Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Αλεξιάδης και 50 εφοριακοί στο Ντίσελντορφ για μετεκπαίδευση

Ο Αλεξιάδης και 50 εφοριακοί στο Ντίσελντορφ για μετεκπαίδευση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Deutsche Welle, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, Ντίσελντορφ, Τρύφων Αλεξιάδης,

Αποστολή 50 Ελλήνων εφοριακών με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Οικoνομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη θα βρίσκεται το επόμενο διάστημα στο Ντίσελντορφ για μετεκπαίδευση.

Η υποδοχή του κ. Αλεξιάδη και της πολυμελούς αποστολής στελεχών του υπουργείου Οικονομικών από τον υπουργό Οικονομικών της Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ έγινε στα ελληνικά.

«Καλώς ήρθατε στην ωραία Ρηνανία-Βεστφαλία. Χαίρομαι που έχετε αποδεχθεί την πρόσκλησή μας και σας εύχομαι καλή διαμονή», ανέφερε.

Τα λόγια αυτά είναι ένα ακόμη δείγμα των καλών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στα δύο υπουργεία Οικονομικών τους τελευταίους μήνες, από τότε που η Ομοσπονδιακή Κεντρική Υπηρεσία Φορολογικών Εσόδων (BZSt) παρέδωσε στις ελληνικές αρχές περισσότερα από 10.000 δεδομένα με πληροφορίες για λογαριασμούς Ελλήνων στην Ελβετία, με ποσά που φθάνουν συνολικά τα 4 δισ. ελβετικά φράγκα.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και σε ένα cd, το οποίο αγόρασε το υπουργείο Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου έναντι του αστρονομικού ποσού των 6 εκατ. ευρώ από πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος ξένης χρηματιστηριακής εταιρείας με βαθιά γνώση της γερμανικής πραγματικότητας.

Η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου επισφραγίστηκε με ένα μνημόνιο συνεργασίας για ανταλλαγή υλικοτεχνικής βοήθειας που υπεγράφη περί τα μέσα Ιανουαρίου στην Αθήνα μεταξύ του Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς και των ελληνικών αρχών και το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τη μετεκπαίδευση εφοριακών από την Ελλάδα.

Έτσι, από σήμερα και για μία εβδομάδα, 25 εφοριακοί ξεκινούν σεμινάρια στην Ακαδημία της Βόννης στον τομέα του οικονομικού εγκλήματος, του φορολογικού ελέγχου, της είσπραξης φόρων και γενικότερα σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η εκπαίδευση;

«Ξεκινά από τη συνηθισμένη επιβολή φόρων, όπως γίνεται σε κάθε εφορία και πηγαίνει σε ειδικές περιπτώσεις, όπως πχ. τι κάνουμε με τους πολυεκατομμυριούχους, πώς ελέγχουμε επιχειρήσεις, πώς ανταλλάσσουμε δεδομένα με άλλες υπηρεσίες, αλλά και πώς αξιοποιούμε στοιχεία ηλεκτρονικών δισκετών και προχωρούμε στη δίωξη. Με άλλα λόγια αφορά όλο το φάσμα των φορολογικών θεμάτων, από την επιβολή και είσπραξη φόρων μέχρι τη δίωξη όσων φοροδιαφεύγουν σε μεγάλη κλίμακα», τόνισε στη Deutsche Welle ο κ. Μπόργιανς.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται κι άλλοι 25 Έλληνες εφοριακοί στο Ντίσελντορφ, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν τα ίδια σεμινάρια.

Πρόκειται μόνο για την αρχή, θα ακολουθήσουν κι άλλες δραστηριότητες σε αυτόν τον τομέα, όπως ανέφερε στη κοινή συνέντευξη Τύπου ο Γερμανός αξιωματούχος.

