και είναι υποχρέωση της Πολιτείας μετά από δύο χρόνια, να αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός την λειτουργία αυτών των δομών, που θα έχουν αναπτυχθεί με περίπου 4000 άτομα προσωπικό».
Ο κ. Πολάκης υπογράμμισε πως στην υγεία, «γυρνάμε σελίδα – είναι πρώτιστη επιλογή της κυβέρνησης» και παρέθεσε τις πολιτικές που ακολουθούνται στο ζήτημα. Μάλιστα, τόνισε πως απόδειξη αποτελούν, η αύξηση κατά 150 εκατομμύρια ευρώ στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων τον περασμένο Σεπτέμβρη, και άλλα τόσα για φέτος – και συνέχισε: «Το αποδείξαμε βάζοντας σε ένα σύστημα που κατέρρεε αλλά τώρα ισορροπεί, 1200 επικουρικούς γιατρούς από τον Οκτώβρη μέχρι τον Απρίλη-Μάη.
Δώσαμε παράταση θητείας σε άλλα 1100 άτομα προσωπικό. Προκηρύξαμε μετά από 8-9 χρόνια 750 θέσεις μόνιμων γιατρών». Σημείωσε μάλιστα, πως μέσα από την προκήρυξη έρχεται ένα «ελπιδοφόρο μήνυμα», καθώς οι μισές από τις αιτήσεις είναι από νεαρούς γιατρούς που είχαν αναζητήσει ευκαιρίες και μέλλον εκτός της χώρας.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά μετά από 8-9 χρόνια, έγινε η προκήρυξη 985 ατόμων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, «που άρχισαν ήδη να έρχονται στα νοσοκομεία μετά από μια χαράδρα γραφειοκρατίας και κακομοιριάς και εγκρίσεων, η οποία έληξε τον Ιούνιο και από τότε έχουν αναλάβει υπηρεσία μέχρι σήμερα, περίπου 200 άτομα».
Στο ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν προσληφθεί 149 νοσηλεύτριες και 50 γιατροί. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατηγόρησε εκ νέου την προηγούμενη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι επιχείρησε παράνομες μοριοδοτήσεις – και παράλληλα στηλίτευσε και τον ρόλο μερίδας μέσων ενημέρωσης στην υπόθεση.
Με αφορμή τα πρόσφατα εγκαίνια του νοσοκομείου στην Σαντορίνη, είπε πως «ήταν έτοιμο άλλα κλειστό επί 5 χρόνια γιατί μία ιδιωτική κλινική και οι ιδεοληψίες των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν το άφηναν να λειτουργήσει». Με την ευκαιρία της παράδοσης των ασθενοφόρων, ο κ. Πολάκης τόνισε πως το ΕΚΑΒ κάθε χρόνο, κάνει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και χρειάζεται διαρκή ανανέωση του στόλου του.
Μάλιστα, αναφέρθηκε στην ιστορία αγοράς των ασθενοφόρων και στηλίτευσε τις πρακτικές των παλαιότερων διοικήσεων σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς, καταγγέλλοντας ότι οι πολύχρονες καθυστερήσεις ανανέωσης του στόλου των ασθενοφόρων, οφείλονταν στη «διαπραγμάτευση για τις μίζες».
Σχετικά, ο αν. υπουργός ανέφερε το παράδειγμα της αγοράς των ασθενοφόρων που παραδόθηκαν σήμερα, λέγοντας πως ο διαγωνισμός για την αγορά τους με ευθύνη του ΕΚΑΒ και σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, είχε ξεκινήσει την περίοδο 2007-2008, είχε κριθεί άκυρος δύο φορές, επαναπροκηρύχθηκε την περίοδο 2012-2013 και έφτασε τον Ιούνιο του 2015 να υπάρξει η κατακύρωση για τα 90 ασθενοφόρα με τιμή 48 χιλιάδες ευρώ το ένα, και τα άλλα 95 με μικρές διαφορές στις προδιαγραφές, έναντι 63 χιλιάδων ευρώ.
«Αυτός είναι ο λόγος που έβγαινε άκυρος ο διαγωνισμός τα προηγούμενα χρόνια. Εγώ δεν μασώ τα λόγια μου, θα το πω έτσι: Τον διαγωνισμό τον έκανε το ΕΚΑΒ και όχι οι Περιφέρειες, που έβαζαν τα χρήματα από τα περιφερειακά τους προγράμματα. Επειδή δεν τα έβρισκαν στην μίζα στο παρελθόν, τους πάσαραν 90 ασθενοφόρα με 48 χιλιάδες ευρώ και άλλα 95 ασθενοφόρα με τις ίδιες δυνατότητες με 63 χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι πρόκειται για τα ίδια ασθενοφόρα που αγοράστηκαν έναντι 94 χιλιάδων ευρώ το 2004, για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων.
«Για να καταλάβετε τι έχει γίνει αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα και πώς φτάσαμε στην κακομοιριά που φτάσαμε», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Στη συνέχεια, ο κ. Πολάκης υπογράμμισε πως ήταν σαφής επιλογή της κυβέρνησης, μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού να ξεπεράσει γρήγορα τις δικαστικές εκκρεμότητες για τα 90 ασθενοφόρα, μέρος των οποίων παραδόθηκε σήμερα, ασκώντας αφενός πίεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο να κάνει έλεγχο των συμβάσεων μέσα σε 20 μέρες, και αφετέρου στις διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών, ώστε να πληρωθούν οι προκαταβολές μέχρι τις 31-12-2015, για να προχωρήσει η αγορά.
Ο κ. Πολάκης είπε ότι το ΕΚΑΒ χρειάζεται βοήθεια και ενίσχυση σε πτητικά μέσα, πως επιχειρείται προσπάθεια επίλυσης των θεμάτων της επισκευής και συντήρησης ελικοπτέρων, και δρομολογείται η χρησιμοποίηση έξι ελικοπτέρων του Λιμενικού και δικινητηρίων Χιούι για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια τέτοιους καιρούς, να έχουμε υποδομές και να κάθονται. Είναι του ελληνικού κράτους, του ελληνικού λαού και μπαίνουν στην υπηρεσία του. Και θα υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στα υπουργεία, όχι καπετανάτα προκειμένου αυτό το πράγμα να υλοποιηθεί».
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, το απόγευμα επισκέφτηκε το νοσοκομείο της Άρτας.