Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Θα επιστρέφουμε στους πολίτες των νησιών τον αυξημένο ΦΠΑ

Τσίπρας: Θα επιστρέφουμε στους πολίτες των νησιών τον αυξημένο ΦΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αντίπαρος, ΕΚΑΒ | Eθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, Νησιά Αιγαίου, Πάρος, ΦΠΑ - Φόρος Προστιθέμενης Αξίας,

Για ισόποση επιστροφή φόρου για τα χαμηλά εισοδήματα μόνιμων κατοίκων των νησιών ως αντιστάθμισμα για την αύξηση του ΦΠΑ, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την Πάρο.

Τα ζητήματα νησιωτικότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που είχε στην Πάρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με φορείς. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, τον Εμπορικό Σύλλογο, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, την Ένωση Γονέων, ο έπαρχος, οι δήμαρχοι Πάρου και Αντιπάρου, το Βελέντζιο Ίδρυμα, το Κέντρο Υγείας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση, ο πολιτιστικός σύλλογος, ο ναυτικός όμιλος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, θέμα για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι είναι ακατανόητη η επιμονή των θεσμών κατά τη διαπραγμάτευση για το ζήτημα του ΦΠΑ, αν και έχουν αναγνωρίσει λάθη, όπως το ΔΝΤ έπραξε προχθές και με σαφήνεια.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε στρεβλή την ως τώρα αντιμετώπιση της έννοιας της νησιωτικότητας από την Πολιτεία και επισήμανε ότι δεν είναι μόνο ο χαμηλότερος ΦΠΑ νησιωτική πολιτική, αλλά υπάρχει ανάγκη συνολικής αντιμετώπισης και πολιτικής.

Παράλληλα ενημέρωσε τους φορείς ότι η κυβέρνηση εξετάζει ισόποση επιστροφή φόρου για τα χαμηλά εισοδήματα μόνιμων κατοίκων των νησιών ως αντιστάθμισμα για την αύξηση του ΦΠΑ.

Το Επιμελητήριο ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι υπάρχει δυνατότητα για περιφερειακή διαβούλευση με σύστημα τηλεδιάσκεψης για έως 700 άτομα σε 8 νησιά.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος και ανέφερε ότι η έναρξη της συζήτησης/διαβούλευσης για τη νησιωτική πολιτική θα γίνει μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης Επιμελητηρίου. «Δεσμεύομαι να συμμετάσχω», δήλωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι θα υπάρξει συντονισμός με τα αρμόδια υπουργεία.

Είπε, επίσης, ότι στόχος είναι ένα δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών, με τα 6 μεγάλα αεροδρόμια με συνδέσεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ευρώπη, με την κατασκευή υδατοδρομίων και με παρεμβάσεις για καλύτερες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι την περίοδο της κρίσης η κυβέρνηση χρειάστηκε να προχωρήσει στην ανάπτυξη υποδομών, λόγω απουσίας σχεδιασμού στα χρόνια της ανάπτυξης.

Ο κ. Τσίπρας για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας ανέφερε ότι θα προχωρήσει η πρόσληψη 2 νοσηλευτών, 1 μαίας, 2 γιατρών (γενικός και παιδίατρος) και 3 επικουρικών, και μία πρόσληψη σε παραϊατρικό προσωπικό. Συζητήθηκε επίσης η ιδέα ανάπτυξης θαλάσσιου στόλου του ΕΚΑΒ για τις ανάγκες των νησιών.

Αναφορικά με τις πρώτες 12.000 προσλήψεις αναπληρωτών στα σχολεία, προτεραιότητα θα έχουν τα νησιά και για πρώτη φορά θα προχωρήσουν την 1η Σεπτεμβρίου, όπως τονίστηκε στη σύσκεψη.

«Τα έσοδα πάνε καλά παρά όσα ακούμε για αποφυγή έκδοσης αποδείξεων. Με τον νόμο για ηλεκτρονικές συναλλαγές θα πάνε ακόμα καλύτερα.

Αυτό είναι σημαντικό, γιατί πιάνοντας τους στόχους θα μπορούμε από καλύτερη θέση να απαιτήσουμε διορθώσεις», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός και ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μεγάλες αλλαγές στη φορολογία, ώστε σε συνδυασμό, με την ελάφρυνση χρέους να υπάρξει η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, με έμφαση στην ελάφρυνση σε όσους έχουν δεχθεί δυσβάσταχτο βαρος.

Στη σύσκεψη τέθηκαν και άλλα ζήματα τοπικού ενδιαφέροντος:

– Λιμένας, επέκταση με εμπορικό προβλήτα για μεταφορά βαρέων υλικών και εμπορευμάτων.

– Η χωροθέτηση ανεμογεννητριών, αναζήτηση εναλλακτικών ΑΠΕ για επίτευξη στόχου 25% από ΑΠΕ.

– Αναγκαία έργα και υποδομές και μέσω ΕΣΠΑ.

Άψογη χαρακτηρίστηκε, επίσης, η συνεργασία των φορέων με τους βουλευτές.

Σχετικά άρθρα