Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Κοτζιάς: Οι Κινέζοι θεωρούν ότι μόνο ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι ισότιμος μαζί τους

Νίκος Κοτζιάς: Οι Κινέζοι θεωρούν ότι μόνο ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι ισότιμος μαζί τους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μογγολία, Νίκος Κοτζιάς, Σύνοδος Κορυφής της Συνάντησης Ασίας-Ευρώπης (Asia – Europe Meeting), Υπουργείο Εξωτερικών,

Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια της Γαλλίας, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Κοτζιάς, που συμμετέχει στη Διάσκεψη Ασίας – Ευρώπης στο Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας, αναφέρθηκε και στη μεγάλη σημασία που έχει αυτή η διάσκεψη για την εξεύρεση κοινών σημείων αναφοράς ανάμεσα στους πολιτισμούς της Ασίας και της Ευρώπης.

Επίσης τόνισε την σημασία αξιοποίησης των ελληνοκινεζικών σχέσεων προς όφελος του ελληνικού λαού και ολόκληρης της Ευρώπης.

Τέλος αναφέρθηκε στην διαμάχη για την Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στην αξιολόγηση των νέων δεδομένων από την ελληνική πλευρά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά στο Πρακτορείο:

Κύριε υπουργέ είσαστε στην Ουλάν Μπαντορ, την πρωτεύουσα της Μογγολίας, για την 11η Διάσκεψη της Ασίας- Ευρώπης, ωστόσο μια είδηση που ήρθε από τη Νίκαια, από τη νότια Γαλλία, θα έλεγα ότι έχει επισκιάσει όλα τα γεγονότα στον πλανήτη. Ποια είναι η εκτίμησή σας, πια είναι η άποψή σας για την επίθεση στη Γαλλία;

«Νομίζω ότι ζούμε σε μία εποχή μεταβατική, που πολλοί νομίζουν ότι η ανθρώπινη ζωή δεν έχει αξία, ή δικαιούνται άλλοι τιμωροί να χτυπούν ότι πιο πολύτιμο έχει η κοινωνία μας, την ίδια τη ζωή. Καταδικάζω και καταδικάζουμε σαν ελληνική κυβέρνηση και όλη η Ελλάδα το στυγνό αυτό έγκλημα και συμπαραστεκόμαστε στον γαλλικό λαό και στη γαλλική κυβέρνηση και στέλνω τα συλλυπητήριά μου και μέσω του ΑΠΕ και στις οικογένειες των θυμάτων».

Κύριε υπουργέ η Διάσκεψη Ασίας – Ευρώπης είναι κάτι πολύ σημαντικό, γίνεται εδώ και 20 χρόνια. Τι καινούργιο έχει να δώσει;

«…Μάλιστα ξεκίνησε επί ελληνικής προεδρίας το 1996»

…Και θα έλεγα ότι ήσασταν εκ των πρωτεργατών στις διαπραγματεύσεις τότε…

«Ναι, και πάντα πιστεύω ότι η Ευρώπη και η Ασία πρέπει να διαθέτουν ειδικά θεσμικά συστήματα και μορφές συνεργασίας προς όφελος των δύο πλευρών και όλων των λαών στους δύο αυτούς μεγάλες ηπείρους».

Στη διάσκεψη μετέχουν 51 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ένωσης κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας του ΑΣΕΑΝ. Ποιο είναι το κεντρικό θέμα;

«Το κεντρικό θέμα είναι πως θα συνδέσουμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες ανάμεσα στην Ασία και στην Ευρώπη. Εγώ στη δεύτερη παρέμβαση που έκανα σήμερα υπογράμμισα τη σημασία του πολιτισμού και την ανάγκη να βρούμε μορφές κοινής πολιτιστικής δράσης ανάμεσα στα ευρωπαϊκά και ασιατικά κράτη».