Περιέγραψε δε το διπλό μήνυμα από την εντατικοποίηση συνεργασίας του υπουργείου του με το ελληνικό ως εξής:

«Όταν οι άνθρωποι με υψηλά εισοδήματα και μεγάλη περιουσία που πρέπει να συμμετέχουν στην χρηματοδότηση του κράτους το κάνουν, τότε μόνο αυτό θα αποτελέσει και ένα μήνυμα προς τους πολίτες της χώρας, πριν προχωρήσουν οι αρμόδιες αρχές για 13η ή 14η φορά στη μείωση των συντάξεων. Από την άλλη, αποτελεί μήνυμα και προς την ΕΕ ότι η Ελλάδα παίρνει στα χέρια της ένα κομμάτι της λύσης των προβλημάτων της. Κι εάν αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε μαζί, είναι μια σημαντική επιτυχία».

Με την ευκαιρία της επίσκεψης ο κ. Αλεξιάδης μαζί με τους Γιώργο Βασιλειάδη, Γενικό Γραμματέα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργο Πιτσιλή, Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και Κώστα Χρήστου, Ειδικό Γραμματέα του Σ.Δ.Ο.Ε. έδωσαν πληροφορίες και για το πού βρίσκεται η έρευνα σχετικά με τη λεγόμενη λίστα Μπόργιανς.

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε σύγκριση με τη λίστα Φαλτσιανί / Λαγκάρντ, που καθυστέρησε παραμένοντας, όπως είπε, σε γραφεία υπουργών.

«Η λίστα Μπόγιανς δεν πέρασε από γραφεία υπουργών. Όπως ήρθε από τις φορολογικές υπηρεσίες της Ρηνανίας-Βεστφαλίας πήγε κατ΄ ευθείαν, χωρίς να περάσει από το γραφείο μου, στους οικονομικούς εισαγγελείς που ξεκίνησαν αμέσως τον έλεγχο με βάση επιχειρησιακό σχέδιο που είχε γίνει πριν παραλάβουμε τη λίστα. Κάναμε έλεγχο σε τραπεζικό ίδρυμα στην Ελλάδα και έτσι μπορέσαμε και πήραμε πάρα πολλά στοιχεία, τα οποία ταυτοποιήσαμε σε σχέση με τη λίστα. Ήδη περίπου 1000 υποθέσεις που έχουν επεξεργαστεί αυτό το διάστημα οι οικονομικοί εισαγγελείς, θα οδηγηθούν στις φορολογικές υπηρεσίες».

Από τον κ. Αλεξιάδη ζητήθηκε να δώσει πληροφορορίες για τις εν λόγω υποθέσεις. «Είναι φορολογούμενοι, οι οποίοι με βάση τα στοιχεία των φορολογικών τους δηλώσεων δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις αυτές στο εξωτερικό. Διότι έχουμε περιπτώσεις φορολογουμένων που έκαναν φορολογική δήλωση αξίας 50.000 ευρώ και έκαναν τον ίδιο χρόνο κατάθεση στην τράπεζα ή εξαγωγή στο εξωτερικό 500.000 ευρώ».

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ καταδίκασε την τακτική δημοσιοποίησης ονομάτων όπως έγινε με τη λίστα Φαλτσιανί / Λαγκάρντ και υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται να γίνει το ίδιο με τη λίστα Μπόργιανς, δεδομένου ότι μπορεί να υπάρχουν πολίτες που να μην έχουν κάνει φοροδιαφυγή και να έχουν νόμιμα τα κεφάλαιά του στο εξωτερικό.

«Εμείς γενικά θεωρούμε ότι η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να είναι μακριά από πολιτικά παιχνίδια είτε συγκάλυψης, είτε διαπόμπευσης, είτε οτιδήποτε άλλο. Αυτό που έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ / Φαλτσιανί ήταν να δημοσιοποιηθούν ονόματα και φορολογούμενοι, οι οποίοι μπορούσαν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις αυτές. Είτε άλλα άτομα που δεν ήταν φορολογούμενοι της Ελλάδας, αλλά άλλων χωρών, να διαπομπευτούν και να ακουστούν αυτά τα ονόματα. Άλλωστε για τα 2062 ονόματα από τη λίστα Φαλτσιανί, ήδη έχουμε από μόνοι μας πει ότι δεν είναι αξιοποιήσιμα και ελέγξιμα όλα τα στοιχεία, μόνο ένας αριθμός».

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά άρθρα