Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι τρεις στόχοι Τσίπρα με “άρωμα” Κεντροαριστεράς

Οι τρεις στόχοι Τσίπρα με “άρωμα” Κεντροαριστεράς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γιώργος Παπανδρέου, Εκλογικός Νόμος, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Μέγαρο Μαξίμου, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Το ΠΟΤΑΜΙ, Φώτης Κουβέλης,

Σε τρεις άξονες βασίζει το Μέγαρο Μαξίμου την απόφαση για τις σημερινές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργο Παπανδρέου, αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων και τον πρόεδρο της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.

Ο πιο άμεσος στόχος είναι η εντατικοποίηση των πιέσεων κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ, καθώς εφόσον υπάρξει κοινός τόπος από τις εν λόγω συναντήσεις για τον εκλογικό νόμο, η Χαριλάου Τρικούπη θα βρεθεί παντελώς απομονωμένη ακόμα και μεταξύ της ελληνικής Κεντροαριστεράς και πλήρως δεμένη στο άρμα της Νέας Δημοκρατίας.

Με τον τρόπο αυτό την ώρα που η ψήφιση για την απλή αναλογική μετατέθηκε για το βράδυ της Πέμπτης, στο κυβερνητικό επιτελείο επιχειρούν τις ύστατες πιέσεις προς το ΠΑΣΟΚ, ώστε να επιτευχθεί ο εξαιρετικά δύσκολος πλέον στόχος των 200 εδρών για την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου.

Την ίδια ώρα, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και οι πρωτοβουλίες Τσίπρα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να χτίσει τις περισσότερες δυνατές συμμαχίες προκειμένου να υποστηριχθούν οι προτάσεις που θα παρουσιάσει προς συζήτηση με τις πολιτικές δυνάμεις και την κοινωνία στις 24 Ιουλίου.

Η… μεγάλη εικόνα ωστόσο σχετίζεται με τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν. Ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από τις συναντήσεις αυτές διεκδικεί τον ούτως ή άλλως υπαρκτή λόγω των συσχετισμών και των ποσοστών των κομμάτων ηγεμονία στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων, με τα οποία θα συναντηθεί σήμερα ο πρωθυπουργός, συμφωνούν στην ανάγκη δημιουργία ενός αριστερού, δημοκρατικού, προοδευτικού ρεύματος στην κοινωνία. Την ίδια ώρα ο Γώργος Παπανδρέου, ο οποίος επί της ουσίας είχε εξοστρακιστεί από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, κατόπιν μεθοδεύσεων του “βενιζελικού” μπλοκ από την Επιτροπή Διαλόγου για την Κεντροαριστερά, είχε ταχθεί υπέρ της συμμετοχής σε αυτήν και του ΣΥΡΙΖΑ, ως ένας ισχυρός πόλος των προοδευτικών δυνάμεων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί οτι διόλου απαρατήρητη δεν έχει περάσει στο κυβερνητικό επιτελείο η πίεση που έχει ασκήσει ειδικά τις τελευταίες ημέρες ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης σε ΠΑΣΟΚ ( «Η Φώφη Γεννηματά δωρίζει τις 50 έδρες στον Κυριάκο Μητσοτάκη») και Ποτάμι («αν δεν ταυτίζεται με την ΝΔ, φλερτάρει έντονα μαζί της»).

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο πάντως και τη συζήτηση που ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, πλειάδα βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναμένεται να επικεντρώσουν τα βέλη τους στη Χαριλάου Τρικούπη, εντείνοντας τις πιέσεις για την αλά Κομανέτσι κυβίστηση του ΠΑΣΟΚ.

Τόσο κυβερνητικοί όσο και κομματικοί παράγοντες διαμηνύουν – και φαίνεται πως θα συνεχίσουν να το πράττουν μέχρι τις επόμενες εκλογές – σε όλους τους τόνους ότι εάν δεν εφαρμοστεί άμεσα η απλή αναλογική, θα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο καταψηφίζει επί της ουσίας μία δική του πρόταση νόμου για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών!

Σχετικά άρθρα