Για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας τοποθετήθηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που έδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Πάνο Χαρίτο.
Ο κ. Παππάς τόνισε ως προς τη διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών καναλιών ότι «είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα και αρκετά πριν από το τέλος Αυγούστου θα έχουμε τη δημοπρασία», και σημείωσε σχετικά με τους διαγωνιζόμενους πως όταν περαστεί ο πήχης των ποιοτικών χαρακτηριστικών τότε το μόνο που απομένει είναι η οικονομική προσφορά και ότι αν κάποιος δεν έχει τη διάθεση ή τη δυνατότητα να βάλει το χέρι στην τσέπη για να πάει στη δημοπρασία με αξιώσεις, ας μην βρίσκει δικαιολογίες.
«Αν έχουμε κάποια καθυστέρηση, δηλαδή μετά την 11η και 12η, θα είναι καθυστέρηση μιας εβδομάδας γιατί πέφτει και ο 15Αύγουστος μέσα», προσέθεσε ο κ. Παππάς.
Στη συνέχεια ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε «αμαρτωλή την ιστορία αδειοδότησης των ιδιωτικών καναλιών στην Ελλάδα», σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή ερχόμαστε λίγες ημέρες πριν το διαγωνισμό να βρισκόμαστε στην τελική φάση.
Ο αριθμός των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών προέκυψε διότι είναι γνωστό ότι το φάσμα δεν είναι απεριόριστο, και κυρίως ότι έπρεπε να λυθεί το κεντρικό πρόβλημα που έχει αναδειχθεί μέσα από τη λειτουργία των ιδιωτικών σταθμών άνευ άδειας όλα αυτά τα χρόνια, «που είναι το πρόβλημα της βιωσιμότητας και της διαπλοκής», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Ο κ. Παππάς προσέθεσε πως «μη βιωσιμότητα σήμαινε ζημιές, ζημιές σήμαινε ανάγκη για δάνεια και βλέπουμε και στην εξεταστική ότι πάρα πολλά πράγματα έρχονται στην επιφάνεια για το πώς οι τραπεζικοί κανόνες κάμπτονταν για να εξυπηρετηθούν οικονομικές μονάδες, οι οποίες δεν ήταν βιώσιμες».
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη αλλά και την αποφασιστικότητά του να σπάσει «η σχέση μεταξύ των τηλεοπτικών σταθμών, των πολιτικών και των τραπεζιτών».
Ο κ. Παππάς υπογράμμισε την ανάγκη βιωσιμότητας των καναλιών, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή έχουμε 8 ιδιωτικά κανάλια που λειτουργούν και έχει αποδειχθεί με όρους αγοράς ότι δεν είναι βιώσιμα.
«Θα πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός», τόνισε και αναφερόμενος, στο Mega, τόνισε ότι «οι μέτοχοι αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό είναι μια επιχειρηματική επιλογή που δηλώνει ότι δεν υπάρχει διάθεση για τη βιωσιμότητα αυτού του σταθμού» και συμπλήρωσε:
«Με προβληματίζει το γεγονός ότι ορισμένοι αντιστρέφουν την πραγματικότητα. Κάποιοι προκρίνουν το θέμα των θέσεων εργασίας. Όταν συζητούσαμε το νομοσχέδιο υποστήκαμε επίθεση στο ζήτημα του αριθμού των εργαζομένων. Να μην χύνουν κροκοδείλια δάκρυα».
Ο υπουργός Επικρατείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε ότι «ο στενός εναγκαλισμός των κυβερνήσεων με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα δεν είναι κάτι που το κατά το παρελθόν έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα» και πως «πρέπει, με ψυχραιμία και με κάποια απόσταση από το παρελθόν και τις βίαιες ενέργειες που έχουν συμβεί στο παρελθόν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με την ΕΡΤ, να συζητήσουμε ακριβώς το πώς θα μπορέσει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας να αποκτήσει μια συνέχεια η οποία θα υπερβαίνει και τον πολιτικό κύκλο. Δεν είναι ωραίο θέαμα ξέρετε κάθε φορά που αλλάζουν οι κυβερνήσεις να αλλάζουν και οι διοικήσεις. Δεν είναι, καλό πράγμα νομίζω».
Δήλωσε αισιόδοξος συνολικά για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης σε σχέση και με τα εργασιακά, για τα οποία επισήμανε πως το γεγονός ότι είναι ανοικτά είναι κέρδος από την πρώτη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης.
Τόνισε ότι οι εκλογές του Σεπτεμβρίου ήταν μια τομή για τα πολιτικά πράγματα και πως ήταν οι μόνες που έγιναν με όλα τα δεδομένα πάνω στο τραπέζι.
Υπεραμύνθηκε της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, στη διαδικασία ψήφισης της οποίας η ΝΔ έμεινε «μόνη», ενώ υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές.
Σημείωσε ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι το πλέγμα των κυβερνητικών προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να κάνει τη δημοκρατία πιο λειτουργική, πιο καθαρό το πολιτικό παιχνίδι και να αποτρέπει ακρότητες ως προς πολιτικές επιλογές.
Ως προς το ΔΝΤ, είπε ότι πάντα η κυβέρνηση είχε τη θέση πως η ΕΕ έχει το εκτόπισμα να διαχειριστεί την κρίση με τα δικά της εργαλεία και πως το αν θα είναι ή όχι στο πρόγραμμα, θα κριθεί από την έκβαση της μεγάλης διαφωνίας μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του Ταμείου για το ελληνικό χρέος. Είπε επίσης πως οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι καθαρές, όπως κρυστάλλινη είναι και η απόφαση της να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
Σχετικά με τον ρόλο του Β. Σόιμπλε στο να μην επιβληθούν κυρώσεις τελικά σε Πορτογαλία και Ισπανία, είπε πως η κίνηση αυτή πρέπει να καταγραφεί ως ένα λάθος λιγότερο.
Ερωτηθείς σχετικά με τον κ. Στουρνάρα, επισήμανε ότι είναι ο κεντρικός τραπεζίτης και η κεντρική τράπεζα έχει την αυτονομία της. Προσέθεσε ότι όμως έχει υπάρξει και ΥΠΟΙΚ του κ. Σαμαρά και δεν θα πρέπει να λειτουργεί με προτεραιότητα να δικαιώσει τις τότε πολιτικές του, για να συμπληρώσει ότι όποιος επιθυμεί να έχει ρόλο στα δημόσια πράγματα καλό είναι να τοποθετείται δημοσίως και με την υπογραφή του και όχι μέσω διαρροών. «Νομίζω ότι έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης», απάντησε στο ερώτημα αν είναι καλή η συνεργασία του κ. Στουρνάρα με την κυβέρνηση.
Σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία, τόνισε μεταξύ άλλων ότι αναδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι ένας πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ως προς τις προεκτάσεις τους στο προσφυγικό, σημείωσε ότι όλες οι πλευρές έχουν δείξει ότι τα συμφωνηθέντα συνεχίζουν να ισχύουν και θα τηρηθούν, κάτι που έχει διατυπωθεί και από την πλευρά της Τουρκίας και πως η ελληνική πλευρά είναι σε επαγρύπνηση και επικοινωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της για να βεβαιωθεί ότι θα τηρούνται τα συμφωνηθέντα.
Αναφορικά με τους τομείς της Άμυνας και της Παιδείας εκτίμησε ότι δεν θα πειραχθούν τα ειδικά μισθολόγια.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να απογαλακτιστεί η ΕΡΤ από τον κρατικό μηχανισμό, ο κ. Παππάς είπε ότι ο στενός εναγκαλισμός των κυβερνήσεων με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα δεν είναι κάτι που στο παρελθόν έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα και πως θα πρέπει με ψυχραιμία και με κάποια απόσταση από το παρελθόν και τις βίαιες ενέργειες που έχουν συμβεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, να συζητήσουμε πως θα μπορέσει να αποκτήσει μια συνέχεια που θα υπερβαίνει τον πολιτικό κύκλο.
Για το εάν σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε ενδεχομένως η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου να γίνεται από ανεξάρτητη αρχή, απάντησε πως είναι μια ιδέα που δεν πρέπει να αποκλείσουμε.
Είπε ότι τον σόκαρε η τοποθέτηση του Δ. Σταμάτη για την ΕΡΤ, στην επιτροπή της Βουλής, η κυνική ομολογία, όπως είπε, ότι το κλείσιμο της δεν είχε να κάνει με εξοικονόμηση πόρων και εξορθολογισμό, αλλά ότι είχε να κάνει καθαρά με τη λογοκρισία. Πρόσθεσε ότι είχε να κάνει και με τον εκτοπισμό της ΕΡΤ από τη διεκδίκηση του να πάρει μέρος για τον διαγωνισμό για το ψηφιακό δίκτυο, αφήνοντας τη Digea μοναδικό πάροχο.