Κύριε υπουργέ πρόσφατα επισκεφθήκατε μαζί με τον πρωθυπουργό την Κίνα, το Πεκίνο και τη Σαγκάη όπου έγινε, θα έλεγα, μια σημαντική παρέμβαση σε ότι αφορά την ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών δεσμών των δύο χωρών. Πώς βλέπετε το ρόλο της Ελλάδας στην Ασία, μήπως είμαστε μια πολύ μικρή χώρα για να μπορέσουμε να παίξουμε κάποιο ρόλο;

«Αυτό που λέτε είναι σωστό. Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, αλλά έχει μια μεγάλη ιστορία και ένα μεγάλο πολιτισμό και δεν είναι τυχαίο ότι συμφωνήσαμε με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών να υλοποιήσουμε την πρόταση, που έχω διατυπώσει εδώ και ένα χρόνο σε σειρά από κράτη σε όλο τον κόσμο, για τη διαμόρφωση μιας ένωσης των κρατών με ιστορικό πολιτισμό, που σφραγίζει μέχρι σήμερα τον πολιτισμό της ανθρωπότητας.

»Οι Κινέζοι, π.χ. θεωρούν ότι μόνο ένα κράτος, μόνο ένας πολιτισμός ήταν ισότιμος σαν τον δικό τους που διαμόρφωσε την Ασία πριν από χιλιάδες χρόνια και αυτός είναι ο ελληνικός.

»Έχουν μια μεγάλη παράδοση, πρέπει να την σεβαστούμε και να την αξιοποιήσουμε προς όφελος και του ελληνικού λαού και της Ευρώπης.

»Υπενθυμίζω ότι ο πολιτισμός δεν είναι μόνο κάτι όμορφο ή καλό, ο πολιτισμός είναι μία ήπιας μορφής ισχύς, μία έξυπνη ισχύς, που συνδυάζει και οικονομικά πλεονεκτήματα, καθώς στη σημερινή εποχή η βιομηχανία του πολιτισμού είναι μία από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες».

Κύριε υπουργέ μία τελευταία ερώτηση. Στη σύνοδο αυτή θα έλεγα ότι έχει γίνει πολύς λόγος για τις εξελίξεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου για πολλούς παρατηρητές υπάρχουν ανάλογες, αν όχι παρόμοιες εξελίξεις ή θέματα με τη γειτονιά μας, στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται αυτή η κατάσταση;

«Στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας εξελίσσεται μια διαφορετική ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου αλλά και του ρόλου της παράδοσης και της ιστορίας ανάμεσα στην Κίνα και σε επτά κράτη που έχουν διαφορετικές ερμηνείες.

»Ένα από αυτά, οι Φιλιππίνες, παρέπεμψε την Κίνα σε διεθνή διαιτησία -δεν την παρέπεμψε στο Διεθνές Δικαστήριο- γιατί ήταν μονόπλευρη η παραπομπή από την πλευρά μόνο των Φιλιππίνων.

»Και η απόφαση αυτή καταδικάζει την Κίνα, η οποία όμως Κίνα δεν αποδέχεται το νόμιμο αυτής της ενέργειας καθότι η ίδια δεν είχε συμφωνήσει – αυτό που λέμε δεν υπήρξε συμφωνητικό για την παραπομπή σε αυτή την διαιτησία.

»Εγώ θα ήθελα να σημειώσω το εξής: ότι το κείμενο της απόφασης, που είναι 475 σελίδες, έχει πάρα πολύ μεγάλο πολιτικό και επιστημονικό ενδιαφέρον. Πάρα πολύ λίγοι πολιτικοί αυτή τη στιγμή το έχουν μελετήσει. Εμείς στο υπουργείο Εξωτερικών μαζί με την ομάδα των ειδικών συνεργατών μας το έχουμε μελετήσει.

»Έχει πάρα πολλά θετικά στοιχεία όσο αφορά τη συμφέροντα και τις απόψεις της Ελλάδος. Έχει και ένα – δύο σημεία που χρειάζεται μία κριτική αξιολόγηση».

Σχετικά άρθρα