Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δεν ψηφίζεται με 200 ψήφους ο εκλογικός νόμος – Ο νέος στόχος της κυβέρνησης

Δεν ψηφίζεται με 200 ψήφους ο εκλογικός νόμος – Ο νέος στόχος της κυβέρνησης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανεξάρτητοι Έλληνες, Εκλογικός Νόμος, Ένωση Κεντρώων, ΚΚΕ | Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Το ΠΟΤΑΜΙ, Χρυσή Αυγή,

Αποκλείεται πλέον κάθε πιθανότητα να ψηφιστεί με 200 ψήφους ο νέος εκλογικός νόμος, ώστε να ισχύει από τις επόμενες εκλογές, μετά την απόφαση της Χρυσής Αυγής να απέχει από την ψηφοφορία την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Λαγός μιλώντας από το βήμα της Βουλής ξεκαθάρισε ότι η Χρυσή Αυγή, που μέχρι σήμερα δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά της για το θέμα, δεν θα ψηφίσει στην επικείμενη ψηφοφορία της ερχόμενης Πέμπτης.

«Εμείς δεν θα γίνουμε ουρά ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ για αυτό και θα απέχουμε από τη ψηφοφορία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έτσι, υπέρ της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών συγκεντρώνονται μέχρι στιγμής 179 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, αλλά και ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωνε μετά τις τελευταίες εξελίξεις πάντως, ότι ουδέποτε η κυβέρνηση μπήκε σε διάλογο με τη Χρυσή Αυγή ή προσμέτρησε τις έδρες της.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στο Μαξίμου επαναλαμβάνουν ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται πιστή σε ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ που είναι η απλή αναλογική, ενώ κομματικές πηγές κάνουν λόγο για “αναβίωση των υπόγειων διαύλων επικοινωνίας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής, που εν προκειμένω λειτούργησε για ακόμα μία φορά μετά από καιρό ως εφεδρεία”.

Ωστόσο νέος στόχος της κυβέρνησης είναι ο εκλογικός νόμος να ψηφιστεί με τουλάχιστον 180 ψήφους για να έχει την λεγόμενη συνταγματική νομιμοποίηση των 3/5 του συνόλου των βουλευτών.

Κατά του νέου εκλογικού νόμου συγκεντρώνονται μέχρι στιγμής 102 βουλευτές από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, ενώ ο κ. Στάθης Παναγούλης θα δηλώσει «παρών».

Σημειώνεται ότι μόνο αν ο εκλογικός νόμος συγκέντρωνε 200 ψήφους, θα ετίθετο σε ισχύ από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Διαφορετικά, θα ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Πρακτικά, από τις ερχόμενες εκλογές θα ισχύσει η ρύθμιση για την ψήφο στα 17 έτη.

Σχετικά άρθρα