Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο άγνωστος “x” στην εξίσωση του εκλογικού νόμου

Ο άγνωστος “x” στην εξίσωση του εκλογικού νόμου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Εκλογικός Νόμος, Μέγαρο Μαξίμου, ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά,

Τα κομμάτια του παζλ που θα μπορέσουν να συμπληρώσουν τον πίνακα του εκλογικού νόμου αναζητά το Μαξίμου, την ώρα που το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη από το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή και την Πέμπτη θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή.

Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι ο στόχος των 200 βουλευτών για να τεθεί σε άμεση εφαρμογή το νέο εκλογικό σύστημα είναι πλέον αρκετά δύσκολος.

Και αυτό διότι τα κουκιά, μετά και την “πιρουέτα” αλά Κομανέτσι του ΠΑΣΟΚ που αρχικά διέρρεε ότι θα στηρίξει την απλή αναλογική και αίφνης ανακάλυψε τον κίνδυνο της ακυβερνησίας, δεν βγαίνουν.

Έχοντας στο σακούλι του 153 βουλευτές συν την ψήφο του Νίκου Νικολόπουλου που προσανατολίζεται να υπερψηφίσει, ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά 47 βουλευτές που θα στηρίξουν το σχέδιο νόμου για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και ψήφο στα 17 έτη.

Όπως δείχνουν οι μέχρι στιγμής συσχετισμοί, η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει σε 27 ψήφους, αυτούς της Ένωσης Κεντρώων και της Χρυσής Αυγής (η οποία έχει μείνει εκτός πολιτικού διαλόγου για τον εκλογικό από την κυβέρνηση).

Τυχόν νέα αλλαγή στάσης της Χαριλάου Τρικούπη θα μπορούσε να καταστήσει εφικτό το στόχο των 200, αφού θα αναζητούνται εν συνεχεία μονάχα τρεις ψήφοι για την διελκυστίνδα του εκλογικού.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα κάνουν λόγο για προσχηματικές δηλώσεις αναφορικά με τον κίνδυνο ακυβερνησίας που επικαλείται η Φώφη Γεννηματά, εγκαλώντας τη Χαριλάου Τρικούπη ότι για μία ακόμη φορά «έγινε παρακολούθημα της Νέας Δημοκρατίας».

Ωστόσο, την ίδια ώρα από το Μαξίμου επισημαίνουν τη διαφοροποίηση της Δημοκρατικής Αριστεράς που θα υπερψηφίσει, εκτιμώντας μάλιστα πως η αλλαγή στάσης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς «υπάρχουν στελέχη που τάσσονται υπέρ της υπερψήφισης για να μην βγουν αναξιόπιστοι και εκτεθειμένοι».

Με τον τρόπο αυτό στο Μαξίμου εντείνουν τις πιέσεις προς τη Χαριλάου Τρικούπη, υπενθυμίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι το σχέδιο νόμου είναι σχεδόν ταυτόσημο με αυτό που κατέθεσε τον Ιούνιο του 2015 το ΠΑΣΟΚ με τις υπογραφές μεταξύ άλλων Γεννηματά, Βενιζέλου και Λοβέρδου, αλλά τώρα το καταψηφίζει.

Την ίδια ώρα, από το Μαξίμου αφήνουν παράθυρο για περαιτέρω διάλογο και καλλιέργεια συναινετικού κλίματος για τις επιμέρους αλλαγές που δεν συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο ενόψει και της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως υπογραμμίζουν ότι ασχέτως εάν θα συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι για την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού συστήματος ή όχι, η κυβέρνηση εμφανίζεται πιστή στις προεκλογικές και προγραμματικές δεσμεύσεις της, καθώς και στο πάγιο αίτημα της Αριστεράς για απλή αναλογική.

Προσθέτουν δε, πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα κριθούν από τους πολίτες αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στη μείζονα θεσμική νομοθετική πρωτοβουλία αλλά και στις ίδιες τις θέσεις τους.

Σχετικά άρθρα