Το ευρωπαϊκό “μεταρρυθμιστικό” του κουστούμι φοράει εκ νέου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί από την πλευρά Μητσοτάκη το… ευχολόγιο για διαφορετικό μείγμα πολιτικής με μείωση των προβλέψεων για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% και παράλληλα επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης στο 4% για μία πενταετία.
Βασικό επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη θα είναι πως η πρόβλεψη για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% δεν είναι βιώσιμη λύση και δεν μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από τα μνημόνια.
Αν και στο γαλάζιο επιτελείο δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη συγκεκριμένη συνάντηση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ουδείς μέχρι στιγμής εμφανίζεται να προβληματίζεται για το γεγονός ότι η εν λόγω πρόταση έχει κατατεθεί ως “πυροτέχνημα” και είναι άνευ ουσίας και περιεχομένου.
Και αυτό, διότι κανείς στο επιτελείο της Συγγρού μέχρι στιγμής – και ενώ ακόμα καταρτίζεται το κυβερνητικό πρόγραμμα παρά τις αιτιάσεις για εκλογές – δεν έχει μπει στον κόπο να αναλύσει και να ασχοληθεί με τα δύο βασικά μειονεκτήματα της εν λόγω πρότασης.
Για ποιον λόγο οι πιστωτές να δεχθούν μείωση των προβλέψεων για πρωτογενή πλεονάσματα και το βασικότερο, με ποιον τρόπο θα επιτευχθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης 4%.
Το μόνο το οποίο πρέπει να θεωρείται δεδομένο από την πρόταση της ΝΔ είναι ότι θα προβλέπει πογκρόμ κατά του Δημοσίου και των συνταξιούχων, γεγονός που επιχειρεί με “δημιουργική ασάφεια” να αποσιωπήσει η Συγγρού και τα στελέχη της σε δημόσιες παρεμβάσεις τους.
Διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι και γαλάζιοι κύκλοι της εσωκομματικης αντιπολίτευσης, δίχως να παραγνωρίζουν τις δυσκολίες της σημερινής κατάστασης, στηλιτεύουν τη ρητορική της ηγεσίας, κάνοντας λόγο για υποχώρηση στη γραμμή των “Ζαππείων”, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις για τη… γλώσσα της αλήθειας.