Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Κούλογλου ερωτά εάν πρέπει να “κοπεί” η σύνταξη του Μπαρόζο λόγω Goldman Sachs

Ο Κούλογλου ερωτά εάν πρέπει να “κοπεί” η σύνταξη του Μπαρόζο λόγω Goldman Sachs
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Goldman Sachs, Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Μαργαρίτης Σχοινάς, Στέλιος Κούλογλου, ΣΥΡΙΖΑ,

Ερώτηση για την ανάληψη της θέσης μη εκτελεστικού προέδρου και συμβούλου της Goldman Sachs από τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Όπως αναφέρει ο κ. Κούλογλου «ο κ. Μπαρόζο έχοντας συμπληρώσει δύο θητείες στην Κομισιόν, διατηρεί το δικαίωμα μηνιαίας σύνταξης ύψους 10.924,58 ευρώ» και σε αυτό το πλαίσιο ερωτά την Κομισιόν, αν θεωρεί ότι η ανάληψη αυτής της θέσης συνάδει με το πνεύμα και γράμμα της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, η οποία υποχρεώνει τα μέλη της ακόμα και μετά το πέρας της θητείας τους «να τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν εκ της θέσεώς τους και ιδίως τα καθήκοντα εντιμότητας και διακριτικότητας ως προς την αποδοχή ορισμένων θέσεων ή ορισμένων πλεονεκτημάτων».

Καλεί την Κομισιόν να διευκρινίσει, αν προτίθεται να προχωρήσει στην παύση του δικαιώματος συνταξιοδότησης του κ. Μπαρόζο και να τροποποιήσει τον κανονισμό, ώστε τα πρώην μέλη της να μην μπορούν να προσληφθούν σε παρόμοια πόστα.

Τι απαντά -γενικώς- η Κομισιόν

Από νομικής άποψης η απόφαση του τέως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαροζο να εργαστεί στην αμερικανική Τράπεζα Goldman Sachs είναι συμβατή προς την κοινοτική νομοθεσία και προς τον κώδικα δεοντολογίας που ορίζει τις υποχρεώσεις των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τη λήξη της θητεία τους.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, επισημαίνοντας πάντως ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί τις δραστηριότητες του τέως προέδρου της σε σχέση με την εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας κατά τη διάρκεια της εργασίας του στην Τράπεζα.

Ανέφερε ακόμη ότι ο Μπαρόζο, πριν ανακοινώσει τη νέα εργασιακή σχέση του, είχε ενημερώσει επί του θέματος τηλεφωνικά τον νυν πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Σχετικά άρθρα