Μέχρι και σε διάσπαση ενδέχεται να φτάσει ο συνασπισμός ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ εξ αιτίας της διαφορετικής θέσης που εκφράζουν τα δυο κόμματα για το αν πρέπει ή όχι να υποστηριχτεί η κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά υποκύπτοντας στις εσωκομματικές πιέσεις της δεξιάς πτέρυγας ρου κόμματος της που γλυκοκοιτάζει προς τη ΝΔ ξεκαθάρισε σήμερα δευτέρα, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας τις ρυθμίσεις της αποσπασματικές.
Από την άλλη πλευρά ο εταίρος της στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την απλή αναλογική.
«Εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με διαδικασία fast truck» δήλωσε στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά προτείνοντας την καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης για τη θέσπιση της απλής αναλογικής.
Η κ. Γεννηματά, ασκώντας κριτική τόσο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ, μίλησε για τη σκοπιμότητες και των δύο.
«Τα διλλήματα είναι σαφή, μόνο που δεν απευθύνονται σε εμάς. Απευθύνονται στον κ. Τσίπρα, ο οποίος πρέπει να εξηγήσει προς τι αυτή η σπουδή σήμερα, σε μια ρύθμιση που 2 φορές πέρυσι αρνήθηκε. Στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος πρέπει να απαντήσει μεταξύ άλλων, αν είναι μεταρρύθμιση η εμμονή του στη στρέβλωση της λαϊκής βούλησης με το υπερβολικό bonus των 50 εδρών».
Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συνεργήσει «στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού που επιχειρεί συστηματικά η κυβέρνηση, βάζοντας στην σκιά τα μεγάλα καυτά προβλήματα που έχουμε μπροστά μας».
Κάλεσε όλα τα κόμματα σε διάλογο για τη διαμόρφωση κοινής θέσης για τον εκλογικό νόμο, επαναλαμβάνοντας ως βάση την πρόταση 5 σημείων του ΠΑΣΟΚ:
-Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω. όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25- 30 εδρών.
-Διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%.
-Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
-Ψήφο στα 17
-Ψήφο στην ομογένεια και στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού.
Είναι εμφανές ότι αυτές οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται αρκετά κοντά στην κυβερνητική πρόταση και η κ. Γεννηματά θα βρεθεί εκτεθειμένη σε πολλά στελέχη του κόμματος της αν τελικά καταψηφίσει την πρόταση, καθώς επί της ουσίας έτσι γίνεται πραγματικά το δεκανίκι της ΝΔ.
Προφανώς στην θέση αυτή δεν θέλει να βρεθεί η ΔΗΜΑΡ η οποία θα υποστηρίξει την καθιέρωση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, όπως αναφέρεται στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.
«Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια νέας εκλογικής νίκης λόγω των αδιέξοδων πολιτικών του, φέρνει στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Είναι φανερό ότι κινείται και αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο στη βάση των εκάστοτε μικροκομματικών του σκοπιμοτήτων.
Η ΝΔ από την άλλη επιδιώκει την διατήρηση του απαράδεκτου μπόνους των 50 εδρών για να πετύχει για άλλη μία φορά μία απολύτως τεχνητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επαναλαμβάνονται συνεχώς τα ίδια λάθη που μας οδήγησαν στην κρίση» σημειώνει.
Χαρακτηρίζει αποσπασματική την κυβερνητική πρόταση καθώς δεν εμπεριέχει και άλλα θέματα για τον εκλογικό νόμο όπως η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ωστόσο, τονίζει ότι είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα.
«Για αυτό εξάλλου έχει κατατεθεί στην Βουλή τόσο από την ΔΗΜΑΡ όσο και από το ΠΑΣΟΚ το προηγούμενη χρονικό διάστημα ως πρόταση νόμου χωρίς να συνοδεύεται και από άλλες αλλαγές» τονίζει και υπενθυμίζει ότι σχετική πρόταση έχει καταθέσει το κόμμα από το 2013.
Εκτιμά ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα απελευθερώσει κοινωνικές δυνάμεις που δεν θα αντιμετωπίζουν τεχνητά διλήμματα ενός αναπαλαιωμένου δικομματισμού και θα γνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα προέλθουν από συνεργασίες.
Είναι προφανές ότι η ΔΗΜΑΡ επιζητεί από την κυβέρνηση να “κατεβάει” αυτούσια ρύθμιση μόνο για την κατάργηση του μπόνους ώστε να υπεψηφιστεί.
Κλείνοντας η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ αναφέρει ότι το κόμμα συμμετέχει στη Βουλή στον συνασπισμό των κομμάτων “Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ”, όπως αυτός δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 και “στον οποίο τα κόμματα έχουμε διατηρήσει την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία με τον αποφασιστικό ρόλο των οργάνων του κάθε κόμματος», προαναγγέλλοντας διαφοροποίηση στην Βουλή στη στάση του κόμματος από αυτή του ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο.