Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Βαρουφάκης σε… ψυχολογική πίεση: “Το μίσος τους τιμή μου” – Τι συμβαίνει!

Ο Βαρουφάκης σε… ψυχολογική πίεση: “Το μίσος τους τιμή μου” – Τι συμβαίνει!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάνης Βαρουφάκης, Μνημόνιο, Νίκος Κοτζιάς, Νίκος Παππάς,

Κάθε χρόνο, της… επετείου του δημοψηφίσματος, θα θυμόμαστε τον Γιάνη Βαρουφάκη (με ένα “ν”) και όσα συνέβησαν την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015 δίχως ιδιαίτερη νοσταλγία.

Ωστόσο, το πολιτικό παρασκήνιο εκείνων των ημερών έχει σίγουρα ενδιαφέρον και θα έπρεπε κάποτε να το πληροφορηθεί η ελληνική κοινή γνώμη.

Φέτος, ένα χρόνο μετά, ρίχτηκε ολίγον φως -δίχως βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι και… ξεστραβωθήκαμε.

Την αρχή έκανε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης, είχε εισηγηθεί τον Φεβρουάριο του 2015, τη συνέχιση του προγράμματος της κυβέρνησης Σαμαρά.

«Ήταν μία πολύ φρέσκια κυβέρνηση και υπήρχαν εισηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουμε τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Νομίζω θα ήταν μία οδυνηρή επιλογή την οποία ευτυχώς αποφύγαμε και φτάσαμε στην επέκταση εκείνης της συμφωνίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, επέμενε να συνεχιστούν τα συμφωνηθέντα από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά γιατί δεν ήθελε να χρεωθεί μία ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη.

Η απάντηση ήρθε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών ο ο οποίος σε tweet ανέφερε:

«Επέτειος του 62%, η τρόικα εσωτερικού τελεί υπό σύγχυση: Με κατηγορούν ΚΑΙ ως συνεχιστή του Σαμαρά ΚΑΙ ως αντι-τροικανό. Το μίσος τους τιμή μου».

Έχει σημασία η αποκάλυψη του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, που ήταν τότε σύμβουλος της κυβέρνησης, στο βιβλίο του «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ, όχι απλώς δεν έβλεπε ως μονόδρομο την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη αλλά σχεδίαζε από τον Μάρτιο του 2015, το περιλάλητο «Σχέδιο Χ», με το οποίο η χώρα θα άνοιγε την πόρτα στο χάος.

Σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ Real ο κ. Βαρουφάκης ήταν πιο αναλυτικός:

«Την ίδια μέρα, με κατηγορούν ταυτόχρονα ότι ήθελα να γυρίσω την Ελλάδα στη δραχμή, αλλά και ότι ήθελα να συνεχίσω το πρόγραμμα του Σαμαρά».

Όσο για την Εξεταστική που ζητά η αντιπολίτευση είπε:

«Εξεταστική θα έπρεπε να μου κάνουν, αν δεν είχα plan B. Όταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μιλούσε για έξοδο από το ευρώ, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος είχε plan B, δεν θα είχε το υπουργείο Οικονομικών;».

Παρέπεμψε δε σε παλαιότερη δήλωσή του:

«Είχαμε, βέβαια, plan Χ (σ.σ. όπως λεγόταν το plan B) σε περίπτωση που ο Σόιμπλε και σία επιχειρούσαν να μας εκδιώξουν από την Ευρωζώνη -όπως ακριβώς το υπουργείο Άμυνας έχει υποχρέωση να διαθέτει σχέδιο σε περίπτωση πολέμου (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σχεδιάζει να κηρύξει τον πόλεμο)».

Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο κ. Βαρουφάκης είχε πει ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν ήταν προετοιμασμένο για την αντιπαράθεση με τους εταίρους και ότι «το βράδυ της νίκης του “όχι”, στο Μαξίμου ήταν σαν να είχαν… κηδεία».

Η απάντηση του πρωθυπουργού όταν είχε ρωτηθεί για τις δηλώσεις του υπουργού του, ήταν ότι ο «αυτά που λέει ο Βαρουφάκης είναι ανοησίες», ενώ κυβερνητικές πηγές είχαν σχολιάσει ότι «η αξιοπιστία της διαπραγμάτευσης που έκανε, έχει κριθεί».

Σχετικά άρθρα