Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συμφωνία Τσίπρα – Λιου: Τώρα η κατάλληλη στιγμή για αναδιάρθρωση χρέους

Συμφωνία Τσίπρα – Λιου: Τώρα η κατάλληλη στιγμή για αναδιάρθρωση χρέους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αναδιάρθρωση Χρέους, Γεωπολιτική, Δημόσιο Χρέος, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνικό Χρέος, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μνημόνιο, Πραξικόπημα Τουρκία, Τζακ Λιου, Τουρκία,

Στην αναγκαιότητα για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στον ρόλο της Ελλάδας ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη, εύθραυστη, περιοχή, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα, παραμένει πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή σε μια περίοδο αστάθειας» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός μέσω Twitter. «Είναι ανάγκη να ενδυναμωθεί ο ρόλος της χώρας μας» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας..

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνα πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα γεγονότα που έχουν αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή, με σαφή αναφορά φυσικά στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Όπως τόνισε “η Ελλάδα, παρά το γεγονός πως βρέθηκε στο επίκεντρο δύο παράλληλων κρίσεων, της προσφυγικής και της κρίσης χρέους, παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Και αυτό δείχνει πόσο ανεύθυνη ήταν πέρσι η οπτική κάποιων εταίρων και πόσο υπεύθυνη ήταν η απόφασή μας να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Υπεύθυνη για το λαό μας, τη χώρα μας, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή”.

Αυτό δείχνει πόσο ανεύθυνη ήταν πέρσι η οπτική κάποιων εταίρων και πόσο υπεύθυνη ήταν η απόφασή μας να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Υπεύθυνη για το λαό μας

“Η κυβέρνηση μου πήρε δύσκολες αποφάσεις, εφαρμόσαμε με αποφασιστικότητα, αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις” σημείωσε για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης από το περασμένο καλοκαίρι και έπειτα.

“Σταθεροποιήσαμε την οικονομία μας, διασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος, αναμορφώσαμε τη δημόσια διοίκηση και πολεμάμε τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή με σημαντικά αποτελέσματα” συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στην Ευρώπη, λέγοντας “τώρα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας” ενώ πρόσθεσε: “Και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να στείλουμε σωστά μηνύματα στους επενδυτές, στις αγορές, με ουσιώδη και συμπαγή μέτρα για μια σημαντική ανακούφιση του χρέους ώστε να στηρίξουμε την οικονομία και να ενισχύσουμε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια εύθραυστη ευρύτερη περιοχή”.

Λιου: Να γίνει η δέσμευση για το χρέος, πραγματική πολιτική

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ευτυχής για τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον οποίο συνεχάρη για τη σκληρή δουλειά και την πρόοδο που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο. “Χρειάζεται κι άλλη δουλειά και είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που περιγράψατε και να κάνει πρόοδο σε τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις”.

Συμφωνώ ότι είναι σημαντικό η επί της αρχής δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους να γίνει τώρα πραγματική πολιτική που θα λειτουργήσει

“Συμφωνώ ότι είναι σημαντικό η επί της αρχής δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους να γίνει τώρα πραγματική πολιτική που θα λειτουργήσει” είπε χαρακτηριστικά για το θέμα του χρέους και πρόσθεσε:

“Το ότι παραμένει η Ελλάδα μέρος της Ευρώπης είναι σημαντικό, το πιστεύω πάντα, γεωπολιτικά και οικονομικά”.

Ο Αμερικανός πολιτικός έκανε μια σύντομη αναφορά και στις σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας μετά το Brexit σημειώνοντας πως συζητά με τους “φίλους μας στη Δυτική Ευρώπη” με στόχο οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών να φτάσουν στον υψηλότερο βαθμό ολοκλήρωσης.

Τέλος, ο Τζακ Λιου αναφέρθηκε στη επικείμενη συνάντηση των G20: “Ένα σημείο που θα θέσω εκεί είναι η σημασία, οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία πολιτικών μας για να προωθήσουμε την κοινή ανάπτυξη στον κόσμο”.

Ο κ. Λιου έκλεισε απευθυνόμενος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας:”Ανυπομονώ για μια συζήτηση μαζί σου, για τις προκλήσεις στην Ελλάδα”, δηλώνοντας πρόθυμος να εργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Σχετικά άρθρα