Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Σμπαράλια” με εκατέρωθεν καρφιά ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι – Το colpo grosso του εκλογικού

“Σμπαράλια” με εκατέρωθεν καρφιά ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι – Το colpo grosso του εκλογικού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανεξάρτητοι Έλληνες, Εκλογικός Νόμος, Ένωση Κεντρώων, ΚΚΕ | Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Συνταγματική Αναθεώρηση, ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή,

Θρυαλλίδα εξελίξεων στις ζυμώσεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς αποτελεί η κυβερνητική πρόταση για τον αναλογικό εκλογικό νόμο, με τα δύο βασικά στρατόπεδα, της Χαριλάου Τρικούπη και της Σεβαστουπόλεως, να έχουν βγάλει στη φόρα τόσο τις αντικρουόμενες θέσεις τους όσο και τις προθέσεις τους για την επόμενη μέρα του πολιτικού σκηνικού.

Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι μπορεί να μετέχουν από κοινού στην Επιτροπή Διαλόγου για την Ανασύσταση της Κεντροαριστεράς, ωστόσο όπως φαίνεται με αφορμή την απλή αναλογική ψήφο, οι πορείες τους περισσότερο παράλληλες χαρακτηρίζονται και δύσκολα τέμνονται για να υπάρξει κοινή πορεία.

Και στα δύο επιτελεία γνωρίζουν ότι η πρωτοβουλία Τσίπρα για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος αποσκοπούσε εξαρχής εκτός από τη συγκέντρωση 200 βουλευτών για την άμεση εφαρμογή του νόμου και στην κλιμάκωση των πιέσεων για την Κεντροαριστερά.

Παρά ταύτα, αμφότεροι μέσα από την αλλαγή της ατζέντας και την επικράτηση του νέου εκλογικού συστήματος στον πολιτικό διάλογο φαίνεται πως υποκύπτουν σε αυτές, φέρνοντας στην επιφάνεια δομικές διαφοροποιήσεις στην προσέγγιση της πολιτικής πραγματικότητας.

Η απλή αναλογική φαίνεται ικανή να απελευθερώσει τις ισχυρές πιέσεις που δέχονται αφενός η Δημοκρατική Συμπαράταξη από την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία για προσέγγιση με τον Αλέξη Τσίπρα και αφετέρου το Ποτάμι από τη Νέα Δημοκρατία.

Έτσι, μπορεί η κόντρα μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη να ξέσπασε με αφορμή τις “υποδείξεις” του επικεφαλής του Ποταμιού για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, ωστόσο τα αίτια είναι αμιγώς πολιτικά και έχουν να κάνουν με τις επιλογές και τις συμμαχίες της εκάστοτε ηγεσίας.

Όπως αναφέρουν στην FM Voice πηγές από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, ο εκλογικός νόμος έχει αποτελέσει ισχυρό μοχλό πίεσης της κυβέρνησης απέναντι στο Ποτάμι, το οποίο μετά από παρατεταμμένο διάστημα αμφισημίας και “διπλού ταμπλό” δείχνει να ξεκαθαρίζει τη θέση του κλίνοντας τις όχθες του προς τη Νέα Δημοκρατία.

Αυτός ήταν εξάλλου και ο στόχος της Συγγρού που έχει αφήσει να αιωρούνται απειλές περί πολιτικού “εξοστρακισμού” όσων στηρίξουν την πρόταση για απλή αναλογική.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Σταύρος Θεοδωράκης υιοθετώντας τη γαλάζια ρητορική περί κινδύνου ακυβερνησίας, κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ “να μη στηρίξει την πρόταση Τσίπρα, διότι είναι έγκλημα για τη χώρα”.

Παρόλα αυτά, στο εσωτερικό του κόμματός του ο κ. Θεοδωράκης δεν βρίσκει ησυχία, δεδομένου ότι βουλευτές και στελέχη από την κεντροαριστερή πτέρυγα βλέπουν θετικά την προοπτική της απλής αναλογικής, ενώ συγχρόνως άπαντες συνομολογούνότι η πρόταση του Μαξίμου είναι δελεαστική από την αμιγώς κομματική σκοπιά.

Τα προβλήματα μάλιστα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν για τη Σεβαστουπόλεως σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει με επιπλέον “τυράκι” τη μείωση και του 3% σε 2,5%, σενάριο το οποίο εξετάζεται από το Μαξίμου.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δύο κομμάτων πάντως είναι η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στις αιχμές Θεοδωράκη, με το Κίνημα να απαντά σε έντονο ύφος με αιχμές για… παπαγαλάκια της ΝΔ.

Την ίδια ώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη, αν και παραδέχονται ότι βρίσκονται κοντά στις θέσεις του Μαξίμου για τον νέο εκλογικό, αναμένουν την επίσημη πρόταση που φτάνει από στιγμή σε στιγμή στη Βουλή, προκειμένου να τοποθετηθούν.

Πηγές του ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώνουν πάντως ότι επί της αρχής η προοπτική κατάργησης του μπόνους τους βρίσκει σύμφωνους.

Αν και το “βενιζελικό” στρατόπεδο δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του και θεωρείται δεδομένο ότι κλίνει περισσότερο προς την Συγρού με την καταψήφιση οποιασδήποτε πρότασης και αν καταθέσει η κυβέρνηση.

Το ενδεχόμενο διαφοροποίησης ωστόσο από την κεντρική γραμμή της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες, διότι βρίσκεται προ στρατηγικού αδιεξόδου μετά την αποκάλυψη της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη ότι η πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο είναι ταυτόσημη με την κατάργηση του μπόνους που πρότεινε το 2015 ο Ευάγγελος Βενιζέλος και είχε υπογράψει μεταξύ όλων των άλλων και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Σχετικά άρθρα