Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Νίκος Κοτζιάς εξηγεί την εθνική γραμμή μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία

Ο Νίκος Κοτζιάς εξηγεί την εθνική γραμμή μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Νίκος Κοτζιάς, Πραξικόπημα Τουρκία, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

“Εδώ και καιρό υπογραμμίζω ότι η Τουρκία διακρίνεται από μια νευρικότητα, όρος με τον οποίο περιγραφόταν και η Γερμανία του 19ου αιώνα.

»Νευρικότητα που ακολουθείτο από την εντονότερη παρουσία του Στρατού. Γι’ αυτές τις εκτιμήσεις μου δέχθηκα ύβρη, αλλά η ζωή μπαίνει από το παράθυρο και επιβεβαιώνει τις νηφάλιες εκτιμήσεις.

»Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι η όποια νευρικότητα και όξυνση των εσωτερικών αντιφάσεων της Τουρκίας να μη διαπεράσουν τις διακρατικές σχέσεις. Να μην εξαχθεί μέσω ατυχημάτων η κρίση. Αυτό είναι ένα βασικό κριτήριο αντιμετώπισης της κατάστασης”, αναφέρει σε συνέντευξή του στη RealNews την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και συνεχίζει:

“Η εποχή Ερντογάν χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι δεν υπήρξε θερμό επεισόδιο σε βάρος της χώρας μας.

»Υπήρξαν, βέβαια, παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Τουλάχιστον βραχυχρόνια, πιθανά να μειωθούν.

»Αν, βέβαια, αυξηθεί ο εσωτερικός αυταρχισμός στη γείτονα, τότε, μακροχρόνια, μπορεί να αυξηθούν. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε μετρημένοι και προσεκτικοί. Νηφάλιοι και ήρεμοι. Να φροντίζουμε την ανάπτυξη της φιλίας των δύο λαών”.

“Να φύγει ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο”

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου της εφημερίδας για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών είπε:

“Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις θέσεις μας ότι ο τουρκικός κατοχικός Στρατός της Κύπρου δεν μπορεί να είναι φορέας δημοκρατικής γαλήνης ούτε εγγυητής της εφαρμογής μιας δίκαιης λύσης.

»Αντίθετα, αποτελεί και θα αποτελεί κίνδυνο για κάθε συμφωνία. Εστία που γεννά πραξικοπηματίες. Μια πραγματική λύση εμπεριέχει την ολική και οριστική απομάκρυνσή του από τη Μεγαλόνησο, την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων. Ελπίζω, πια, να το καταλαβαίνουν αυτό όλοι”.

“Η Αθήνα ενάντια σε κάθε μορφής πραξικοπήματα”

“Η Αθήνα είναι ενάντια σε κάθε μορφής πραξικοπήματα”, λέει ο Νίκος Κοτζιάς απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη στήριξη της Αθήνας στην κυβέρνηση Ερντογάν.

“Ουδείς δικαιούται να ξεχνά ότι οι πραξικοπηματίες στράφηκαν ενάντια στους θεσμούς της τουρκικής δημοκρατίας, όση κριτική άποψη και αν έχει κανείς γι’ αυτούς. Πιστεύω ότι η Τουρκία χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία και όχι λιγότερη.

»Οι νικητές της εσωτερικής διαμάχης πρέπει να επιδείξουν μεγαλοσύνη απέναντι στους ηττημένους. Να διασφαλίσουν ότι θα κριθούν με βάση τους κανόνες δικαίου, παρά τη βαρύτητα των ενεργειών τους.

»Οι νικητές πρέπει να αποδείξουν ότι υπερασπίζονται τους συνταγματικούς θεσμούς της χώρας τους και όχι την εξουσία καθαυτή. Γι’ αυτό μίλησα από την πρώτη στιγμή για ανάγκη αυτοσυγκράτησης και μέτρου”, ενώ απαντώντας στο πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμπεριφερθεί απέναντι στην Τουρκία, είπε:

“Στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών την προηγούμενη εβδομάδα χαιρετίσαμε την ήττα του πραξικοπήματος.

»Συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει ευρωπαϊκό, πολιτικό και νομικό πολιτισμό. Να αυτοσυγκρατηθούν οι νικητές και να μην επαναφέρουν τη θανατική ποινή”.

Ενδιαφέρον έχει η απάντηση του Νίκου Κοτζιά στο ερώτημα ότι πολλοί εκτιμούν πως η Τουρκία, ακόμα και βραχυπρόθεσμα, θα αντιμετωπίσει προβλήματα συνοχής, αλλά και διατήρησης των συνόρων της.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε, σε μια δήλωση που πρέπει να διαβαστεί ιδιαίτερα προσεκτικά, ότι “η Ε.Ε. θέλει μια Τουρκία δημοκρατική, στην οποία θα γίνονται σεβαστά τα συμφέροντα και οι ανάγκες όλων των θρησκευτικών, εθνικών και κοινωνικών ομάδων. Δεν θέλουμε μια Τουρκία της εκδίκησης της διάσπασης και της αποσταθεροποίησης. Σε αυτά τα πλαίσια, θεωρώ αντιπαραγωγική τη δήλωση Ερντογάν ως προς την Αγία Σοφία”.

Πραξικόπημα “άλλης εποχής”

Ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε και στις δικαιολογημένες απόψεις που θέλουν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου “σικέ”.

“Είναι πραξικόπημα άλλης εποχής. Τότε που καταλάμβαναν τους κρατικούς ραδιοσταθμούς και αρκούσε. Τότε που δεν υπήρχαν κοινωνικά μέσα δικτύωσης και ιδιωτικά MME.

»Είναι ένα πραξικόπημα που χτύπησε τμήματα του ίδιου του Στρατού και πολίτες. Που ξεκίνησε το βραδάκι μιας ημέρας αργίας με τους ιμάμηδες στα μπαλκόνια και όχι τις πρωινές ώρες.

»Αρκετοί πιστεύουν ότι υπήρχαν δυνάμεις που ετοίμαζαν πραξικόπημα και έγιναν αντιληπτές και ότι στη συνέχεια ίσως τις παγίδευσαν προκειμένου να εκδηλωθούν πριν από την ώρα τους”.

Τι θα γίνει με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο

Στο ζήτημα που έχει προκύψει με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, κι εάν θα εκδοθούν στην Τουρκία, ο Νίκος Κοτζιάς είπε:

“Αυτό θα το αποφασίσουν οι δικαστές και οι άλλες αρμόδιες Αρχές.

»Οι τελευταίες ασφαλώς θα συνυπολογίσουν το κατά πόσο οι 8 ήταν κομμάτι του πραξικοπήματος.

»Το ότι οι δικηγόροι τους επικαλούνται ότι δεν είχαν πάρει χαμπάρι το πραξικόπημα είναι απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμά τους.

»Να σημειώσω, επί τη ευκαιρία, κάτι άλλο. Δεν μπορώ να δεχτώ την ύβρη του παραλληλισμού της μάχης όσων παλεύουν για τα δικαιώματά τους εθνικά, κοινωνικά και δημοκρατικά, με πραξικοπηματίες που ήθελαν να καταργήσουν δικαιώματα της κοινωνίας, οι οποίοι βομβάρδισαν το Κοινοβούλιο, τραυμάτισαν και σκότωσαν διαδηλωτές. Αυτοί κάθε άλλο παρά δικαιούνται της αλληλεγγύης μας.

Ο υπουργός απάντησε και στις δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα σχετικά με την απαίτηση της Τουρκίας να της παραδοθούν οι οχτώ φυγάδες.

“Θα αναφέρεστε, φαντάζομαι, σε δημοσιεύσεις από συνέντευξη του Τούρκου πρεσβευτή την Τρίτη. Όμως όπως θα είδατε, υπήρξε δήλωση διευκρίνισης για το τι πραγματικά ειπώθηκε εκ μέρους του. Στο «αυθεντικό» κείμενο δεν υπάρχουν τέτοιες διατυπώσεις απειλών”.

Σχετικά άρθρα